marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Szigetul scoate artileria grea

  de Iulia Notaros | 27 noiembrie 2018, 4:04 PM | Internaţional | Muzică

  0

  The 1975, Florence and the Machine și Chvrches

  Foo Fighters, Florence and the Machine, The 1975, Martin Garrix şi Twenty One Pilots, anunţaţi pentru ediţia din 2019

  Anunțul de astăzi aduce o premieră în istoria Szigetului: pentru prima dată cunoaştem lista aproape completă a headlinerilor deja din toamna anului precedent şi toţi aparţin artileriei grele de pe circuitul festivalier internaţional. Deja anunţatului Ed Sheeran i s-au adăugat astfel Foo Fighters, mult vehiculaţi şi mult aşteptaţi, a căror prezenţa fusese deja sugerată de CEO-ul Tamás Kádár la finele festivalului de anul acesta, când a confirmat că iubitorii rockului nu vor fi lăsaţi de izbelişte nici în 2019, deşi la acel moment încă nu se afla în poziţia de a-i confirma pe Foo Fighters în pofida întrebărilor exprese ale presei.

  Florence and the Machine şi The 1975 sunt două nume care revin pe Sziget, dar ambele trupe au cunoscut între timp o creştere în calibru. Albumul Notes on a Conditional Form al celor de la The 1975 vine la abia un an după precedentul A Brief Inquiry into Online Relationships, şi prezintă o evoluţie cumva similară cu a multor trupe britanice care trec oceanul în căutarea unui renume mondial, fiind înregistrat în Los Angeles.

  the1975
  Formația americană de rock alternativ / indie-pop, The 1975

  Dacă acum câţiva ani mulţi cunoscători au zâmbit condescendent când revista (între timp devenită doar portal online) NME i-a catalogat drept headlinerii viitorului, iată că se dovedeşte din nou că deşi percepuţi frecvent ca hipsteri sâcâitori, cei de la NME au avut dintotdeauna un instinct înnăscut de a mirosi un hype – sau a-l crea, dacă nu există altă cale de ieşire. Florence and the Machine, în esenţă britanica Florence Welch şi oricine i se află în preajmă în turneul dat, au avut un an excelent din punct de vedere al aprecierii concertelor, la care impresionează prezenţa scenică şi energia solistei, chiar dacă ultimul album a fost considerat ceva mai slab decât anterioarele, fanii înrăiți din zonă îi vor putea vedea la anul şi la Electric Castle, nu numai pe insulă.

  florence
  Florence Welch, solista trupei Florence and the Machine

  Ceilalţi doi headlineri anunţaţi sunt americanii Twenty One Pilots şi învârtitorul de butoane de serviciu Martin Garrix. Ultimul pare mai degrabă o ofertă de pace adusă celor care au deplorat direcția din ce în ce mai britanică a festivalului, fiind clasicul olandez care face atmosferă cu lasere și confeti pe la toate festivalurile continentale, gen muzical care după o perioadă de omniprezență pare într-o (temporară) retragere de trupe. Twenty One Pilots, şi ei în esenţă o entitate schimbătoare formată în jurul liderului Tyler Joseph, se bucură de un succes poate puţin surprinzător, chiar dacă explicabil prin faptul că se inspiră concomitent din multe genuri muzicale, rock, rap, electro, fără a aparţine de fapt niciunuia, am putea zice să şi-au făcut o nişă măricică din a nu fi de nişă.

  Pe lângă ei au mai fost anunţate relativ multe nume din categoria semi-grea sau cea a talentelor în urcare, ceea ce creşte bănuiala că scena World Music, care îşi va înceta activitatea în 2019 (spre furia unora, nu foarte mulți se pare, căci lipsa manifestă de interes a fost motivul desființării) va fi înlocuită cu o scenă în aer liber de mărime mijlocie, sistem care la festivalurile britanice permite aducerea unor nume de un calibru aproape similar în aceeași seară.  Printre ei se află Richard Ashcroft, ex-The Verve, frângătorii de inimi irlandezi de la Kodaline, punkerii  IDLES şi Frank Carter and the Rattlesnakes (a nu se confunda cu mai blânzii Frank Turner and the Sleeping Souls, şi ei pe listă), shoegazerii Parcels sau finlandeza Alma, pe care am întâlnit-o deja pe scena Europa dar care între timp a devenit mult mai cunoscută pe plan internațional în urma unor colaborări cu Charlie XCX, Dua Lipa sau Tove Lo.  Muzica electronică e reprezentată şi ea de scoţienii de la Chvrches şi mai puţin celebrii dar foarte promiţătorii Maribou State sau The Blaze.

  Festivalul Sziget ediţia 2019 va avea loc între 7 şi 13,  bilete zilnice la 75 euro, în afară de miercuri 7 august la 89 de euro, abonamentele de la 189 euro pe 3 zile la 299  euro pentru toată săptămâna, plus posibilitatea de a plăti în 3, 4 sau 5 rate: https://szigetfestival.com/en/tickets/category/entry-ticket

  Lista completă a numelor deja anunţate: Foo Fighters / Ed Sheeran / Florence + The Machine / Twenty One Pilots / The 1975 / Martin Garrix / Richard Ashcroft / Catfish & The Bottlemen / Chvrches / Jungle / Kodaline / The Blaze / Maribou State / IDLES / Frank Turner & The Sleeping Souls / Pale Waves / Parcels / Of Mice & Men / Superorganism / Boy Pablo / Frank Carter & The Rattlesnakes / Gang Of Youths / Alma / Yungblud / Tamino.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.