vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  ULAL Arad: „asociațiile de proprietari sunt îndreptățite la compensații pentru diferențele de temperatură”

  de Special Arad | 28 martie 2018, 10:56 AM | Administraţie

  1

  Comunicat. În iarna aceasta, Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad a primit mai multe constatări, observații, sesizări de la asociațiilor de proprietari din Arad, referitor atât la facturile crescute-mărite față de iarna trecută, mult mai friguroasă și lungă, dar mai ales la temperatura necorespunzătoare a apei calde de consum și a încălzirii livrate de SC CET Hidrocarburi SA.

  Asociațiile de proprietari au sesizat că apa caldă de consum este livrată la 40 de grade Celsius în loc de 55-60 de grade Celsius cum prevede Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC și pentru care au plătit.

  În anul 2010, ULAL Arad a cerut Primăriei Municipiului Arad să prezinte stadiul înlocuirii contoarelor vechi de a.c.c. cu contoare noi care măsoară debitul și temperatura apei. Atunci Primăria a confirmat înlocuirea acestora începând din 2011, însă au trecut 7 ani și contoarele de energie termică prevăzute de Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC nu au fost în totalitate schimbate. (Vezi răspunsul Primăriei, din 2010, mai jos)

  Lunile decembrie 2017, ianuarie și februarie 2018 au înregistrat temperaturi anormal de ridicate pentru lunile de iarnă, și pentru că nu s-a făcut reglarea parametrilor agentului termic conform climatului exterior, asociațiile de proprietari au fost încărcate fără să fie necesar cu facturi mari de încălzire.

  ULAL Arad consideră că asociațiile de proprietari sunt îndreptățite la compensații pentru diferențele de temperatură conform Ordinului nr 91/2007, art. 133, alin. 5) și 142, alin. 3) redate mai jos.

  În luna februarie 2018, presa a informat că reprezentanții SC CET Hidrocarburi SA au recunoscut furnizarea sub parametri normali a energiei termice.

  (5) În cazul furnizarii agentului termic cu o temperatura mai mica decât cea stabilită prin diagrama de reglaj, utilizatorul are dreptul să solicite o compensaţie echivalenta cu contravaloarea energiei termice furnizate pentru o zi întreaga, corespunzătoare abaterii maxime de temperatura din acea zi, indiferent de perioada de timp cat s-a produs abaterea în acea zi. Valorile astfel calculate se scad din factura curenta.

  (3) În cazul în care temperatura apei calde de consum are o abatere mai mare decât cea prevăzută la alin. (2) lit. g), utilizatorul are dreptul să solicite o compensaţie echivalenta cu contravaloarea energiei termice furnizate pentru perioada respectiva, determinata pe baza înregistrărilor de la statia/punctul termic, corectate cu reducerea de temperatura până la punctul de delimitare sau dovedite de utilizator.

  Dorina Lupșe – Presedinte ULAL Arad

  Raspuns de la Primarie

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Foarte bine ca ULAL se sesizeaza despre temperatura apei calde, care intradevar este mult sub nivelul pe care il platesc aradenii si sub temperatura necesara pentru a face baie sau pentru orice activitate care necesita apa calda.De sesizat sesizam cu totii,insa am dori si rezolvarea situatiei care treneaza de prea multi ani.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.