Street ARt: Aradul are, în sfârșit, artă stradală!






Articol principal (27 iunie 2016): Vara aceasta este o perioadă extrem de propice pentru ata stradală în orașul nostru. Mai întâi am primit îmbucurătoarea veste că reclama de pe Mețianu care ne-o arată pe frumoasa Marion Davies va fi, în sfârșit, restaurată, iar în acest weekend, grație Festivalului de Artă Contemporană și Muzică „Particles”, în Arad și-au mai făcut apariția câteva lucrări de street art, în două locații diferite: pe Calea Aurel Vlaicu și în curtea fostei fabrici Teba.
Lucrările de artă poartă semnătura a doi artiști din Marea Britanie, mai precis din Londra, aceștia fiind invitați ai Asociației Citizenit în cadrul festivalului mai sus menționat. O inițiativă pe care noi nu putem decât să o primim cu brațele deschise. De ce? Pisica Pătrată explică poate cel mai bine:
Dale Grimshaw și-a perfecționat stilul într-o perioadă de șase ani, ajungând unul dintre cei mai respectați artiști din scena artistică londoneză. Colecționarii îi apreciază stilul său distinctiv și pasional la nivel internațional. Dale își caracterizează lucrările: „lucrările mele sunt mereu formate din părți foarte detaliate, combinate cu elemente abstracte, dar ai nevoie de puncte de focalizare care să ancoreze compoziția. Așadar, până e gata, poate fi greu pentru oameni să își facă o idee ce se întâmplă” (Citește interviul pe care ni l-a acordat Dale, AICI).
Mr Cenz desenează pe diferite suprafețe încă din 1988 când a descoperit pentru prima dată cultura hip-hop și arta graffiti. Cele mai noi lucrări ale sale se focusează pe chipuri feminine, pe care le distorsionează în stilul său caracteristic. Lucrează folosindu-se de fotografii tip portret sau tip „fashion” cu ajutorul cărora creează interpretări unice, „abstractizate într-un mod spontan și freestyle pentru a crea compoziții interesante și misterioase. Aceste lucrări sunt apogeul tuturor influențelor și tehnicilor pe care le-a dobândit de-a lungul anilor”…
UPDATE (30 iunie 2016):
Dorim să menționăm că în articolul de față ne-am referit prin artă stradală strict la picturile făcute pe pereții exteriori ai clădirilor orașului și pe gardurile din beton sau ciment, uitând să precizăm că există la ora actuală în Arad picturi pe zidurile care înconjoară zona de depozitare a gunoaielor, aflate în curțile blocurilor din cartiere, lucrări de artă ce poartă semnătura Sabin Chintoan. Pentru această informație incompletă, ne cerem scuze.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)