joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Țigări de contrabandă în valoare de peste 352.000 de lei, confiscate în trei luni de polițiștii arădeni

  de Ioana Costaș | 4 mai 2024, 2:00 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  În primele 3 luni ale acestui an, polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și subunitățile Inspectoratului de Poliție Județean Arad, au ridicat, în vederea confiscării, aproximativ 361.000 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă, în valoare totală de aproximativ 352.500 de lei.

  Totodată, în perioada menționată, fost desfășurate 79 de percheziții și organizate 4 acțiuni specifice, sub coordonarea parchetelor competente și în colaborare cu alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.

  În fapt, cele 79 de percheziții au avut loc în 26 martie, când mai multe persoane – printre care și funcționari ai ANAF și un polițist în cadrul IPJ Arad – au fost conduse la audieri, într-un dosar de contrabandă cu țigări, prejudiciul cauzat fiind estimat de autorități la peste 12.700.000 de euro.

  În urma celor 79 de percheziții domiciliare efectuate la data de 26 martie a fost dispusă măsura reținerii față de 11 persoane (liderii și principalii membri ai grupurilor infracționale, din care 4 având calitatea de funcționar), ulterior aceștia fiind arestați preventiv, iar apoi plasați sub măsura controlului judiciar.

  Modul de operare, descris de DIICOT

  Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2022 – 2024, membrii ai două grupuri infracționale ar fi procurat bunuri accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în țară – cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice – și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră. Astfel, persoanele aflate pe palierele de coordonare ar fi identificat furnizorii produselor de interes pentru grupurile infracționale și ar fi lansat comenzile ocupându-se ulterior de organizarea transportatorilor și livrarea bunurilor accizabile sau de contrabandă, către clienți.

  De asemenea, în mod repetat, liderii ar fi inițiat și participat la mai multe întâlniri cu membrii, în cadrul cărora, ar fi fost analizate modul de acțiune, aspectele de natură financiară și măsurile de protejare a activităților ilicite. Pentru a se asigura de reușita activităților infracționale, aceștia ar fi ținut legătura cu alte persoane, aflate în palierul de protecție (funcționari), care ar fi acționat pentru facilitarea intrării în țară a transporturilor și apoi, pentru livrarea în siguranță a bunurilor accizabile, inclusiv prin furnizarea de informații în legătură cu acțiunile poliției, amplasarea dispozitivelor de supraveghere și accesul la date din bazele centralizate.

  Destinatarii sau beneficiarii transporturilor cu bunuri accizabile sau de contrabandă situați pe teritoriul național ar fi reprezentat un alt segment important, aceștia contactându-i periodic pe lideri pentru comenzi de bunuri accizabile. Ulterior, ar fi ascuns marfa în depozite clandestine și ar fi distribuit-o către propria clientelă de pe piața neagră”, a informat DIICOT.

  Propria fabrică de țigări

  Urmărind să elimine dependența de producătorii și furnizorii de produse accizabile din afara țării și precum și riscurile pe care le-ar fi presupus introducerea ilicită a acestora pe teritoriul național, membrii ar fi acționat pentru dezvoltarea unor facilități proprii de producere a bunurilor accizabile, investind sume importante de bani obținute din activitățile infracționale – ar fi construit o hală de producție unde urmau să fie instalate linii de fabricație pentru prelucrarea tutunului și producerea de țigarete, care ar fi fost găsite într-o localitate, din județul Suceava, pe parcursul unei percheziții efectuate anul trecut.

  Citește și: Control judiciar pentru inspectorii ANAF și polițistul de la Covăsânț, acuzați de contrabandă cu țigări

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Fraierilor, contrabanda este in floare pentru ca accizele sunt in crestere la tigari.Eu ca fumator cumpar tigari cu minim 23 delei de la pravalie, dar cumpar aceleasi tigari cu 13 lei de la contrabandisti ! Faceti socoteala ! Nu vreau sa-i promovez pe contrabandisti , dar vreau ca statul roman sa egalizeze preturile.Daca Statul roman ar reduce accizele , si ar vinde pachetul de tigari cu 15 lei, nimeni nu ar cumpara cu 15 lei de la bisnitari.Dar cand cel mai ieftin pachet de tigari cumparat de la stat este la pret de 21 lei si de la bisnitari cumperi cu 12-13 lei /pachet este normal sa profiti de pretul bun.Romaniaeste vai de mama ei la aducere de bani la buget,din tigari niciodata.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Afacerea cu țigări este coordonată de sus, după o evaziune de peste 12 milioane euro, sunt cercetați în stare de libertate, ba mai mult, ramurile de distribuire, încă mai vând marfa ! Ce să strpești, când dioptriile polițiștilor locali se înrăutățesc când trec prin zona de calamitate. Și n-ar fi atât de grav, dacă ar fi doar țigări, dar sunt și alte lucruri care ne pun pe noi părinții în dificultate!
   Rușine STAT DE DREPT ROMÂN!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.