joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion

    de Andrada Bobiș | 5 ianuarie 2023, 5:37 PM | Naţional

    0

    În fiecare an pe data de 7 ianuarie este Soborul  Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion. Este ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în râul Iordan.

    Se spune că în această zi de mare sărbătoare este bine să se împartă la nevoiași, de pomană, pachete cu alimente în cinstea celor adormiți.
    Tradiția mai spune că pachetele se duc la Biserică pentru a fi sfințite de preot și apoi se împart oamenilor sărmani.
    Ca și pomană se pot face pachete cu cornuri, chifle, cozonaci, pâine, colivă, sarmale, dulciuri, sau orice altceva ce le plăcea în timpul vieții celor adormiți.
    Foarte important este ca pachetele date de pomană să fie oferite din suflet, și se spune că  cei care oferă să nu se laude cu gestul făcut.
    În dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
    Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul și se înmoaie frigul, iar temperaturile încep să crească.
    Sfântul Ion este considerat protectorul copiilor. Cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, iar această zi este o zi a bucuriei, iar cine va fi trist se spune că așa va fi tot anul.
    Tot pe 7 ianuarie se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.