marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  În urma verificărilor, specialiștii estimează că structurile găsite în subsolul Pieței Catedralei sunt din „perioada austriacă”

  de Raluca Medeleanu | 31 martie 2023, 6:04 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  9

  Șantierul pentru reamenajarea Pieței Catedralei a scos la iveală niște structuri în subsol care erau necunoscute până la această oră. În acest sens, Primăria Arad a apelat la specialiștii de la Complexul Muzeal Arad pentru a stabili dacă descoperirea are valoare istorică și trebuie protejată sau nu.

  O echipă de specialiști s-a deplasat astfel pe teren, iar viceprimarul Lazăr Faur informează că în urma primelor ture de verificări aceștia ar fi concluzionat că ar fi vorba despre un vechi sistem de canalizare, din perioada stăpânirii austriece. Pe această cale, s-a luat decizia ca perimetrul respectiv să fie îngrădit, pentru o analiză mai amplă, iar restul lucrărilor pot continua.

  veche canalizare austriaca subsol piata catedralei

  „Lucrările de pe șantierul din Piața Catedralei pot continua, cu oprirea intervențiilor strict în zona în care s-au descoperit construcții istorice, posibil de canalizare, din perioada austriacă, de dinainte de 1875.

  Urmează ca arheologii să cerceteze construcțiile respective și apoi să decidă ce măsuri de conservare sau punere în valoare a acestora se impun, în funcție de importanța lor istorică.

  Am fost astăzi pe șantier, împreună cu specialiștii de la Muzeul Județean Arad și de la Direcția Județeană de Cultură Arad, precum și cu reprezentanții constructorului, pentru a ne asigura că vor fi luate toate masurile de protecție și vor fi respectate toate procedurile legale”, a spus viceprimarul Lazăr Faur.

   

  Citește și:

  •  Arheologii de la Complexul Muzeal vin să vadă ce se ascunde sub Piața Catedralei • Special Arad · ultimele știri din Arad

  •  Ce a fost și ce a ajuns proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aradenii care locuiesc in zona Parneava, Piata Pompierilor, Piata Catedralei stiu de existenta acestor sisteme de canalizare, nu e deloc o necunoscuta. Vorbesc de batranii de peste 80 de ani si de urmasii lor care au copilarit in aceste zone si locuiesc si acum acolo, nu de cei care au venit dupa revolutie. Inseamna ca toata acea zona trebuie facuta sit arheologic? E clar ca nu sunt aradeni acesti specialisti daca habar nu au despre aceste sisteme de canalizare. Sapati pe strazile din Parneava (zona veche de case, nu blocurile din Alfa) si veti gasi pe fiecare strada acest vechi sisteme.

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Da.. Canalizare de pe vremea ocupării austro-ungariei… Pentru ăștia „deștepți” de la muzeu, v-aș informa ca Aradul are tunele subterane care duc la cetatea Aradului(cea de lângă ștrand, în caz ca nu știți care) și una dintre aceste multe tuneluri e chiar sub fosta piața mare.. Așa că da.. Mari cercetători sunteți, ce să spun..

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. În linie dreaptă, fără a ține cont de clădiri distanța dintre Piața Catredalei și Cetatea Aradului e aproximativ 1,5 km plus dacă ar exista, tunelul ar trebui să treacă pe sub Mureș. Dacă s-ar fi surpat între timp, apa ar fi trebuit să inunde orașul sau cetatea. Nu au cum să existe tunelele respective, fără să existe o mărturie conexă, un jurnal de lucrări, un proiect undeva în arhivele austriece. O astfel de lucrare, chiar și pentru sec. XVIII nu putea rămâne „secretă”.

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. Arheologii si Comp.Apa Canal Arad cunosc de mult aceste tunele, care au avut probabil mai multe destinatii adica si conductele de apa canal.Prin aceste tunele s-a putut verifica si intretine starea lor ! In timpul nostru se arunca nisip,pamant pe conducte si pe nimeni nu-l intereseaza ; asamblarile, crepaturile pe conducte pe colectoare . Igrasia pe peretii cladirilor , este rezultatul muncii superficiale a celor mentionati.

   +1 voturi
   +1
   -1
  5. Cum nu se stie???? Poate nu stie Bibart ca e de la țară sau nu stie Lazăr Faur ca e de la țară. De tunelurile astea se stie dintodeauna. Le-au mai descoperit cand au scos piatra cubica si su pus asfalt. Si cand au pus gaz la blocurile de pe fostul Paroseni.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.