duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Colecționara Maria Aiftincăi a murit la 73 de ani. A fost creatoarea Muzeului etnografic de la Vladimirescu

  de Andrada Bobiș | 5 martie 2024, 9:44 PM | Știri Arad | Topic special | Vladimirescu

  0

  Colecționara din zona Aradului, Maria Aiftincăi, a murit în cursul zilei de marți, 5 martie, la vârsta de 73 de ani.

  Maria Aiftincăi a iubit tradițiile și folclorul românesc până în ultima clipă din viața ei.

  Cine a fost Maria Aiftincăi

  Născută pe data de 25 ianuarie 1951 într-o localitate din județul Suceava, Maria Aiftincăi s-a mutat în urmă cu mulți ani la Vladimirescu, județul Arad, împreună cu regretatul ei soț, care a părăsit această lume în urmă cu doar un an, alături de care a adunat costume populare tradiționale, vase, obiecte tradiționale, războaie de țesut, covoare și multe alte lucruri, la care Maria a ținut tare mult.

  Regretata Maria Aiftincăi a pus bazele unui impresionant muzeu de etnografie și folclor, chiar în localitatea Vladimirescu, unde aceasta a locuit.

  Cunoscută de mulți elevi, chiar și preșcolari care-i pășeau pragul muzeului din Vladimirescu, Maria Aiftincăi îi aștepta de fiecare dată pe copii cu brațele deschise. Încântată și extrem de fericită, ea le povestea acestora despre folclorul românesc, cu o pasiune greu de descris în cuvinte.

  Înzestrată cu iubirea unui meșter popular adevărat, Maria Aiftincăi reușea mereu să transmită tuturor dragostea ce-o avea pentru folclor și respectul ce-l purta față de tradițiile românești.

  Maria Aiftincăi a fost un om deosebit, o „voce” a tradițiilor românilor, de care ne vom aduce aminte cu mult drag, toți cei care am cunoscut-o.

  Dormi în pace Maria Aiftincăi!
  Dumnezeu s-o ierte și sincere condoleanțe familiei!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.