vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Control judiciar pentru Teodora Ciunta, fostă angajată a Primăriei Arad, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență

  de Ioana Costaș | 26 aprilie 2023, 2:24 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Teodora Ciunta, fostă angajată a Primăriei Arad, trimisă în judecată de DNA Timișoara pentru comiterea a cinci infracțiuni de trafic de influență, din care trei în formă continuată, se află sub măsura preventivă a controlului judiciar.

  Femeia a fost reținută la începutul lunii februarie de procurorii DNA Timișoara după ce aceasta ar fi pretins de la o persoană, 108.500 euro din care ar fi primit 78.500 euro, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze angajarea unor persoane la spital, la penitenciar, sau la Aeroportul din Arad și chiar să obțină fonduri europene pentru familia unui martor în dosar.

  Fosta angajată a Primăriei Arad a fost prinsă în data de 6 februarie, în urma realizării unui flagrant, primind 5.000 de euro, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.

  Procurorii DNA Timișoara au solicitat arestarea preventivă a femeii, însă instanța a decis ca aceasta să fie plasată sub măsura preventivă a arestului la domiciliu. Aproximativ o lună a stat Teodora Ciunta în arest la domiciliu, până când această măsură a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar. Miercuri, 26 aprilie, Tribunalul Arad a decis prelungirea acestei măsuri pentru o perioadă de 60 de zile.

  Potrivit soluției instanței, postată pe portal.just.ro „pe timpul cât se află sub control judiciar inculpata trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată. Impune inculpatei interdicţia de a părăsi teritoriul României. Atrage atenția inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”.

  La începutul lunii martie, fosta angajată a Primăriei Arad a fost trimisă în judecată.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: „În perioada 2019 – 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 108.500 euro din care ar fi primit 78.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze: angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești, angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale, în cadrul Penitenciarului Arad, în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac ori în cadrul formațiunii de poliție de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara; obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului. În contextul menționat mai sus, la data de 6 februarie 2023, inculpata ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 25.000 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad”.

  Din informațiile pe care le deținem, Teodora Ciunta a fost îndepărtată în anul 2019 din Primăria Arad tocmai din cauza unor acuzații de primire de foloase necuvenite.

  Citește și: Teodora Ciunta, fosta angajată a Primăriei Arad, în arest la domiciliu pentru 30 de zile

  Citește și: O fostă angajată a Primăriei Arad, reținută de DNA pentru trafic de influență. Lua bani în schimbul „relațiilor” cu persoane din conducerea CJ și cu un europarlamentar

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.