duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Chiar și pentru americani a fost prea mult: și femeie, și de culoare!

    de Lajos Notaros | 7 noiembrie 2024, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    16

    Of course, ca să începem adecvat, nu doar cele pomenite în titlu explică victoria covârșitoare a lui Donald Trump în alegerile de marți din Statele Unite. Folosesc termenul covârșitor, având în vedere că republicanii cocoțați pe renumele, ca să nu spun faima lui Donald, câștigă majoritatea atât în Senat, unde nu o aveau, cât și în Camera Reprezentanților, House-ul, cum spun americanii, acolo unde democrații se aflau într-o minoritate minimală.

    Dacă e să analizăm acum rezultatele încă în configurare, e bine să pornim de la trendul început de o bună bucată de vreme, unul mondial, de revenire a dreptei, inclusiv a celei cu nuanțe extremiste. Ajunge să ne gândim la cei care l-au felicitat printre primii pe Donald Trump, printre care se distinge amicul nostru din vecini, Viktor Orbán. Bineînțeles, diplomația este una, bucuria sinceră cu totul alta, încet-încet toți șefii de state îl vor felicita pe Trump, în fond e vorba de cel care va fi omul numărul unu al celei mai mari puteri în următorii patru ani.

    Pomenind de revenirea dreptei politice pe plan mondial, ilustrăm ideea cu „subtilitățile” împărtășite de un nou senator republican, cel care exultând la vederea rezultatelor, a spus că politica trebuie să se ocupe de afaceri înainte de toate și să aibă grijă ca să nu meargă în SUA cei neinvitați. Altfel spus, omul lui Trump, exprimând o idee cu care șeful său ar fi perfect de acord, pune înaintea administrației democratice grija pentru afaceri, nemaivorbind de aruncarea la gunoi a principiului care a stat la baza formării „celei mai libere țări din lume”: imigrația.

    Ajunși aici, dăm pe nepusă masă de Elon Musk.

    americanii si musk ales trump

    Poate nu toată lumea știe că Musk a stat ilegal în SUA o vreme. Născut în Africa de Sud, devenind cetățean canadian, s-a apucat de business în SUA pe baza unei vize studențești expirate încă în 1995, devenind cetățean american abia în 2002. Fiind unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, Musk s-a pus în slujba lui Trump, devenind cel mai important susținător financiar al campaniei acestuia. În fond, e vorba de afaceri, nu-i așa? Chiar dacă Trump nu mai stă atât de bine, Musk are de unde. Chiar dacă Tesla nu mai merge ca la început, Twitterul rebotezat X – Musk are o fixație pentru X, având și un copil cu acest nume – însă are un avantaj mare: dincolo de bani, oferă posibilitatea unei reclame gratuite pentru cei care apelează la Musk și îi oferă perspectivă.

    V-am spus toate acestea în ideea că fără Musk (în paranteză Balsonaro) nu cred că s-ar fi produs acest cutremur politic, cel care a câștigat alegerile din SUA fiind mai degrabă Elon Musk decât Donald Trump. Iar Musk are toate avantajele pe care Trump nu le mai posedă: este tânăr, are 53 de ani, și are viitorul în față. Banii se lipesc de el, iar începând de acum are și un context politic la dispoziție. Să nu ne mirăm dacă într-un viitor nu foarte îndepărtat, îl vom vedea pe Elon Musk în prima linie a politicii. La președinție încă nu poate candida, este acolo o prevedere care condiționează candidatura de faptul să fii născut în SUA, dar, așa cum am văzut, dacă ai bani mulți totul devine posibil. Și ce dacă se va schimba și aceea prevedere la un moment dat? Poate chiar în timpul președinției amicului Donald.

    Nu exagerez. Musk a băgat milioane în Trump, a petrecut noaptea alegerii împreună cu acesta și cu tânărul Balsonaro la Palm Beach, l-a și sfătuit să își revendice victoria din timp, cu mult înainte ca lucrurile să devină perfect clare, așa cum a și făcut de fapt acum patru ani, numai că atunci nu i-a mers.

    Bineînțeles, toate acestea pe greșelile în lanț ale democraților.

    Dacă vă mai aduceți aminte, acum nici un an era vorba că Biden va candida din nou. Până la urmă a fost convins să-și vadă de vârstă – e cu patru ani mai bătrân decât Trump, altfel spus Donald are acum exact vârsta lui Biden atunci când și-a început mandatul – și să renunțe în favoarea Kamalei Harris.

    kamala harris sister maya harris 1 f62a68b7dcc34f33b9bd330a2b3c5fa9

    Cam târziu însă, Kamala stând până atunci mai mult în umbră, fără să își creeze o imagine puternică, nemaivorbind de faptul că aducea ceva neverificat până atunci în politica americană: cum e să fii și femeie, și de culoare în cursa pentru Președinție?

    Ei, acum s-a văzut, nu e bine deloc, nici măcar în America.

    Și problema nu este că a pierdut Kamala, era aproape o minune să câștige, ci faptul menționat mai înainte: că cei care au câștigat, Donald fiind doar peștișorul de aur din borcanul lor, nu prea mai sunt interesați de democrație, egalitate și fraternitate, noțiuni pe care s-a clădit SUA și care se găsesc la tot pasul pe monumentele răsfirate în toată țara, ci de afaceri și de câștig. Și pentru că așa e în business: concurența trebuie oprită și dacă se poate eliminată. Altfel spus, să vedem ce va face America în continuare: doar business sau se mai gândește și la trecutul ei glorios.

    În concluzie: viitorul nu arată deloc bine. Noroc cu înțelepții care ne-au spus de mult și ne spun mereu: nu disperați, după rău poate veni și mai rău…

    PS: Și o glumă searbădă la sfârșit, mai mult pentru poza finală: Kamala are și o soră mai mică cu doi ani, o cheamă Maya, Maia pe românește…

     

    Citește și: Infograficul zilei: cu cine ar fi votat europenii în locul americanilor, Donald Trump sau Kamala Harris? · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. E mai simplu de atat.
      campania lui Trump a fost pro afaceri, pro valori traditionale. Pro afaceri inseamna bunastare si comert – implicit mai putina implicare militara si evitarea conflictelor armate. Valorile traditionale au fost valorificate ca fiind in opozitie cu LGBTQ. Majoritatea votantilor Kamalei au fost de culoare.
      Ce sa vrea americanul – tampenii devenite traditionale intr-o europa afactata de dementa in care nu mai exista decat o singura intoleranta, cea impotriva intolerantei si este foarte gustata de tot felul indivizi cu situatia neclara, tendinta care le permita sa urasca si sa scuipe venin dintr-o directie deghizata in toleranta, pace si responsabilitate?

      +16 voturi
      +1
      -1
    2. Ah, evident! Cum de nu mi-am dat seama până acum că „mai puțină implicare militară” înseamnă creșteri bugetare și cum „valorile tradiționale” sunt fix rețeta progresului – acea iubire de aproape, dar doar în anumite condiții bine definite.

      Cât despre votanții Kamalei, desigur, ca și cum voturile s-ar fi împărțit magic pe categorii. Și, bineînțeles, trebuie să includem și Europa, lovită de „demența toleranței,” unde „indivizi cu situația neclară” devin adevărați maeștri ai direcționării veninului. E aproape o epopee modernă – povestea anti-toleranței care se pierde în haosul toleranței!

      --3 voturi
      +1
      -1
    3. Adevarul este ca aceste alegeri…

      … au fost o respingere clara de catre americani a ideologiei trezite si a politicii democratilor. Trump a castigat, nu doar la colegiul electoral, ci și la votul popular.Trump a candidat pe o platforma anti-trezire si anti-globalista. Electoratul si-a spus cuvantul.
      Democratii au imbratisat cultul trezit, au imbratisat autoritarismul globalist si acum au platit pretul, foarte bine. Americanilor nu le-a placut niciodata acest cult al trezirii progresist si pacalelile lor LGBT si trans, tintirea copiiilor pentru indoctrinare, inselatoria pandemiilor, agenda lor de cenzura, granitele lor deschise, minciunile si elitismul lor.Cui i-ar placea?Europenii ar putea invata ceva din aceste alegeri.O seara buna tuturor.

      +12 voturi
      +1
      -1
    4. Au fost numeroase interviuri și reportaje cu și despre românii din SUA, iar în majoritatea cazurilor în care erau întrebați despre alegeri declarau ca vor vota cu Trump. Unul a și explicat mai pe scurt că nu a emigrat în SUA că să-i voteze pe socialiști(democrații).

      +6 voturi
      +1
      -1
    5. Domnule, se pare că chiar nu cunoașteți realitatea americană! Vă asigur că dacă ați trăi aici, pe propriile picioare și capacități măcar un an sau doi, ați avea o cu totul altă părere. Treaba aceea cu egalitate, fraternitate, democrație a fost pervertită încă de la instalarea lui Obama într-un socialism penibil și nu e de mirare că analiști romîni încă nevindecați complet de doctrina asta și ispitiți de progresismul ajuns deja grotesc regretă că americanii din toate păturile sociale au ales cum au ales acum. Și nu uitați, americanul de rînd, spre deosebire de romînul care are mereu treabă cu capra vecinului, e interesat mai mult de ce e la el acasă! Asta e o realitate care vă cam scapă!

      +7 voturi
      +1
      -1
      • Domnule, eu zic că asta este părerea Dumneavoastră. Și care mustește de prejudecăți cam republicane, mai precis trumpiste. Nu de alta, dar am amici americani care m-au felicitat pentru articol, mirându-se că nu trăiesc pe acolo. Acuma eu cui să-i dau dreptate. Lor, pe care îi cunosc, sau Dumneavoastră, trumpist manifest. Știți care e problema: că, puteți consulta sondajul în Special, pe Trump nu-l alegeau în nicio țară din UE. Nici măcar în România…

        --7 voturi
        +1
        -1
    6. Normal că este părerea mea și este nu trumpistă cum vreți să puneți imediat nume celor care nu au aceeași părere ca dumneavoastră, ci este părerea cuiva care trăiește realitatea americană de mulți ani. Normal că în UE nu-l alegeau pe Trump, căci UE gîndește foarte diferit de american. Și de fapt nu e atît vorba de Trump, cît de gîndirea liberală americană față de cea democrată. Uitați că majoritatea marilor președinți americani, de la Grant, Eisenhower, Nixon, Ford și mai ales Reagan au fost republicani, în timp ce democrații ne-au dat un Clinton, Obama sau Biden. Singurii democrați care au fost președinți buni pentru americani fiind Roosevelt, Kennedy sau Carter. Cu părere de rău, nu vă pot considera un apărător al democrației cîtă vreme ajungeți să folosiți epitete ca acestea din răspuns cînd altcineva are o opinie diferită. Și să știți că nu sunt neapărat un admirator al lui Trump, dar gîndesc altfel decît cei din fostul comunism care cred că și în America președintele e cel care decide totul. Iar eu prefer liberalii, nu democrații care s-au pervertit foarte mult în ultimele decenii. Să auzim de bine!

      +10 voturi
      +1
      -1
      • In situația de față aveați de ales între Trump, un personaj potrivit filmelor cu gangsteri, asta ca să nu aprofundez, și o democrată care nici măcar nu era atât de democrată cum încercau unii să o prezinte. Trump este un personaj indecent, asta este problema. Și nu se confundă cu republicanismul. Nici pe departe, tocmai datorită indecenței sale exprese. Până când sunteți republican, nu am nicio treabă cu Dumneavoastră, dar când îl apărați pe Trump, folosind sofisme de când îi lumea, nu am cum să vă mai înțeleg. Trump se folosește de republicani și mai ales de banii din cercul lor de afaceri. E atât de simplu: nu este nici măcar politician, n-ai cum să îl faci republican sau democrat. Este un impostor șmecher care se folosește de un prilej, de o slăbiciune, ca să paraziteze sistemul politic american. Iar teama este aici: dacă un astfel de om a ajuns aici, oare ce se mai întâmplă cu vestitul sistem al democrației americane. Să sperăm că se va corecta din mers…

        --1 voturi
        +1
        -1
    7. @E.Nola Apropo de Trump ca fapt divers el și Iohannis sunt născuți la o zi distanța 14-13 iunie și sunt foarte asemănători în multe privințe dar narcisismul lor e definitoriu.
      Am văzut ecranizarea lui Trump în filmul The Apprentice Sebastian Stan face un rol memorabil.
      Pentru ca sunteți un pasionat al filmului va recomand și adaptarea cinematografica lansata anul acesta de francezi, a contelui de Monte Cristo foarte bun filmul și cu o româncă(Anamaria Vartolomei) printre rolurile principale și câteva mici dialoguri în limba română, este unul din cele mai scumpe filme franceze din ultimii ani 43 de milioane de euro a costat producția filmului.
      https://m.imdb.com/title/tt26446278/

      +2 voturi
      +1
      -1
    8. ”Jamal Simmons, un fost consilier al vicepreședintelui Harris, i-a sugerat președintelui Joe Biden să demisioneze, în ultimele 30 de zile ale mandatului la Casa Albă. Numărul doi, Kamala Harris, ar putea să preia conducerea după înfrângerea ei uluitoare în fața lui Doanld Trump.”

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.