sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Prima expoziție Art Safari la Arad cu prilejul deschiderii Galeriei de Artă Românească

  de Special Arad | 4 mai 2023, 6:45 PM | Cultură

  0

  Miercuri, 10 mai, ora 18.00

  Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II)

  Muzeul de Artă Arad se redeschide în 10 mai 2023, cu spațiul expozițional renovat și modernizat prin inserturi cu tehnologie digitală (realitate augmentată, tablouri interactive, sală imersivă, mese interactive). Va fi inaugurată Galeria de Artă Românească și vor fi vernisate două expoziții temporare: Nașterea Luminii. Onisim Colta și Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru – prima expoziție Art Safari în Arad.

  Evenimentul va avea loc, începând cu ora 18.00, în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad, Art Safari, Complexului Muzeal Arad, invitaților și mass-mediei. Accesul la eveniment se face pe bază de invitație.

   

  „Prin noua abordare expozițională a Muzeului de Artă și deschiderea în premieră la Arad a Galeriei de Artă Românească cu lucrări din colecțiile Complexului Muzeal Arad, prin realizarea unor expozitii temporare cu impact la nivel național și prin introducerea noilor tehnologii, pornind de la colecțiile muzeului – tablouri interactive, experiență imersivă, mese interactive pentru copii, realitate augmentată în care arta se îmbină cu tehnologia – ne dorim ca vizitele la muzeu să devină mai atractive și mai plăcute pentru publicul larg și totodată să stimulăm creativitatea artistică, în special în rândul copiilor”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

   

  Eveniment realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

   

  Galeria de Artă Românească

  Structurată diacronic în intervalul secolelor XIX-XX, expunerea din Galeria de Artă Românească prezintă cele mai semnificative lucrări din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad. Începuturile picturii de șevalet, pictorii pașoptiști, întemeietorii școlii românești de arte frumoase și studenți ai acestora, cu lucrări stilistic încadrate romantismului, realismului și neoclasicismului, influențe și interpretări impresioniste, postimpresioniste sau simboliste, pictura anilor interbelici, cu nume de referință pentru istoria artei, organizată în segmente tematice, sunt reperele pe care se dezvoltă conceptul curatorial.

  Curator: Adriana Pantazi

   

  Expoziția Nașterea Luminii. Onisim Colta

  Suprapusă de sintagma ”in memoriam”, Nașterea Luminii. Onisim Colta este o expoziție cu caracter retrospective, deschisă la Muzeul de Artă Arad până la finalul acestui an. Selecția asupra unor etape din creația lui Onisim Colta (1952 – 2022), începând din 1985 până în 2020, alătură lucrări de grafică, pictură, obiecte regăsite în cicluri tematice precum Lumină și materieCărți și faguriArhetipuri și simboluri.

  Opera lui Onisim Colta și, înainte de orice, artistul ca personalitate cu identitate vizuală generată de însăși creația sa, fac parte din acea zonă a artei românești unde este decelată, interpretată simbolistica creștină,

  Curatori: Ioan Paul Colta, Adriana Pantazi

   

  Prima expoziție Art Safari la Arad

  Expoziția de artă contemporană Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru

  Cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, expoziția de mare succes de la Art Safari, „Roșu, galben și albastru”, se va vedea la Muzeul de Artă Arad, în perioada 10 mai – 31 iulie 2023.

  Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendințe, simboluri și convenții contemporane, precum și prin compoziții simetrice și contraste cromatice. Personajele ei transmit povești despre lucruri pe care le-a trăit, gândit și simțit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminității în diverse ipostaze. Claritatea și realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturalețea cu care surprinde emoția feminină, pe care o trăiește la rândul ei.

  Curator: Alexandru Rădvan

   

  kinema ikon / kimaera

  Din anul 2012, într-un spațiu distinct și dedicat, își desfășoară activiatea membrii și invitații kinema ikon. Evenimentele continuă cu proiectul kimæra. Compus din 10 lucrări realizate de către 10 artiști, pe parcursul a doi ani, proiectul își propune să devină dintr-un corp hibrid, o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare/modul va fi funcțional ca parte și ca întreg. Instalația combină vechile media cu cele digitale, spațiul public al orașului cu IoT (internetul lucrurilor), AR (realitatea augmentată), imprimarea 3D, sunet și imagine generate de AI, aplicații mobile, NFT etc. coordonate de un computer central. Fiecare din cele 10 module are un input și un output care dau posibilitatea lucrărilor să interacționeze între ele.

  Curator: Călin Man

   

  Program :

  Deschiderea Galeriei de Artă Românească din cadrul Muzeului de Artă Arad Curator: Adriana Pantazi

  Recital de arii din opere

  Mezzo-soprana Mihaela Ișpan, artist liric al Operei Naționale București

  Vizitarea Galeriei de Artă Românească

   

  Vernisarea și vizitarea expoziției de artă contemporană

  Nașterea luminii. Onisim Colta

  Curatori: Ioan Paul Colta și Adriana Pantazi

  Prezintă: Marcel Tolcea

   

  Prima ediție Art Safari la Arad

  Vernisarea expoziției de artă contemporană

  Irina Dragomir. Roșu, galben și albastru

  Curator și prezentare: Alexandru Rădvan

   

  Prezentarea spațiului expozițional kinema ikon. kimaera

  Curator și prezentare: Călin Man

   

  Recital muzică clasică

  Cvartetul arădean

   

  Parteneri:

  Art Safari, Opera Națională București, Cvartetul arădean, Crama Dradara

   

  Despre Art Safari București

  Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 11-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro/.

   

  Despre Muzeul de Artă Arad

  Din 1984, Muzeul de Artă Arad funcționează la etajul II al clădirii situate pe strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, clădire monument de arhitectură (secolul al XX-lea), unde pot fi vizitate Galeria de Artă Românească, kinema ikon și, în paralel, diferite expoziții de artă, cu caracter temporar.

  Colecția de artă din cadrul Complexului Muzeal Arad cuprinde artă românească (lucrări de plastică românească din secolele XIX – XX, picturi de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea), artă universală din școlile italiană, franceză, flamando-olandeză, maghiară (pictură, tapiserie, porțelan, mobilier). Prima expoziție de pictură a fost organizată în 1913, iar lucrările expuse atunci formează fondul actualei colecții de pictură europeană. Mai multe detalii: museumarad.ro/.

   

  Program de vizitare :

  11 mai – 18 iunie 2023:
  Marți – Vineri: 09.00 – 17.00, ultima intrare: 16.30
  Sâmbătă – Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30

  Noaptea Muzeelor, 13 mai:

  Sâmbătă: 16.00-02.00

  20 iunie – 17 septembrie 2023:
  Marți – Vineri: 10.00 – 18.00, ultima intrare: 17.30
  Sâmbătă – Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30

  19 septembrie 2023 – 30 aprilie 2024:
  Marți – Duminică: 09.00 – 17.00, ultima intrare: 16.30

   

  Taxă de intrare:

  10 lei – adulți
  5 lei – studenți, pensionari
  2 lei – preșcolari, elevi
  1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

  GRATUIT:
  Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

  Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

  Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

  Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.

  Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.

  Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.

  Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație. 

  Taxă de fotografiere / filmare
  15 lei – taxă fotografiere
  200 lei – taxă filmare

  Mai multe detalii despre eveniment:

  https://www.facebook.com/events/1424312988327666?active_tab=about

  https://www.artsafari.ro/

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.