marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  SUA va finanța România cu 7 miliarde de dolari pentru construirea a încă două reactoare la Cernavodă

  de Special Arad | 10 octombrie 2020, 9:12 AM | Naţional

  0

  Ministrul român al Economiei și Energiei și secretarul American al Energiei au semnat în urmă cu puțin timp, la Washington, un acord privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la atomoelectrică de la Cernavodă și recondiționarea reactorului 1, informează Europa FM.

  Investiția se anunță a fi cea mai mare din România ultimelor decenii: 7 miliarde de dolari în următorii 30 de ani.

  Acordul dintre ministerele Energiei din România și Statele Unite presupune construirea alături de companii americane și canadiene, dar și cu alți parteneri NATO sau din Uniunea Europeană, precum Franța, a celor reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

  Acordul cu Guvernul American a devenit după ce premierul Ludovic Orban a abrogat decizia fostului prim ministru PSD Viorica Dăncilă, care, în decembrie 2018, înființase un grup de lucru pentru negocierea unui acord similar dar cu Republica Populară Chineză.

  Ulterior, tot Cabinetul Vioricăi Dăncilă s-a râzgândit și cu ocazia vizitei la Washington din 2019, a semnat un acord pentru cooperare nucleară în domeniul civil cu Statele Unite.

  Centrala nucleară de la Cernavodă are acum două reactoare, iar reactorul 1 a fost dat în folosință în 1996.

  sursa: Europafm.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.