„Taraful Usturoi” cucerește publicul american cu muzică populară românească. Culmea, niciun membru nu este român!





Patru muzicieni americani îndrăgostiţi de România au înfiinţat Garlic Band, adică Taraful Usturoi. Cu un ţambal, o vioară, un acordeon şi un contrabas, lăutarii din Garlic Band încing scenele din Statele Unite ale Americii şi pun pe jar publicul, indiferent de originea spectatorilor. Doi dintre muzicieni au învăţat limba română special pentru a înţelege mai bine folclorul nostru tradiţional, scrie Adevărul.
Un taraf care cântă muzică populară românească face senzaţie peste Ocean. Cu un ţambal, o vioară, un acordeon şi un contrabas, lăutarii din Garlic Band (adică Taraful Usturoi) încing scenele din Statele Unite ale Americii şi pun pe jar publicul, indiferent de originea spectatorilor. Căluşarii, Geamparalele din Măcin şi Brâul din Muntenia sunt doar câteva exemple din repertoriul tarafului. Că muzica românească are darul de a ridica asistenţa în picioare nu miră cunoscătorii. Ceea ce uimeşte, însă, este că lăutarii din Taraful Usturoi sunt toţi – fără excepţie – americani get-beget. Miamon Miller, Cory Beers, Joshua Kaufman şi Simeon Pillich sunt muzicienii îndrăgostiţi de folclorul nostru tradiţional, pe care îl cântă cu România cu gând.
Dansul „Brâul pe opt“ a spart gheaţa
Istoria trupei începe în anii ’70, când liderul tarafului, Miamon Miller, aflat acum la vârsta de 67 de ani, a auzit pentru prima oară folclor românesc. Împlinise 20 de ani şi frecventa cursul de etnomuzicologie de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA). „Era un program minunat, prin care am descoperit muzica din Europa de Est şi din Balcani. Am început să cânt cu un ansamblu folcloric intitulat Aman. Deşi era de amatori, grupul format în anul 1964 era foarte bun. Pe acea vreme, ei se specializaseră în folclor slav, din fosta Iugoslavie şi din Bulgaria. La un moment dat, au angajat un coregraf care să-i înveţe pe dansatori jocul românesc «Brâul pe opt» din Muntenia. Cum vioara are rol de bază în această muzică, iar eu eram singurul violonist din grup, am fost primul instruit şi am primit sarcina de a-i învăţa pe ceilalţi cum se cântă. Asta a fost prima mea experienţă cu muzica românească. Şi a fost nemaipomenit!“, îşi aminteşte Miamon Miller.
Citește continuarea pe adevarul.ro
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)