duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Supărat pe administrația arădeană, Gheorghe Schwartz, inițiatorul campaniei pentru salvarea Teatrului vechi, cere un schimb de clădiri

  de Special Arad | 9 noiembrie 2021, 4:04 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  După vestea că Teatrul Hirschl, cunoscut arădenilor ca Teatrul Vechi, a fost cumpărat oficial de către o firmă intermediară a Guvernului Ungariei, inițiatorul acțiunii pentru salvarea Teatrului vechi, scriitorul Gheorghe Schwartz, e de părere că nu este totul pierdut, monumentul istoric încă poate să redevină o proprietate a Aradului, dacă s-ar face un schimb de clădiri. Totodată, scriitorul se întreabă „până unde merge batjocura autorităților?”.

  „Așa cum am spus după întâlnirea de la Consiliul Municipal în legătură cu redarea Teatrului Vechi arădenilor, vremea interminabilelor discuții a trecut, fiind nevoie ca vorbele să se concretizeze în fapte. Ceea ce nu am știut atunci, la 22 octombrie, a fost că edificiul în cauză a fost deja vândut de patru zile! Pentru că este de neimaginat că Primăria n-a știut acest lucru când a fost organizată dezbaterea publică, nu putem decât să ne întrebăm până unde merge batjocura autorităților? Adică discuți civilizat, reconfirmi interesul municipiului pentru salvarea Teatrului Hirschl drept un jalon al devenirii culturale, propui soluții și râzi pe sub mustață de cei ce te iau în serios?”, declară scriitorul Gheorghe Schwartz, printr-un comunicat de presă.

  „Până ce nu este încă totul pierdut, vom continua demersurile”

  „Vremea interminabilelor discuții și minciuni a luat sfârșit. După cumpărarea clădirii teatrului, dar fără clădirea alăturată cu care este corp comun și fără de care teatrul nu poate funcționa și după ce aceeași firmă este interesată și de Hotelul Ardealul, dar care nu poate nici el funcționa fără partea de imobil unde a funcționat pe vremuri cinematograful Mureșul, singura soluție este un schimb pentru întregirea celor două edificii: partea de imobil cu fostul cinematograf Mureșul să fie cedată în schimbul Teatrului Hirschl. În caz contrar, se prefigurează aceeași situație jalnică ca aceea în care se află, de pildă, fostul cinematograf Studio din Palatul Bohus de pe Strada Goldiș.

  Până ce nu este încă totul pierdut, vom continua demersurile, știind că opinia publică este de partea noastră. Și fiind conștienți că, deși au apărut sute (!) de pagini în presa din Arad, București, Iași, Cluj ori Constanța despre subiectul nostru, precum și prezențe TV, unde Primarul a promis să sprijine ideea în caz că vede interes din partea arădenilor, nu am fost în stare să creăm masa critică capabilă să impună ea recuperarea acestui simbol al culturii locale și naționale. Dar o să încercăm să fim la fel de eficienți ca bravii susținători ai clubului de fotbal UTA, care au izbutit să obțină ceea ce au cerut.

  Acum este vremea faptelor. Nu vom mai accepta farse de genul celei din 22 octombrie. Soluția de rezolvare în favoarea tuturor părților este cea arătată și care se află la îndemână!”, spune Gheorghe Schwartz.

  „Aflat între Timișoara și Oradea, Aradul cu zeci de localuri goale în plin centrul municipiului începe să arate ca un oraș second hand, ca să nu spunem mai rău. Ajunge! P.S. În funcție de evoluția proiectului, voi reveni”, conchide scriitorul.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Precum bine știm, Aradul, a devenit cătunul între Timișoara și Oradea!
   Locuitorul Aradului, bătrân și neajutorat, neavând cu cine lupta, se mulțumește cu vești bune despre Timișoara și Oradia, unde li s-au retras odrastele, care nu au părăsit ȚARA!
   MICA VIENĂ, a încetat a supraviețui mulțumită deciziilor luate de proprii alegători!
   Nu putem da vina, nici măcar pe clasa politică!
   Asta și-a dorit Aradeanul!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.