Investiții în „Tabără Regală” la Săvârșin și în Tabăra de la Căsoaia și evenimentele Centrului Cultural Județean în „Anul Avram Iancu”





La conferința de presă a Consiliului Județean din această săptămână, în care s-a anunțat finalizarea lucrărilor de renovare a Muzeului de Istorie și, totodată, au fost anunțate evenimentele organizate de Complexul Muzeal Arad în 2024 (vezi aici), au fost anunțate și evenimentele anului ale Centrului Cultural Județean (CCJA). În plus, s-a vorbit și despre marile planuri ale CJ-ului de a extinde Tabăra de la Căsoaia și parcul Domeniului Regal de la Săvârșin, unde se vrea o „Tabără Regală”.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Bulbuc, în a cărui atribuție sunt instituțiile județene de cultură, a spus că este o cerere mare la proiectele, taberele și Școala Populară de Arte ale Centrului Cultural Județean, „copiii se simt bine, investițiile făcute acolo sunt pe placul lor și în confortul lor. Pentru asta, am văzut o necesitate de a avea încă o tabără”.
Extinderea „Taberei Regale” de la Săvârșin și a Taberei de la Căsoaia
„Împreună cu domnul președinte (n. red. – Iustin Cionca) am fost săptămânile trecute la ADR Vest și la primarul de la Săvârșin și am găsit o titulatură, noi i-am zis «Tabără Regală», avem un studiu de fezabilitate, se face o proiectare, sperăm că pe axa de finanțare pe care avem și noi Tabăra de la Căsoaia, să înceapă și acea Tabără Regală, primarul de la Săvârșin având un acord cu Casa Regală.
Am vrea să fie o tabără specifică, ceea ce este un castel locuit, ceea ce în Europa este o situație rar întâlnită. Avem și acordul Casei Regale, vor veni alături de noi în acest proiect și ne dorim să fie o altfel de deschidere a acelei tabere (…) Am putea face să aibă o paletă mai largă de servire, am venit cu multe propuneri și am vorbit și cu proiectanții cu care am mai lucrat și la Căsoaia, așa că venim în povestea asta împreună”, a declarat Ionel Bulbuc.
Foto: savarsinregal.ro
Pentru Tabăra de la Căsoaia se lucrează la proiectarea tehnică și se vrea lărgirea cu aproximativ 40 de locuri de cazare, ajungând astfel la peste 150 în total, însă accentul se va pune pe valoarea turistică a întregii zone, incluzând tabăra de sculptură.
„Mi s-a spus că au început să crească prețurile la pământ acolo, se pare că avem câțiva parteneri și asta ar fi bucuria mea, deja se construiesc câteva bungalouri în zonă, ar fi bucuria mea să vină partenerii privați de aici încolo, noi să le facem această infrastructură și de acolo să preia ei și să dezvolte zona”, a spus Bulbuc.
„Avem o firmă cu care ținem aproape, sunt foarte multe proiecte europene acum, se pare că unele sunt mai importante, altele mai puțin importante, așa că avem un dialog, câteodată, destul de… mai avem clinciuri cu proiectanții, dar ne dorim cam în 3 luni să ne dea proiectul tehnic și să începem să facem licitația, dar să fie cinci luni de zile, din ianuarie începând și de acolo ar trebui să ne apucăm de treabă la Căsoaia”, a spus Ionel Bulbuc, vicepreședinte CJ și fostul director al Centrului Cultural Județean.
Foto: arhivă Special Arad
„Turismul e o ramură care nu e atât de dezvoltată la noi și am convingerea că ar funcționa și la noi, în Arad. Mai avem depuse pe transfrontalier (n.red. – finanțare transfrontalieră) acea parte monumentală, care e cu cântec pentru că e și mare, dar aceea va fi cumva cartea de identitate a acelei tabere. Tabăra noastră are 70 de lucrări, dar la un moment dat, acea tabără monumentală va fi «povestea» taberei din spate”, a mai adăugat Bulbuc.
Evenimente în Cetatea Aradului și în județ în parteneriat cu TVR și invitați precum Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Monica Anghel, Ovidiu Lipan Țăndărică, părintele Constantin Necula și Dan Negru
Ioana Engelhardt, managerul CCJA (instituție în subordinea Consiliului Județean), s-a rezumat la calendarul evenimentelor din 2024, cel puțin până la finalul verii: „Anul acesta avem un buget generos și am vrea să aducem mai departe evenimentele care au avut succes în anii trecuți. Am încercat să renunțăm la acele evenimente care în trecut nu au avut public, iar anul acesta, având în vedere că a fost declarat «Anul Avram Iancu», am gândit o serie de evenimente care să marcheze comemorarea revoluționarului”.
2024 este „Anul Avram Iancu”, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților” în urma unei legi promulgate de președintele României în 14 iulie 2023, potrivit Foaia Transilvană.
În municipiul Arad, în Cetatea Aradului, evenimentul va fi marcat în colaborare cu Televiziunea Română. Evenimentul-emisiune o va avea ca prezentatoare pe jurnalista Iuliana Tudor, iar pe scenă vor fi atât dansatori, cât și interpreți din județul Arad. Invitații speciali ai evenimentului vor fi Orchestra „Lăutarii” a lui Nicolae Botgros, Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș.
„Anul Avram Iancu” va fi marcat și în județ, cu o serie de evenimente, cu dansatori precum Ansamblul „Florile Mureșului” din Vladimirescu, dar și soliști și orchestre, care vor fi anunțate ulterior. CCJA aduce aceste evenimente la Beliu, Hălmagiu, Tăcășele și Hășmaș.
În martie-aprilie, în perioada Paștelui, Centrul Cultural Județean va organiza un Festival de Pricesne în aproximativ 10 localități din județ, avându-l ca invitat special pe părintele Marius Ciprian Pop.
Un alt eveniment religios mare, în municipiul Arad, va fi în 5 aprilie, la Palatul Cultural, numit „Credință și mărturisire”, și o altă conferință, tot religioasă, numită „Crede numai!”, va fi la Sala Polivalentă, invitat fiind părintele Constantin Necula, dar și prezentatorul TV Dan Negru. Evenimentul va include și un concert de toace cu artistul Ovidiu Lipan Țăndărică, precum și un concert de pricesne cu Maria Mihali.
EVENIMENTELE CCJA în 2024 (până în august)
30 martie – 21 aprilie, localități din județul Arad
FESTIVAL DE PRICESNE „Bucurie în Ortodoxie”
Invitat: MARIUS CIPRIAN POP
5 aprilie, Filarmonica Arad, ora 19:00
CREDINȚĂ ȘI MĂRTURISIRE
Conferință VASILE BĂNESCU – purtător de cuvânt al Patriarhiei Române
Concert Grupul psaltic „TRONOS” al Catedralei Patriarhale
26 aprilie, Sala Polivalentă Arad, ora 19:00
CREDE NUMAI!
Conferință-dialog Părintele CONSTANTIN NECULA și DAN NEGRU
Recital de toace – OVIDIU LIPAN ȚĂNDĂRICĂ
Concert pricesne MARIA MIHALI
28 aprilie, Bujac
Festivalul de pricesne si cantari religioase „OSANA”, ed. a III-a
Invitat: VETA BIRIȘ
11 mai, 18 mai, 25 mai
CARAVANA SPORTULUI ARĂDEAN
Locații: Parcul Orizont, Parcul Europa, Terenul de sport din Bujac
16 mai, Teatrul de Vară Moneasa
Deschidere Stagiune Culturală Teatrul de Vară Moneasa
24 – 26 mai, Consiliul Județean Arad
TÂRGUL FLORILOR – orele 10:00 – 21:00
26 mai, Consiliul Județean Arad
FESTIVALUL FAMILIEI – orele 16:00 – 21:00
Program:
16:00 – 19:00 – Jocuri interactive, activități sportive, pictură pe față
16:00 – Sorin & Nuți Dorobanțu – Păpușa Gigant și Piciroange
17:00 – Spectacol de teatru pentru copii „Ursul (Ne)păcălit de vulpe”
18:00 – Mickey & Minnie – jocuri interactive pentru copii
19:00 – Recital Mădălina Boroneanț, Ribozom
20:00 – Concert THEO ROSE
29 mai, Filarmonica Arad, ora 19:00
CREDINȚĂ ȘI MĂRTURISIRE
Conferință susținută de preoții: Victor Crețu, Italo Citterio și Sabino Chiala
Iunie 2024 – Zilele Școlii Populare de Arte
Iunie – August, Teatrul de Vară Arad
Stagiunea TEATRULUI DE VARĂ ETHOS
28 iunie, Basilica Maria Radna, Lipova
LIPOVA SYMPHONIC CITY
Concert IRINA BAIANȚ & Orchestra Filarmonicii Arad
Mai – August – localități din județul Arad
CONCERTE DE CÂNTECE PATRIOTICE
Invitat: IONUȚ LANGA
Iunie – Iulie
CARAVANA FILMULUI ÎN JUDEȚUL ARAD
19 iulie, Cetatea Aradului
Spectacol folcloric aniversar „AVRAM IANCU – 200 DE ANI”
IULIANA TUDOR
Orchestra „LĂUTARII” și NICOLAE BOTGROS
NICOLAE FURDUI IANCU
VETA BIRIȘ
ŞCOALA de VARĂ, ediţia a-XIII-a, Arad iunie- august
27 iulie, Teatrul de Vară din Moneasa
PARADA CLĂTITELOR, ediţia a XXII-a
Concert muzică ușoară MONICA ANGHEL
24- 25 august, Moneasa
TÂRGUL MEȘTERILOR POPULARI, ed. a XXI-a
25 august, Teatrul de Vară Moneasa
FESTIVALUL-CONCURS AL CÂNTECULUI DIN ȚARA ZĂRANDULUI, ed. a 54-a
Comentariile portalului
... si multa Sanatate, alaturi de toti cei dragi.Speranța, credinţa şi iubirea să învie în sufletele noastre, aduse de Cel care este Calea, Adevărul şi Viaţa! (...)
Dar tot ne înmulțim, fir-ar să fie :)))
Da, suntem țara protejaților...