În Lipova e încă pace și armată nu mai e – dar străzile arată ca după bombardament!

  de Special Arad | 5 mai 2014, 11:00 AM | Administraţie | Topic special

  0

  Povestea Lipovei începe cu a fost odată de undeva din preistorie și curge învolburat până astăzi. Timpul ei a făcut noduri în istorie și toate cu o însemnătate anume: de la castru roman în 106 la voievodatul lui Glad și al urmașului său Ahtum, de la cetatea regelui Bela al IV-lea la sângeac turcesc, de la ocupația lui Gheorghe Doja la Adunarea de la Lugoj din 1848, cele două Războaie Mondiale, comunismul și colectivizarea și se oprește azi … într-o istorie paralelă cu evoluția și civilizația.


   

  Citind monografia orașului… plângând cu piatra-n mână

  Recunosc sincer că i-am citit monografia dintr-o curiozitate banală și poate răutăcioasă. Am vrut să mă conving de faptul că gena oamenilor din zonă nu are nimic în comun cu cea a oportuniștilor de care s-au lăsat seduși cel puțin în ultima campanie electorală. Citesc în paralel ce a fost cu ce se-ntâmplă azi și nu pot să nu alunec în păcatul de a da cu piatra. Nu-nțeleg de ce sunt azi mai puține școli ca în 1700… Unde-o fi dispărut tramvaiul care circula în 1860!… sau cel electric din 1912!… De ce se distruge spitalul construit în 1906 sau Băile Lipova care se dezvoltau în 1818!… Habar nu am și sunt convins că niște întrebări de acest gen adunate pe un formular de cerere în baza legii 544 și adresată Primăriei Lipova m-ar scoate cel puțin dement.

  Dar mai bine mă adresez cu întrebări ușoare și mai din zilele noastre…

  aceleași zile în care s-au făcut afaceri cu plantații de pomi fructiferi, vie și teren arabil… aceleași zile în care se taie sute de hectare de pădure pe banii contribuabilului (contractul în baza căruia se prestează serviciile a sărit de 100.000 Euro), dar in interesul personal al vice-primarului, aceleași zile în care toată lumea tace mâlc și nu se simte dator electoral (că de moralitate ar fi inutil să discutăm) să dea explicații despre ce se întâmplă cu împrumutul de  8.000.000 lei contractat de administrație în anul 2012 pentru finalizarea proiectului Modernizare Străzi în Orașul Lipova și din care ar fi trebuit realizate 3 trageri și anume: 2012 – 2.500.000 lei, 2013 – 4.500.000 lei , 2014 – 800.000 lei. Creditul ca și creditul , nu mă-ndoiesc de faptul că banca știe ce să facă să-și obțină comisioanele și dobânzile că doar nu-i o instituție publică oarecare și nici Primăria Lipova. Problema mea e alta și mult mai dureroasă.

  Unde-s străzile?!

  Nu mai sunt la nivel nici drumurile inițiale, nici potecile alea călcate de soldați și bătucite de bocanci. Proiectul ăla de modernizare a fost cu termen de implementare undeva în mileniul viitor? Au venit pe firul roșu al consilierului neoficial al primarului Jichici informații că ne paște un război și mai bine să ținem banii la pușculiță că oricum vom fi bombardați? Sau nu mai sunt banii că se folosesc miză la partidele de poker care mai nou sunt incluse în programul de lucru de luni până vineri în biroul vice-primarului ? Cu siguranță răspunsul va veni dar mascat și nu oficial din partea Primarului ca-ntr-o țară civilizată în care alesul își respectă electorii.În Lipova răspunsurile vin agale pe străduța pietonală și pavată dinspre o altă instituție care-și bate privirea albastră de la ferestrele ei mascate exact în biroul proaspăt renovat și cu un aer atât de nevinovat al primarului Jichici.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.