Ce se mai știe despre Ştrandul Neptun? Spa-ul şi forajul pentru apă termală, investiţii promise acum 10 ani, „reîncălzite” în 2025





Am căutat cu sufletul la gură o propunere de investiție nouă pentru Ştrandul Neptun în proiectul de buget al Municipiului Arad. Am fost, din păcate, aproape convinşi că nu o vom găsi, dat fiind că ştim deja că baza de agrement fie nu este un subiect de interes şi de investiţii pentru autorităţile locale, fie e prea mare pentru capacitatea de a îl dezvolta şi pentru ambiţiile Primăriei Arad.
Am găsit, în bugetul propus pentru anul 2025, doar prevederi vechi, nerealizate până acum. Propuneri pentru care se alocă an de an bani, doar pentru a fi mutaţi mai apoi pentru la anul.
O prevedere curpinsă în propunerea de buget pentru 2025 vorbeşte despre alocarea a 320.000 de lei pentru realizarea unui spa aici, în incinta ştrandului. Desigur, suma se referă doar la un studiu de fezabilitate: “SF – Centru Spa pentru Ştandul Neptun în Municipiul Arad”.
Alături de acest spa, o singură altă prevedere vorbeşte de investiţii la ştrand. E vorba de o investiție transferată și ea din bugetul anului trecut, iar anul trecut din bugetul anului 2023. Acum, 120.000 de lei sunt propuşi a fi alocaţi pentru studiul de fezabilitate pentru o „Sursă geotermală pe Ştrandul Neptun”.
Vezi AICI propunerile bugetare pentru anul 2025 și AICI pe cele din anul 2024.
Forarea unui puț pentru apa termală este o investiţie despre care se vorbeşte, în fapt, nu de azi de ieri, ci de foarte mulţi ani, o lucrare mereu programată, dar care nu a trecut niciodată de la stadiu de dorinţe şi acte la realizări.
Spa-ul, investiția în care primarul Bibarț nu credea în 2023
Şi investiţia într-un spa este tot pe lista dorinţelor cu care Primăria Arad şi liderii săi se laudă din când în când, cu precădere în preajma campaniilor electorale. În fapt, despre realizarea unui aqua park pe Ştrandul Nepun, în spatele bazinelor mari, se vorbește de cel puțin zece ani, dar de făcut nu s-a făcut nimic.
De ani de zile, singurele investiții pe ștrand sunt cele de întreținere, dar și acelea nu acoperă nici pe departe nevoile reale ale bazei de agrement la acest capitol. Chiar și în timpul verii, singura perioadă în care baza de agrement se află în atenția autorităților și e vizitată de mult mai mulți arădeni, ștrandul arată ca o zonă aproape abandonată.
Despre cum se prezintă ștrandul în fiecare an, cum a fost uitat el de pe lista investițiilor, despre cum au funcționat toboganele fără autorizație, cum lucrurile se întâmplă în zona căsuțelor la mica înțelegere și alte probleme, veți putea citit însă într-un viitor material.
Revenind la spa, precizăm că de la aqua park-ul cu apă termală promis în urmă cu peste 10 ani la spa-ul de acum drumul e foarte lung. Dar a fost făcut doar pe hârtii, prin studii. Hârtii, presărate din când în când cu mici atacuri politice între reprezentanții de vârf ai primăriei și cu promisiuni electorale venite de la mai toți candidații, care își amintesc atunci că Ștrandul Neptun era cândva mândria Aradului.
Spa-ul lui Lazăr Faur vs. realitățile lui Călin Bibarț
Reamintim cititorilor că exact acum doi ani, în martie 2023, primarul și viceprimarul s-au contrat public pe tema singurelor investiţii anunţate la ştrand: spa-ul de aici și forajul de apă termală! Au curs, atunci, replicile între viceprimarul Lazăr Faur și primarul Călin Bibarț, după o postare pe Facebook a primului amintit.
În postarea lui Lazăr Faur, care a atras reacția primarului Bibarţ, acesta vorbea de construcția unui spa la ștrand și realizarea unui foraj de mare adâncime pentru apă termală. Investiții care le regăsim și anul acesta în propunerea bugetară.
Într-o conferință de presă de la sediul partidului PNL, viceprimarul Lazăr Faur se lăuda că au fost alocați bani în vederea realizării documentației DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție – n.r.) pentru „un foraj la mare adâncime” și „construcția unui SPA, cu bazine acoperite”.
În replică, într-o emisiune la radio, primarul Călin Bibarț a dezmințit ştirea dată de Faur şi a punctat faptul că o astfel de investiţie e prea costisitoare pentru primărie, ca de altfel și cea în forajele de mare adâncime:
„Investițiile sunt de întreținere. E o veche și amplă, mare, discuție la care participă foarte mulți doritori și mai puțin cunoscători, despre cum ar fi să se facă acolo spa-uri, bazine acoperite… nu vreau să reiau subiectul, nu mă opun unui astfel de subiect, dar ca să fiu pe înțelesul oricui vrea să înțeleagă, dacă ar fi o activitate minim ok, de atâția ani de zile o făcea o entitate privată. Dovada cea mai clară este că ea este clar și net dezavantajoasă pentru proprietari, adică pe pierdere. Și noi nu ne putem asuma în continuare numai entități pe minus…”
Ulterior, Lazăr Faur, a revenit și a precizat că e vorba doar de studii de fezabilitate în cazul ambelor investiții. Aceleași de care vorbim și acum, la doi ani distanță!
Citiți mai multe despre declarațiile de atunci mai jos:
Acestea sunt toate investițiile propuse în bugetul Primăriei Arad pentru cel mai mare ștrand situat pe o apă curgătoare din Europa. Sigurele de care vorbim de zece ani încoace, dacă nu amintim de cosmetizarea bazinelor sau de porți noi de intrare la ștrand.
Studiul pentru Aqua Park, votat acum zece ani!
Acum aproape 10 ani, în iulie 2015, planurile pentru ştrand erau mari. Se vorbea atunci, ba chiar se și vota un aqua park în incinta Ștrandului Neptun. Mass-media scria și atunci că e, pentru moment, doar un vis, dar credea că „se fac paşi pentru transformarea acestuia în realitate”. N-am mai rămas nimic din speranţele de atunci. Pasul s-a bătut pe loc.
În iulie 2015, Consiliul Local Municipal Arad aproba finanţarea Planului Urbanistic Zonal al Ştrandului Neptun din Arad, plan a cărui actualizare este aşteptată şi astăzi, iar, la o săptămână distanţă, consilierii votau pentru amenajarea unui aqua park în incinta bazei de agrement de pe Mureş. Era vorba, desigur, de un studiu de prefezabilitate. Proiectul vorbea de alocarea a 50.000 de lei pentru realizarea studiului pentru amenajarea parcului acvatic.
„În această şedinţă de consiliu, aprobăm realizarea unui studiu pentru a transforma zona bazinelor de pe ştrand şi vecinătăţile într-un Aqua-Land de dimensiuni medii. Este nevoie ca cineva – un specialist – să ne spună ce trebuie făcut şi cum putem integra ştrandul, cu ceea ce înseamnă Mureşul şi cu realizarea unui Aqua Park. De aceea, noi realizăm un studiu de prefezabilitate” – explica primarul Gheorghe Falcă în cadrul unei conferințe de presă.
La zece ani distanţă, deşi primarul de acum nu crede că e fezabil un astfel de proiect, Primăria Arad propune în proiectul de buget alocarea de noi bani, de data aceasta 230.000 de lei, pentru un studiu de fezabilitate pentru o investiţie asemănătoare. Nu se mai vorbeşte acum de un aqua park, ci de un spa, dar cel mai probabil propunerile specialiştilor nu vor fi mult diferite, ci cel mult aliniate cerinţelor actuale ale vizitatorilor.
Fondurile europene pentru un aqua park, de neaccesat la Arad. Cum e în alte orașe?
Accesarea de fonduri europene pentru Ştrandul Neptun, pentru realizarea unui astfel de proiect, e imposibilă, spun surse din cadrul primăriei, în condiţiile în care, pentru a aplica pentru acest gen de finanţare e nevoie ca entitatea care deţine baza să fie pe profit în ultimii trei ani. Recons, societatea care are în grijă Ştrandul Neptun, este însă pe minus. Aşa că fondurile europene sunt inaccesibile Aradului.
Alte autorităţi publice par mult mai interesate şi determinate să dezvolte acest sector, deşi nu au la dispoziţia lor un ştrand situat pe un teren atât de ofertant. La nici 20 km de Oradea, care are deja unul dintre cele mai cunoscute aqua park-uri din România, se pune pe picioare un alt aqua park spectaculos. Investiţia aparţine Primăriei Sânmartin, care va construi la Băile Felix un resort de 38 de milioane de euro. Contractul cu ADR Nord-Vest a fost semnat de curând de către edil pentru investiţia ce se va întinde pe 50.000 de mp.
Vezi AICI cum va arăta viitorul aqua park din Băile Felix.
Şi Primăria Iaşi a început procedurile pentru noul Aqua Park din zona Moara de Vânt. Ca şi în cazul aqua park-ului amintit mai sus, şi acesta va avea 10 bazine, dar spre deosebire de finanţarea celui dintâi parc, aici se caută un parteneriat public-privat pentru dezvoltarea ştrandului. La începutul anului, primăria a identificat 17 posibili parteneri pentru această afacere. Investiţia a fost estimată la 43 de milioane de euro, proiectul tehnic fiind într-o fază avansată, potrivit edilului de aici.
Un alt aqua park începe să se pună pe picioare în aceste luni. Este vorba de investiţia din comuna Crișeni, din Sălaj, un proiect de 10 milioane de euro finanţat tot prin ADR Nord-Vest.
Baza de agrement Aquapark Crișeni va avea două corpuri de clădire, bazine interioare și exterioare, zonă de relaxare și tratament, spa, jacuzzi și zonă de alimentație publică. Proiectul ar urma să fie finalizat în 28 de luni după obținerea tuturor autorizațiilor necesare. Cel mai optimist scenariu este ca lucrările din Crișeni vor fi finalizate în 2027.
Alte câteva parcuri acvatice sunt proiectate și pe cale să fie realizate în alte orașe și comune din România.
Cele mai frumoase parcuri acvatice din România
Potrivit iturist.ro, în topul celor mai frumoase parcuri acvatice din România, primele nouă poziţii sunt ocupate de:
1. Therme București
2. Paradisul Acvatic din Brașov
3. Aqua Park Nymphaea, Oradea
4. AquaStar, Satu Mare
5. Lotus Therm Felixarium, Băile Felix
6. Aquapark Amazonia din Timișoara
7. Tisa Aqua Park, Băile Olănești
8. Aqualand Deva
9. Arsenal Park Transilvania, Orăștie
La profitabilitate, situaţia stă tot cam pe aici. Aradul cu Ștrandul Nepun, cândva una dintre cele mai importante atracții turistice din Vest, nu-și mai găsește loc în niciun top de acest fel.
Citește și:
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)