joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Tudorel Toader propune eliminarea reglementărilor referitoare la Camera preliminară

  de Special Arad | 2 mai 2018, 8:30 PM | Politikos

  0

  Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va propune eliminarea reglementărilor din Codul de procedură penală referitoare la Camera preliminară, având în vedere că aceasta a fost declarată neconstituţională şi nu şi-a atins scopul de reducere a duratei procesului penal, potrivit stirileprotv.ro.

  Personal, când eram judecător la Curte am participat la pronunţarea multor decizii de neconstituţionalitate privind reglementarea instituţiei numită Camera preliminară. Camera preliminară creează multe incompatibilităţi, care sub multe aspecte a fost declarată neconstituţională şi care nu şi-a atins scopul reglementării de scurtare a procesului penal, ci dimpotrivă, de prelungire a soluţionării respectivei cauze. În concluzie, ceea ce vă vom trimite în scris la Codul de procedura penală va fi de eliminare, de abrogare a reglementărilor privind Camera preliminară”, a afirmat Toader, miercuri, în Comisia specială parlamentară privind legile Justiţiei.

  El consideră necesară modificarea Codurilor penale şi a anunţat că Ministerul Justiţiei a transmis Parlamentului observaţiile privind modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR, urmând ca în următoarele zile să fie transmise observaţiile pentru Codurile de procedură penală şi civilă.

  “La nivel de Minister al Justiţiei, considerăm şi noi că este necesară evaluarea acestor Coduri şi modificarea lor sub anumite aspecte. Ştim cu toţi că MJ a transmis prin Guvern şi către dumneavoastră proiecte de lege pentru modificarea Codurilor în acord cu deciziile CCR, cu directiva, de exemplu, privind confiscarea extinsă, respectiv prezumţia de nevinovăţie. Ne aflăm în faţa unor proiecte de lege care integrează, pe de-o parte, ceea ce a transmis MJ, pe de altă parte, iniţiativele pe care dumneavoastră le aveţi sau au ajuns la dumneavoastră. Considerăm necesară modificarea respectivelor Coduri. Am transmis către dumneavoastră observaţiile noastre privind Codul penal. În zilele următoare vom transmite şi privind Codul de procedură penală, procedură civilă”, a precizat Toader.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.