marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Top 10 filme și seriale, în ultimele două săptămâni, pe serviciile de streaming în România

  de Tomck@t | 19 iulie 2022, 4:22 PM | Naţional | Pop Culture | Topic special

  0

  Netflix, HBO Max, Disney+ sau Prime Video? Care e „regele” streaming-ului în România la ora actuală?

  În mod interesant, nu cele mai în vogă titluri de seriale și filme la nivel internațional par a fi neapărat și preferatele românilor, cum ar fi serialele „Stranger Things”, „Obi-Wan Kenobi”, „The Mandalorian”, „Ms. Marvel”, „Succession” sau „Westworld”, ori filmele precum „No Time to Die”, „House of Gucci” sau „Doctor Strange in The Multiverse of Madness”.

  Potrivit ghidului online JustWatch, HBO Max a fost câștigătorul clar în urmă cu două săptămâni (4-10 iulie) în ceea ce privește popularitatea filmelor. În cazul serialelor, a fost surclasat de Prime Video (cu „The Boys”) și Disney+ (cu „The Orville” și „American Horror Story”), dar luând în calcul numărul titlurilor în Top 10, tot HBO Max a ieșit în frunte. Săptămâna trecută (11-17 iulie), la capitolul filme populare, HBO Max s-a clasat cel mai sus doar pe locul 5 cu „Blade Runner 2049”, dar a condus statistic în continuare în ceea ce privește numărul filmelor în Top 10, cu cinci titluri.

  Supremația Netflix se clatină deja și în România, de când și românii au acces la cele mai mari servicii rivale. În total, față de 22 de titluri HBO Max, următorul din liste ar fi Netflix cu doar 9 titluri, urmat de Disney+ cu 8 și Prime Video cu 6.

  În ultimele două săptămâni, cele mai căutate seriale au fost „The Boys” (Prime Video), „The Orville” (Disney+), „American Horror Story” (Disney+), „What We Do In The Shadows” (toate cele trei sezoane sunt disponibile pe HBO Max și doar primele două pe Disney+) și „The Pursuit of Love” (HBO Max), cu mențiunea că „The Good Doctor” – serial scos din grila Netflix săptămâna trecută, momentan nefiind disponibil pe niciun serviciu de streaming din România – s-a clasat pe prima poziție în topul săptămânii trecute, realizat de JustWatch.

  Cum este posibil, așadar, ca un serial indisponibil să fie pe primul loc?

  Răspunsul este sistemul de contorizare a popularității titlurilor. Detalii, în rândurile de mai jos, dar să vedem mai întâi clasamentele:

  FILME – săptămâna 4-10 iulie 2022:

  Templated Top 10s 20

  1. Vrăjitorul din Oz (1939) – HBO Max
  2. All the Moons (2020) – HBO Max
  3. Exorcistul (1973) – HBO Max / Netflix
  4. Trăind printre demoni 2 (2016) – HBO Max / Netflix
  5. Providențialitatea (2001) – HBO Max
  6. Fabian: Going to the Dogs (2021) – HBO Max
  7. Mesagerul zilei de pe urmă (The Empty Man) (2020) – Disney+
  8. With/In Volume 1 (2021) – HBO Max
  9. Le Triomphe de Michel Strogoff (1961) – Netflix
  10. Barry Seal: Trafic în stil American (2017) – Netflix / Prime Video

  FILME – săptămâna 11-17 iulie 2022:

  popular titles weekly CW28 RO movie ALL ALL

  1. Harmonious Live! (2022) – Disney+
  2. Persuasion (2022) – Netflix
  3. Valley of the Dead (2022) – Netflix
  4. Don’t Make Me Go (2022) – Prime Video
  5. Blade Runner 2049 (2017) – HBO Max
  6. The Wait (2015) – HBO Max
  7. Cea pe care o iubesc (2014) – HBO Max
  8. Cosmos (1996) – HBO Max
  9. Când se rupe craca (2016) – Netflix
  10. A Forbidden Orange (2021) – HBO Max

  SERIALE – săptămâna 4-10 iulie 2022:

  Templated Top 10s 21

  1. The Boys – Prime Video
  2. The Orville – Disney+
  3. American Horror Story – Disney+
  4. Infinity Train – HBO Max
  5. The Office – Netflix / Prime Video
  6. Mr. Robot – Netflix / Prime Video / HBO Max
  7. This Is Us – Prime Video
  8. Fantastic Friends – HBO Max
  9. ALF – HBO Max
  10. Irina Rimes: On My Way – HBO Max

  SERIALE – săptămâna 11-17 iulie 2022:

  popular titles weekly CW28 RO show ALL ALL

  1. The Good Doctorscos recent de pe Netflix
  2. What We Do In The Shadows – Disney+ / HBO Max
  3. The Pursuit of Love – HBO Max
  4. Only Murders in the Building – Disney+
  5. Resident Evil – Netflix
  6. Hausen – HBO Max
  7. Edge of the Earth – HBO Max
  8. Breeders – Disney+ / HBO Max
  9. How to Change Your Mind – Netflix
  10. American Horror Story – Disney+

  Având în vedere că serviciile de streaming au o anumită reticență pentru dezvăluirea datelor statistice interne (cum ar fi numărul exact al vizionărilor), veridicitatea clasamentelor de mai sus poate fi, oarecum, pusă la îndoială, dar în același timp, funcționează ca un barometru suficient de credibil. Aceste liste au fost alcătuite de JustWatch.com, un ghid internațional de streaming cu peste 20 de milioane de utilizatori din 106 de țări, inclusiv România, care s-a folosit de statistica căutărilor pe platforma proprie. Sunt clasamente de popularitate – și nu de audiență, așadar. Totuși, întrebați de Special Arad, administratorii site-ului JustWatch.com au specificat că în paralel cu statistica căutărilor pe site, sunt „diverși factori interni de clasare analizați pe care îi luăm în considerare atunci când identificăm cele mai populare filme sau emisiuni TV”. Acestea pot fi, de exemplu, secțiunea „Populare” pe Netflix (unde astăzi, de exemplu, cele mai vizionate sunt „Destinația / Manifest”, „Alba”, „Resident Evil”, „Stranger Things”, „Kung Fu Panda: Cavalerul Dragon” și show-ul stand-up comedy „Bill Burr Live la Red Rocks”) sau secțiunea „Trending” pe Disney+ (la ora actuală serialele „Grey’s Anatomy”, „Violetta”, „Family Guy”, „Wizards” și „Modern Family”).

  Astfel se explică de ce „The Good Doctor” ocupă fruntea clasamentului printre seriale, chiar dacă (sau tocmai pentru că) nu se mai găsește pe Netflix. Eliminarea anumitor titluri de pe platforme nu este un lucru neobișnuit, de altfel. Cu excepția producțiilor originale, anumite filme și seriale sunt doar licențiate de către alte companii producătoare, pentru o perioadă determinată.

  În prezent, tendința este ca fiecare furnizor să aibă propriul conținut, cu din ce în ce mai puține excepții. Se mai întâmplă ca un titlu să fie disponibil pentru un timp limitat pe mai multe servicii de streaming, vezi serialul „Mr. Robot”, disponibil momentan atât pe Netflix, cât și pe Prime Video și HBO Max, dar acest lucru se va schimba cu siguranță în momentul în care compania care deține licența serialului, NBCUniversal, își va lansa și în România propriul serviciu de streaming, Peacock. Tot acolo va migra și „The Office”, așa cum s-a întâmplat în SUA. În aceeași idee, este posibil ca „The Good Doctor” să fie introdus în curând pe Disney+, având în vedere că este o producție distribuită de Disney–ABC Domestic Television. În SUA se găsește pe Hulu (serviciu indisponibil în România), deținut tot de compania Disney.

  Nefiind făcute publice nici datele oficiale privind numărul de abonați în România (ultima dezvăluire a fost în 2020), este greu de stabilit, așadar, care dintre serviciile de streaming video are cel mai mare succes la ora actuală în România.

  Putem, însă, bănui. Chiar dacă s-a lansat oficial în România – sub noua denumire și cu un conținut extins – abia în primăvara acestui anHBO Max are cu siguranță avantajul de a fi primul pe piața din România, fostul HBO Go fiind înlocuit automat pentru abonați. Netflix a intrat pe piața din România în ianuarie 2016, urmat de Amazon Prime Video în decembrie 2016, iar Disney+ abia luna trecută.

  În anul 2020, Special Arad a alcătuit un TOP cu cele mai bune servicii de streaming video disponibile în România (clasament subiectiv, desigur, dar cu analizarea raportului conținut / preț la acea dată).

  Vom reveni, în curând, cu un nou TOP similar, actualizat pentru anul 2022.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.