miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Susținând că dorește să fie cât mai transperant cu populația, Retim face precizări legate de prețul gunoiului printr-un drept la replică trimis pe adresa redacției

    de Alin Olteanu | 6 martie 2018, 8:21 AM | Știri Arad | Topic special

    3

    Precizările RETIM: „În primul rând ne exprimăm dezamăgirea referitor la faptul că nu ați adresat întrebări legate de nelămuririle dumneavoastră în cadrul conferinței de presă ce a avut loc la sediul ADI SIGD Arad în data de 28 februarie, deși jurnalistul de la Special Arad a participat la această conferință, unde conducerea RETIM și cea a ADI SIGD au răspuns tuturor întrebărilor ziariștilor prezenți.

    Astfel, constatăm că nu ați menționat deloc faptul că ați participat la o conferința de presă unde s-au discutat deschis toate subiectele și că – în acest fel – ați lămurit aspecte de interes pentru cititori, cum ar fi faptul că volumul deșeurilor care se colectează de la agenții economici se determină pe baza declarației acestora și că numărul și capacitatea recipienților necesari se determină corelat cu frecvența de colectare.

    Lăsând la o parte alte inexactități conținute în articolul dumneavoastră, vă atragem atenția asupra unei erori fundamentale: faceți afirmația cum că prețul deseurilor reziduale a fost majorat artificial prin aplicarea altei densități specifice decât cea precizată în documentația de licitație.

    Și anume susțineți că s-a folosit densitatea de 0,45 tone/mc, în loc de densitatea de 0,35 tone/mc, prevăzută în documentație, afirmație eronată întrucât cele două densități se referă la două lucruri complet diferite:

    • 0,35 tone/mc este densitatea estimată prin contractul de concesiune pentru deșeurile menajere și similare (adică pentru toate deșeurile, conținând totodată deșeurile cu densitate mică, cum ar fi deșeurile reciclabile de tip plastic sau hârtie, precum și deseurile grele, cum ar fi deșeurile biodegradabile, care sunt pricipalul conținut al deșeurilor reziduale);
    • 0,45 tone/mc este densitatea deșeurilor rezidualeadică doar a deșeurilor grele, conținând în special deșeuri biodegradabile, deșeuri inerte, dar și alte reziduuri, care nu pot fi reciclate.

    Deci așa-zisul mister se elucidează foarte simplu: colectarea deșeurilor pentru agenții economici se face, conform caietului de sarcini, pe patru categorii de deșeuri, pentru fiecare fiind indicate în documentația de licitație densitatea, astfel încât:

    • Tariful pentru colectarea deșeurilor reziduale are la bază densitatea aferentă acestor deșeuri (0,45 tone/mc – aceeași densitate care, din câte știm, a fost folosită și până acum pentru stabilirea tarifelor de colectare a deșeurilor reziduale aprobate de către autorități în anii anteriori);
    • Tariful pentru colectarea deșeurilor din hârtie și carton: luând în calcul densitatea de 0,10 tone/mc;
    • Tariful pentru colectarea deșeurilor din plastic și metal: o densitate de 0,06 tone/mc;
    • Tariful pentru colectarea deșeurilor din sticlă: o densitate de 0,6 tone/mc.

    Așa cum chiar dumneavoastră ați precizat, sunt practicate 4 tarife, câte unul pentru fiecare categorie de deșeu diferită. După cum am prezentat mai sus, acestea sunt calculate strict pe baza tarifului pe tona de deșeu și a densității aferente fiecărei categorii colectate, asș cum au fost prevăzute acestea în documentația de atribuire. Totul este deci transparent și corect.

    De asemenea, dorim să precizăm faptul că RETIM, prin contractul semnat cu ADI SIGD Arad, nu are dreptul de a valorifica deșeurile reciclabile: avem obligația predării acestor deșeuri către operatorul stației de sortare a municipiului Arad.

    Ne exprimăm încă o dată dezamăgirea pentru faptul că nu ați adresat aceste întrebări în cadrul conferinței de presă, pentru a le putea lămuri fără întârziere, și ne exprimăm în continuare disponibilitatea de a vă oferi informații care să ajute toti utilizatorii serviciului să facă tranziția către noul sistem de colectare a deșeurilor din municipiul Arad”.

    NOTA REDACȚIEI

    Ca o primă precizare, la ora conferinței de presă despre care dumneavoastră amintiți, Special Arad nu deținea toate informațiile prezentate în articol, așa încât să adreseze niște întrebări pertinente. În altă ordine de idei, am preferat să publicăm articolul nostru știind că problema „arde”, fiind conștienți de faptul că RETIM va face precizări ulterioare. Le-am așteptat… însoțite de documente doveditoare. Au venit precizările, documentele le cerem pe această cale.

    Lecturarea corectă de către dumneavoastră a articolului în care suntem acuzaţi de „inexacităţi“ credem că vine în întâmpinarea cititorilor (nu puţini la număr şi foarte interesaţi de problemă) şi lămureşte în acelaşi mod, dar cu altă exprimare, nu atât de tehnică ca şi a dumneavoastră,  modalitatea de determinare a volumului de deşeuri generat de către agenţii economici şi instituţiile publice.

    În ceea ce priveşte greutatea specifică a deşeurilor de 0,35 tone /metru cub pentru deşeurile reziduale, aceasta nu este o invenţie a publicaţiei noastre, ci am găsit-o chiar în contractul dumneavoastră la secţiunea tarife, precum şi în caietul de sarcini. Nu negăm existenţa în caietul de sarcini a celorlalte densităţi, aşa după cum ni le-aţi transmis şi dumneavoastră. Însă cu riscul de a vă supăra… în contract nu se vorbeşte de acele densităţi pentru hârtie şi carton, plastic şi metal sau sticlă, decât probabil în Caietul de Sarcini, drept pentru care articolul nostru nici nu aminteşte de modalitatea de stabilire sau de algoritmul de calcul al preţurilor pentru respectivele categorii de deşeuri… Însă, având în vedere faptul că dreptul dumneavoastră la replică, se dovedeşte a fi constructiv şi exprimându-vă disponibilitatea de a oferii informaţii care să ajute utilizatorii serviciului public de salubrizare, revenim cu -deocamdată- o singură întrebăre și câteva solicitări pentru lămurirea problemei.

    Și anume: Care este modul de transformare a tarifului din tone în metri cubi pentru toate fracţiile şi care sunt densităţile utilizate la transformare. Vă rugăm să ne indicaţi norma legală (ordinul ANRSC) folosită în contract în ceea ce priveşte greutatea specifică a unui metru cub de deşeuri reziduale. Vă rugăm de asemenea să ne transmiteţi Anexa 3 la Contract împreună cu oferta dumneavoastră financiară.

    Vă asigurăm că suntem o publicaţie care doreşte să îşi ţină cititorii informaţi inclusiv pe latura serviciului public de salubrizare şi până la urmă la implicaţia acestuia în viaţa fiecărui beneficiar, fie firmă, fie instituţie publică, fie persoană fizică.

    Subliniem că o să solicităm date referitoare la această activitate şi la modalitatea de stabilire a tarifelor inclusiv instituţiilor care reglementează în domeniul achiziţiior publice (ANAP), cât şi celor care reglementează în domeniul utilităţilor de servicii de uitilitate publică (ANRSC), dar şi autorităţii contractante (ADI Deşeuri Arad).

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. In continuare lipsesc informatiile legale – din perspectiva publicului.
      – unde gasesc informatiile necesare semnarii unui contract in cunoștință de cauza:
      1. baza legală (reglementări naționale precum și cele locale) – eventual cu indicarea articolelor incidente
      2. contractul pentru persoane fizice și juridice împreună cu anexele acestuia
      Răspunsuri de genul: toate informațiile se găsesc pe net sau la sediul Retim sau orice altceva care nu indică nimic clar, sunt inutile.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.