joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, solidar cu artiștii din Belarus

    de Special Arad | 4 februarie 2021, 2:20 PM | Cultură

    0

    Afiș realizat de Levente Benedek

    Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad se alătură unui proiect teatral inedit. Este vorba despre o acțiune de solidaritate fără precedent a teatrelor din România cu artiștii din Belarus. În acest demers, parte a unui program mondial de lecturi – Belarus(sia) Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik – sunt implicate 15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova. Maratonul teatral începe pe 7 februarie și va continua până pe 22 februarie. La Arad, spectacolul-lectură este programat în data de 12 februarie, de la ora 19.00, pe Scena mare a Teatrului Clasic.

    Teatrul Clasic Ioan Slavici devine parte a unui proiect teatral fără precedent, un demers care a debutat în luna septembrie, în Ucraina. De atunci, în întreaga lume, au avut loc peste 130 de lecturi în peste 80 de teatre din aproape 30 de țări. Cea mai mare serie de spectacole-lectură din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project” are loc în România. Iar teatrul arădean este parte a sa” , declară Bogdan Costea, managerul teatrului arădean.

    Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că acestă acțiune comună a teatrelor din România în sprijinul artiștilor din Belarus este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic pentru prima lectură, data de 7 februarie -zi declarată de Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus și nominalizată la Premiul Nobel pentru pace, drept „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul și am început cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău. Urmează noile spectacole-lectură, fiecare dintre dintre ele aducând ceva specific în această acțiune comună de solidaritate artistică și umană”, spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.

    Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi”, spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia).

    Totul în acest proiect a fost neașteptat. Am primit pe neașteptate piesa de la Andrei, care întreba dacă aș putea organiza „câteva lecturi în Occident”. La fel de neașteptat a fost ca în 10 minute să primesc confirmarea de la primele șase teatre pe care le-am contactat și sunt în continuare surprins că în doar câteva luni proiectul a crescut atât de mult. Iar cu cele 15 spectacole-lectură programate în luna februarie, România va ajunge a doua țară din lume, după SUA, ca număr de lecturi” – spune John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză și creatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project.

    Spectacolul-lectură INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik prezentat pe scena arădeană îi are în distribuție pe: Andrei Elek, Alex Popa, Iulia Pop Dragoș, Marina Palii, Robert Pavicsits, Ștefan Dogaru și Carmen Vlaga Bogdan. Regia este semnată de Cristian Ban, traducerea – de Raluca Rădulescu, iar conceptul afișului – de graficianul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț – Benedek Levente.

    PROGRAM

    •  Duminică, 07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași

    •  Luni, 08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău

    •  Marți, 09 februarie 2021 – Teatrul de Nord – Trupa „Mihai Raicu”, Satu Mare

    •  Miercuri, 10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu

    •  Joi, 11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău

    •  Vineri, 12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad

    •  Sâmbătă, 13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra”, Târgoviște

    •  Duminică, 14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria, Oradea

    •  Luni, 15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe

    •  Marți, 16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului, Piatra Neamț

    •  Miercuri, 17 februarie 2021 – unteatru, București

    •  Joi, 18 februarie 2021 – Teatrul de Stat Constanța

    •  Vineri, 19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați

    •  Sâmbătă, 20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava

    •  Duminică, 21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova

    •  Luni, 22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”

    CONTEXT

    Alegerile prezindețiale din 9 august 2020, fraudate de președintele în funcție al Belarusului (din 1994), Aleksandr Lukașenko, au declanșat un val de proteste în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorii paralele, ar fi trebuit să le câștige. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, greve generale au paralizat țara pentru săptămâni în șir, în ceea ce dramaturgul rus Ivan Vîrîpaev numește „revoluția magică”.

    În Belarus protestele continuă până în prezent, acțiunea fiind considerată cea mai mare represiune politică din Europa în ultimii 40 de ani, în care s-au înregistrat peste 32.000 de arestări, 83.000 de zile de încarcerare, 900 de dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 5 morți. Printre cei arestați (sau concediați) se află și numeroși actori, dramaturgi, producători, critici și profesori de teatru.

    La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților, astfel, pe 26 august 2020, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe.  În ciuda încercărilor repetate ale Ministerului Culturii, nu s-a putut forma o nouă trupă, iar teatrul a rămas inactiv. În schimb, trupa demisionară s-a reunit într-un subsol unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

    În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuși împreună cu toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia.

    „Insultați Belarus(ia)” este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

    Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, ce a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Haga, Amsterdam, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent.

    În România, primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020 la Teatrul Național din Iași, în cadrul proiectului LECTURI³. Au urmat două lecturi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

    În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul”, în România va începe ce-a mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus.

    La inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, în perioada 7-22 februarie 2021 va avea loc un maraton de spectacole lectură:  16 teatre din România și Republica Moldova s-au alăturat acestui demers. Spectacolele lectură vor fi difuzate online sau vor fi jucate cu public în sală – gratuit, în limita locurilor disponibile, respectând toate restricțiile impuse de situația sanitară din fiecare oraș.

    „Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că acestă acțiune comună a teatrelor din România în sprijinul artiștilor din Belarus este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic data de 7 februarie pentru prima lectură și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău. Urmează noile spectacole-lectură, fiecare dintre dintre ele aducând ceva specific în această acțiune comună de solidaritate artistică și umană”, spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.

    „Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi”, spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia)”.

    „Totul în acest proiect a fost neașteptat. Am primit pe neașteptate piesa de la Andrei, care întreba dacă aș putea organiza „câteva lecturi în Occident”. La fel de neașteptat a fost ca în 10 minute să primesc confirmarea de la primele șase teatre pe care le-am contactat și sunt în continuare surprins că în doar câteva luni proiectul a crescut atât de mult. Iar cu cele 15 spectacole-lectură programate în luna februarie, România va ajunge a doua țară din lume, după SUA, ca număr de lecturi”, spune John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză și creatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project.

    CRONOLOGIE

    Belarus – 09.08.2020 – 07.02.2021

    → Pe 9 august 2020 președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a fraudat alegerile pe care știa de la bun început că le va pierde.  Acțiunea sa a declanșat un val de proteste în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorilor paralele, a câștigat. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, greve generale au paralizat țara pentru săptămâni în șir. Protestele continuă şi astăzi, în diferite forme, pe tot teritoriul Belarusului sub steagul alb-roșu-alb pe care autoritățile de la Minsk au anunțat că vor să-l interzică, după ce a devenit simbol a ceea ce dramaturgul rus Ivan Vîrîpaev numește „revoluția magică”.

    → Pe 26 august 2020Pavel Latușko, directorul Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis în urma declarațiilor sale împotriva regimului şi în favoarea protestatarilor. În zilele următoare, peste 80 de actori și tehnicieni și-au dat demisia, ducând astfel la trecerea în inactivitate a instituției, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la fondare. Trupa teatrului s-a reunit într-un subsol, unde continuă repetițiile și difuzează online spectacolele la care lucrează, cei 80 de actori și tehnicieni fiind desemnați „eroii anului” în Belarus pentru solidaritatea și curajul lor.

    → Pe 9 septembrie 2020 apare piesa Insultați. Belarus(ia) scrisă de dramaturgul și scenaristul Andrei Kureicik, în timp ce participa la proteste. În aceeași zi Andrei Kureicik trimite piesa traducătorului John Freedman care, tot atunci, inițiază proiectul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, primele șase teatre invitate acceptând propunerea chiar înainte să vadă textul.

    → Pe 12 septembrie 2020a avut loc primul spectacol-lectură, în limba rusă, la Herson, în Ucraina. În cele cinci luni care au trecut de atunci, Belarus(sia) Worldwide Reading Project a contorizat circa 130 de lecturi în 81 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston până la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent.

    → Pe 15 septembrie 2020Ministerul Afacerilor Externe al României a transferat, din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară, o contribuție financiară voluntară în valoare de 100.000 de EURO pentru susținerea societății civile și a presei independente din Belarus, după ce Ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu participase alături de omologii săi din Lituania, Slovacia și Suedia la o acțiune de protejare a scriitoareiSvetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, contestatară a regimului de la Minsk, care se temea pentru siguranța ei.

    → Pe 21 septembrie 2020 Președintele Klaus Iohannis a semnat alături de omologii săi din Lituania și Polonia un apel ca Uniunea Europeană să propună un pachet de asistență pentru „transformarea economică a Belarusului democratic”, manifestându-și sprijinul pentru „poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept”, fără a spune explicit că cele trei state nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, dar notează că această recunoaștere va fi dată doar dacă alegerile sunt organizate „în conformitate cu Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și sunt monitorizate internațional”, ceea ce nu a fost cazul în 2020.

    → Pe 26 octombrie 2020 a avut loc primul spectacol lectură în România, la Teatrul Național din Iași, în cadrul proiectuluiLECTURI³, urmat de două lecturi în Republica Moldova, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

    → Pe 6 ianuarie 2021 Teatrul TOK din cadrul proiectului independent Art Corporation din Minsk, ce organizează cele mai importante festivaluri de teatru și film din Belarus, a anunțat că a fost lăsat fără sediu.

    → Pe 9 ianuarie 2021 Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna” din Minsk a publicat o statistică a ceea ce se consideră a fi cea mai mare represiune politică din Europa în ultimii 40 de ani: 25.326 persoane deținute, 32.084 arestări, 83.006 zile de încarcerare, 701.000 USD amenzi, 900 dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 10 persoane cu răni prin împușcare, 5 morți. Printre cei arestați sunt și numeroși actori, dramaturgi, producători, critici și profesori de teatru. Unii dintre ei au fost concediați pentru susținerea protestelor.

    → Pe 10 ianuarie 2021 au început să fie organizate acțiuni de solidaritate cu Belarusul în diverse orașe din lume: Seattle, San Francisco, San Diego, Varșovia, Wrocław, Liov, Moscova, Berlin, Bremen, Hamburg, Hanovra, Köln, Düsseldorf etc.

    Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania, de unde continuă demersurile internaționale pentru a obține sprijin în organizarea de alegeri libere și corecte în Belarus, nominalizată împreună cu „tot poporul bielorus” la Premiul Nobel pentru Pace de către președintele lituanian Gitanas Naused, a declarat duminica în care se împlinesc șașe luni de la alegerile fraudate: 7 februarie „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.