joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Control judiciar pentru inspectorii ANAF și polițistul de la Covăsânț, acuzați de contrabandă cu țigări

  de Ioana Costaș | 6 aprilie 2024, 9:16 AM | Știri Arad

  1

  Curtea de Apel Timișoara(foto: Ioana Costaș)

  Curtea de Apel Timișoara a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar în cazul celor 11 inculpați – printre care doi inspectori ai ANAF și un polițist de la postul din Covăsânț, este vorba despre Adrian Bițiș și Marinela Mărculescu, precum și fiul acesteia, Flavius Roșu – acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, contrabandă în formă agravată, spălare a banilor și complicitate la infracțiunea de spălare a banilor.

  Reamintim faptul că în 26 martie, 79 de percheziții domiciliare au avut loc în județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și în municipiul București, acestea vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun), materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor.

  Potrivit DIICOT Timișoara „cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracționale ar fi procurat bunurile accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră.

  Pe parcursul administrării probatoriului, au fost indisponibilizate 38.019.640 de ţigarete (dintre care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant delict), 64 de tone de tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia.

  Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri este de 12.740.000 de euro”.

  Hotărârea de a înlocui măsura arestului preventiv cu măsura controlului judiciat a fost luată vineri, 5 aprilie, după ce inculpații au formulat contestații la decizia Tribunalului Timiș de a-i aresta.

  „Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Blănaru Daniel – Ştefan, Gîrbu Nicolae, Mărculescu (fostă Roşu) Marinela – Liliana, Biţis Adrian – Ioan, Roşu Flavius – Virgil, Gîscă Constantin – Valeriu, Nadiu Cosmin – Simion, Tuţă Marius Ovidiu, Tiron Nicolae – Andrei, Florea Alexandru şi Nagy Tibor, împotriva încheierii penale pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Timiş.

  Desfiinţează încheierea penală contestată şi rejudecând, înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Blănaru Daniel – Ştefan, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Blănaru Daniel – Ştefan de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Gîrbu Nicolae, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Gîrbu Nicolae de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Vaslui – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpata Mărculesc, fostă Roșu, Marinela – Liliana, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei Mărculescu, fostă Roşu, Marinela – Liliana de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Arad – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Bițiș Adrian – Ioan, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Biţis Adrian – Ioan de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Arad – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Roșu Flavius – Virgil, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roşu Flavius – Virgil de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Arad – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Gîscă Constantin – Valeriu, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Gîscă Constantin – Valeriu de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Nadiu Cosmin – Simion, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Nadiu Cosmin – Simion de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Arad – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Tuță Marius Ovidiu, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Tuţă Marius Ovidiu de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Dolj – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Tiron Nicolae – Andrei, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Tiron Nicolae – Andrei, de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Florea Alexandru, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Florea Alexandru de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Călăraşi – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare.

  Înlocuieşte măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Nagy Tibor, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din data de 05.04.2024 până la data de 04.05.2024, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Nagy Tibor de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Timiş dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Încredinţează supravegherea respectării măsurii controlului judiciar a inculpatului către IPJ Covasna – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Timișoara.

  Citește și: 11 inculpați arestați preventiv, printre care și cei doi inspectori Antifraudă și polițistul din Arad, în urma perchezițiilor DIICOT

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Halooo justiția , halooo ministerul justiției, doar în România se poate! La o fraudă de peste 12 milioane euro, dispui control judiciar?????
   Eliberezi un criminal, din pușcărie, doar că după 10 ani si-a adus aminte că a omorât un om??? Pă ne merităm soarta dragilor că acceptăm asemenea oameni pe care îi susținem cu voturile noastre!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.