sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ultima piesă a trupei Taxi, un manifest împotriva Catedralei Neamului, a lansat o aprigă dezbatere

  de - | 11 aprilie 2016, 11:19 AM | Muzică

  0

  Ultima melodie a trupei Taxi, „Despre smerenie”, naşte controverse! Artistul Grigore Leşe, care apare în videoclip, spune că nu ştia care este scopul piesei. Solistul susţine că a fost păcălit şi cere să fie scos din clip. Solistul Trupei TAXI, Dan Teodorescu, dar şi artiştii care au participat la realizarea videoclipului, au pus în continuare paie pe foc în discuțiile aprinse. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române a declarat că „Nu e chiar un act de smerenie să crezi că ştii ce îi place lui Dumnezeu”, potrivit Realitatea TV.

  „Habar nu am ce părere ai, habar nu am ce o să zici, dar eu cred că… Dumnezeu preferă lemnul, lemnul și spațiile mici” – este mesajul general al piesei trupei Taxi, la care au colaborat mai multe personalități. Efectul: multe LIKE-uri, dar și dezaprobare, o dezbatere aprigă și un pas înapoi din partea lui Grigore Leșe, unul dintre participanți.

  Mai multe personalități au contribuit la dezbaterea care a fost dusă pe Facebook, pe site-uri, la televizor.

  Oana Pellea a postat următorul mesaj: „Dumnezeu cred că preferă spaţiile mici, în sensul în care cred că Dumnezeu se odihneşte în fiecare dintre noi, în fiecare atom. Şi mai cred că Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, cu agresivitatea, cu răutatea”.

  Irina Margareta Nistor a declarat că este obişnuită, trecând prin 33 de ani de comunism, cum e când îţi spui părerea altfel decât toată lumea. „Continui să cred că religia ortodoxă e făcută pentru biserici mici”, a spus criticul de film.

  După lansarea videoclipului şi apariţia comentariilor dezaprobatoare din partea internauţilor, artistul popular Grigore Leşe şi-a exprimat dorinţa să nu mai apară în videoclip.

  „Eu m-am dus la o înregistrare cu Taxi crezând că este vorba despre spiritualitate şi nicio clipă nu am ştiut că este un clip împotriva construcţiei catedralei. Eu îmi văd de muzica mea, eu am fost botezat într-o biserică de lemn, am aceste date, din familie. Nu am nimic împotriva construcţiei Catedralei. Eu am crezut că este un clip despre biserici, despre lemn, despre credinţă”.

  Trupa Taxi a rspuns într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook că Grigore Leşe a primit un e-mail cu textul piesei şi lista vedetelor care şi-au dat acordul să apară în videoclip.

  Contactat de adevărul.ro, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române, a declarat că „Dumnezeu îl preferă pe om atât în spaţiile mari, cât şi în spaţiile mici. E vorba de accentele care trebuie să cadă corect. Omul este important, omul rugător, omul credincios care îşi poate manifesta credinţa lui atât într-un spaţiu mic, pitoresc, aşa cum îl regăsim în istoria vitregă de altfel a poporului nostru, cât şi în biserici mai mari, luminoase, spaţioase cum va fi această catedrală naţională, proiectul ei nefiind, cred, unul suficient de bine înţeles de cei care îl contestă”, spune acesta. În plus, „nu este chiar un act de smerenie să crezi că ai ajuns să ştii cu precizie ce anume îi place cu adevărat lui Dumnezeu în materie de arhitectonică bisericească. Libertatea lui Dumnezeu e nesfârşită şi în această privinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

  În videoclipul „Despre smerenie” apar 33 de personalităţi şi vedete din lumea televiziunii, a muzicii, a teatrului şi a literaturii, printre care Mircea Cărtărescu, Anid Moisescu, Andreea Esca, Irina Margareta Nistor, Oana Pellea și Cornel Ilie (liderul trupei Vunk).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.