vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Arheologii de la Complexul Muzeal vin să vadă ce se ascunde sub Piața Catedralei

  de Adriana Barbu | 29 martie 2023, 3:44 PM | Administraţie | Știri Arad

  2

  Lucrare întârziată în clasicul stil românesc, condimentată cu scuzele de rigoare, sau o descoperire cu însemnătate istorică? Circulă de dimineaţă informaţia, făcută publică de un site de știri local, că muncitorii care execută lucrări de reabilitare în Piața Catedralei au descoperit în subteranul de aici canale care ar putea fi catalogate drept catacombe.

  În fapt, cel mai probabil au fost găsite urme ale unei canalizări mai vechi, aşa cum se subliniază şi în știre, doar că s-a pus problema dacă descoperirea are valoare istorică și trebuie protejată sau nu.

  Ca atare, potrivit informațiilor primite de Special Arad de la Primăria Arad, cea care a comandat lucrările de reabilitare din piață, o echipă de arheologi de la Complexul Muzeal Arad se va deplasa, joi, în Piața Catedralei, pentru a analiza șanțurile scoase la iveală de săpăturile muncitorilor.

  „În urma lucrărilor executate în cadrul proiectului de reconversie a Pieței Catedralei, constructorul contractat de municipalitate a fost nevoit să întrerupă temporar lucrările întrucât în subteranul șantierului au fost găsite se pare urme ale unei canalizări mai vechi. Am solicitat totuși sprijinul reprezentanților Complexului Muzeal pentru a evalua situația din teren, aceștia fiind cei mai în măsură să ne spună cu ce avem de-a face”, a declarat pe subiect purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

  Există însă deja destul voci care susțin că problema e legată strict de încetineala cu care se avansează pe șantierul reabilitării Pieței Catedralei, iar vechile șanțuri pentru conducte de canalizare sunt doar pretextul bun pentru a trage de timp. E însă posibil ca muzeografii să rezolve repede problema apărută aici.

  Piaţa Catedralei ar trebui să fie gata până în toamnă. Schimbările în aspectul ei ar implica, printre altele, realizarea unei fântâni arteziene, un spaţiu cu verdeaţă de 3.000 de metri pătraţi, o suprafaţă pavată cu piatră naturală de culori diferite, alei pietonale, va avea un iluminat arhitectural modificat, inclusiv pentru copaci şi arbuşti, 25 de bănci, trei cişmele stradale, 23 de coşuri de gunoi, şase rastele pentru un număr total de 64 de biciclete şi o toaletă publică automată.

  Totul, în contul a 24 de milioane de lei de la bugetul local.

   

  •  Citește și: Ce a fost și ce a ajuns proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Conceptia rationala ar fi : spatiul verde 1000 m.p. in fata bisericii, pe restul de 2000 m.p. sa fie parcare auto, cu pomi decor si trandafiri, unde pot parca si credinciosii care vin la biserica (varstnicii si cei care participa la botez sau cununie doar n-o sa vina cu bicicleta )

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.