duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Sunt Casiana, am 16 ani și vreau să trăiesc!”

  de Special Arad | 3 august 2021, 4:05 PM | Naţional | Povești despre oameni

  0

  Acesta este mesajul disperat pe care adolescenta din Ialomița îl strigă cât poate. De la naștere se luptă cu o boală rară și incurabilă care îi limitează speranța de viață și îi face zilele un calvar.

  La vârsta la care alți adolescenți se îndrăgostesc, descoperă lumea și se distrează cu prietenii lor, Casiana duce un diagnostic greu în spate: fibroza chistică. Fiecare gură de aer este pentru ea un chin, iar din cauza acestei boli a dezvoltat și un diabet insulino-dependent. Singura ei speranță este un tratament extrem de scump în Marea Britanie, pe care familia ei nu și-l permite.

  Despre boala cu care luptă Casiana

  Fibroza chistică este cauzată de o mutație genetică și afectează grav sistemul respirator, provocând infecții pulmonare și alte complicații, dar nici sistemul digestiv nu este iertat. Casiana face tratamente cu aerosoli și exerciții de respirație zilnic, ia vitamine, medicamente și antibiotice, face injecții cu insulină de 4 ori pe zi și tot duce lipsa specialiștilor, aparaturii și tratamentelor speciale pentru afecțiunea ei nemiloasă. Cei care suferă de această boală au o speranță de viață limitată, deci adolescenta luptă contra cronometru.

  Tratamentul

  În decembrie 2019, în SUA, s-a lansat medicamentul invoator TRIKAFTA, care are capacitatea de a încetini procesul de alterare al plămânilor. Din păcate, nu este disponibil în România și sub nicio formă acoperit de vreun program ce l-ar oferi gratuit sau redus. Casiana poate face acest tratament doar în Marea Britanie, dar cu un cost copleșitor: 25.000€ pe lună. Pentru a se asigura o eficacitate, ar trebui să fie luat minim 6 luni, dar este peste puterea familiei sale. De asemenea, ea mai are nevoie și de o vestă care să o ajute să respire mai bine – vibravest, destul de scumpă și ea. Speranța de viață Casianei depinde de acestea. „Cu alte cuvinte, ne îndepărtează de momentul, pe care nici un părinte nu și-l dorește: acela în care viața copilului va depinde doar de o butelie cu oxigen, anunțându-i sfârșitul” – spune mama ei, îndurerată.

  Cum o poți ajuta să trăiască

  Donează direct în conturile ei: lei – RO97 BTRL RONC RT05 7769 7901 sau euro – RO47 BTRL EURC RT05 7769 7901. Orice sumă este utilă și binevenită. De asemenea, prin înscrierea în Asociația „Speranța Casianei”, poți cotiza lunar cu 10 sau 20 de lei, ori poți direcționa 3,5% din impozitul pe venit. Toate detaliile le găsești pe site-ul www.sperantacasianei.ro, alături de documentația ei medicală, povestea pe larg, picturile ei și toate formularele pentru donații. Casiana depinde de bunătatea noastră, e timpul să îi redăm speranța la viață!

  Iată câteva din picturile ei:

  Casiana picturi

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.