vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Tribunalul și Baroul Arad reiau și extind proiectele de educație juridică în școli, cu sprijinul IȘJ. „Trebuie să-i pregătim pe copii pentru viață”

    de Raluca Medeleanu | 4 noiembrie 2022, 7:09 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

    0

    Înainte de pandemie, Tribunalul Arad și Baroul Arad au desfășurat activități prin care să familiarizeze elevii cu sistemul juridic și să îi responsabilizeze. Aceste activități au fost realizate de judecători și avocați pe bază de voluntariat, iar acum în urma a celor două protocoale semnate vineri, 4 noiembrie, cu Inspectoratul Școlar Județean, proiectele vor fi reluate, ba mai mult, extinse pe raza întregului județ.

    „Mă bucur că am încheiat acest protocol și consider că este un gest de normalitate pe care l-am făcut și ține de tradiția pe care o avem deja la nivelul Tribunalului Arad, de implicare în ceea ce înseamnă viața comunității arădene”, a spus președintele Tribunalului Arad, Flavius Bradin.

    În urma protocolului semnat între IȘJ și Tribunal, respectiv cel între IȘJ și Baroul Arad, s-a stabilit modalitatea în care se vor desfășura aceste cursuri de formare, cât și temele care vor fi puse spre dezbatere (de exemplu, libertatea de exprimare, reguli rutiere, garanția produselor, obligații privind mediul, protecția animalelor, infracțiuni de violență, racolarea minorilor în scopuri sexuale, phishing etc.). În urma acestor protocoale, judecătorii și avocații vor putea să fie invitați la școli (în cadrul orelor de dirigenție, spre exemplu), dar vor putea și să fie „ghizi” pentru clasele care doresc să viziteze incinta Palatului de Justiție, ori să participe la procese simulate.

    Violența în școală – principala teamă adusă în discuție de elevii care au participat deja la astfel de întâlniri

    Avocații care au mers deja prin programul Baroului Arad numit „Fii avocat în școala ta”, în 18 școli din municipiu, au rămas cu o impresie pozitivă, considerând că elevii și-au exprimat un real interes față de subiectele dezbătute. După cum a explicat avocata Amalia Pascal, principalele frământări ale elevilor au fost legate de violența unor colegi, de fenomenul „bullying”, iar un lucru extrem de important pe care avocații încearcă să-l clarifice în mintea elevilor este ca aceștia să înțeleagă unde să tragă o linie fermă între ceea ce poate porni ca o simplă glumă și cum se poate transforma într-un act cu urmări serioase, după cum a explicat avocatul Ioniță Andrei Constantin, decanul Baroului Arad. De asemenea, avocații au mai fost întrebați și ce presupune mai exact un divorț, fiind din păcate o acțiune cu care se lovesc mulți copii și care îi lasă cu evidente traume.

    „Elevii trebuie să înțeleagă că tot ce se întâmplă în societate se face pe baza unor reguli”

    Inspectorul școlar general Marius Gondor are convingerea că astfel de activități sunt mai mult decât benefice pentru elevi, că le formează caracterul, îi învață să devină oameni responsabili și speră ca pe viitor Ministerul Educației să facă modificările legislative necesare ca educația juridică să poată deveni mai mult decât o activitate ocazională făcută pe bază de voluntariat, ci să poată fi inclusă măcar ca materie opțională în școli.

    „Îmi exprim bucuria și satisfacția că noi continuăm aceste activități de educație juridică în școli – și cu Tribunalul Arad și cu Baroul Arad – și este o certitudine că aceste întâlniri cu elevii sunt benefice pentru ei. Am încercat, de când conduc inspectoratul școlar, ca pe lângă acele discipline de bază obligatorii pe care copiii le fac la școală, am subliniat tot timpul că trebuie să facem și educație și să-i pregătim pe copii pentru viață, pentru a deveni membri ai comunității noastre arădene, a societății. Am această certitudine că prin cele două protocoale aducem copiilor o plus valoare, o mai bună pregătire pentru viață. Îi putem ajunge să ajungă la Tribunal doar în vizită, îi putem ajuta să înțeleagă ce înseamnă să ai un drept, să uzitezi de un drept și cum să uzitezi de el și că tot ce se întâmplă în societatea noastră se face pe baza unor reguli, unor legi,  nu pe baza unei democrații prost înțelese…”, a spus Marius Gondor,

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.