sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Update Primarul Bibarț și directorul Recons dezmint veștile date de vicele Faur despre un spa la Ștrandul Neptun

  de Raluca Medeleanu | 9 martie 2023, 7:09 PM | Administraţie

  8

  Aflat într-o conferință de presă la sediul partidului PNL a cărui vicepreședinte este, viceprimarul Lazăr Faur a dat de veste că au fost alocați bani în vederea realizării documentației DALI pentru „un foraj la mare adâncime” și „construcția unui SPA, cu bazine acoperite”. Pe de altă parte, aflat invitat la o emisiune radio, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a dezmințit că Primăria s-ar pregăti pentru o astfel de investiție, motivând că ar fi prea costisitoare.

  Primarul a declarat următoarele la emisiunea de la Alt FM:

  „În funcție de evoluția vremii, îl vom deschide (ștrandul, n.red.) de la 1 sau 2 mai. Investițiile sunt de întreținere. E o veche și amplă, mare, discuție la care participă foarte mulți doritori și mai puțin cunoscători, despre cum ar fi să se facă acolo spa-uri, bazine acoperite… nu vreau să reiau subiectul, nu mă opun unui astfel de subiect, dar ca să fiu pe înțelesul oricui vrea să înțeleagă, dacă ar fi o activitate minim ok, de atâția ani de zile o făcea o entitate privată. Dovada cea mai clară este că ea este clar și net dezavantajoasă pentru proprietari, adică pe pierdere. Și noi nu ne putem asuma în continuare numai entități pe minus… la tramvaie să le subvenționăm întruna, că altfel le tragem pe dreapta, la căldură – la CET- să-i tot băgăm, să investim bani, să-l retehnologizăm (…), bazinul de polo – minus în fiecare lună, mai ales acum că energia s-a scumpit, dar nu-l putem închide. Să mai facem și un spa? Să ne dea și ăla minus… știți, minus, cu minus, cu minus, dă un mare plus de minus, cei care au făcut matematică. Nu ne permitem lucrul acesta”, a afirmat Călin Bibarț.

  lazar faur declaratii spa strand

  Bibarț are dubii referitoare la bogăția apei termale din subsol

  Întrebat fiind de prezentatorul Romeo Hăjdățan despre bogăția de apă termală din subsol, Călin Bibarț a comentat următoarele:

  „E o afirmație pe care o rostogolește destul de multă lume, fără a avea suficiente foraje care să ne spună o realitate, iar un foraj costă foarte mult. Au fost câteva discuții, ceea ce este pe ștrand nu este de foarte mare adâncime și apa nu este de cea mai mare calitate. Se bănuiește, avem oameni în vârstă, care au lucrat înainte, pe prospecțiuni, care alea într-adevăr arată că ar exista o anumită cantitate de apă termală, de o anumită temperatură. La un moment dat, cine va vrea să-și asume, sau dacă va exista măcar un program guvernamental, dacă nu european, am toată deschiderea – au fost de-a lungul timpului, s-au ratat din păcate – tocmai de a face foraje, pentru a afla ce e în realitate și a ști exact pe ce ne bazăm. Atunci poate fi o discuție”, a spus edilul.

  Ascultă intervenția primarului la Alt FM AICI (minutul 33:50)

  Directorul Recons susține varianta primarului Călin Bibarț: spa și foraje încă nu

  Pentru a obține mai multe informații despre situație, l-am contactat pe directorul Recons, Nicolae Mehelean, în a cărei administrare se află Ștrandul Neptun. Directorul ne-a explicat că nu există încă în lucru vreo documentație „DALI” (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții) și că nici nu se poate face încă până nu va fi finalizat planul de urbanism aferent ștrandului.

  „S-a încercat mai demult să se facă un DALI. Dar la ștrand încă nu există făcut un plan de urbanism. În acel plan de urbanism sunt prinse activitpțile, dar nu există DALI, doar niște proiecte tehnice pentru modernizarea ștrandului de copii și a ștrandului mare per ansamblu. În planul de urbanism trebuie cuprinse niște reglementări urbanistice, posibil să avem în vedere un nou DALI, dar abia după aceea”, ne-a explicat directorul Mehelean, adăugând că există doar studii de fezabilitate și că„într-adevăr, situația e exact așa cum a explicat primarul la radio”.

  „Din ce avem noi acum, un spa e doar o discuție”, a concluzionat directorul Recons.

  Update

  Viceprimarul Lazăr Faur ne-a contactat în această dimineață dorind să aducă clarificări asupra postării sale de pe Facebook de ieri. Vicele a recunoscut că, în fapt, a fost vorba de o încurcare de termeni și că într-adevăr nu a fost vorba de documentația DALI. În bugetul pe 2023 este bugetată în schimb realizarea unor studii de fezabilitate.

  Menționăm că, practic, studiul de fezabilitate (S.F.) este primul pas, prin care se analizează situația, se stabilește dacă intervenția este fezabilă, atunci când se dorește realizarea unei lucrări de la zero.

  Vicele a revenit cu o corectură și pe pagina sa de Facebook: „În completare la postarea de ieri, unde anunțam intenția de amenajare a unui Centru SPA la Ștrandul Neptun și a unui foraj de mare adâncime, precizez că primul pas concret a fost făcut prin alocarea în bugetul local de anul acesta a banilor pentru întocmirea documentațiilor tehnico-economice necesare acestor investiții.

  Astfel au fost aprobate sumele pentru realizarea studiilor de fezabilitate (SF, pentru că e vorba de clădiri/invesții noi, nu DALI cum am notat inițial, care s-ar referi la cladiri/investiții existente), 350.000 lei pentru SF Centru SPA și 90.000 lei pentru SF foraj vertical de mare adâncime.
  După întocmirea și aprobarea studiilor tehnico-economice vom avea informațiile necesare despre configurația, amplasamentul, dimensiunea, funcționalitățile și costul acestor investiții, putând trece la următorii pași, inclusiv la identificarea surselor de finanțare, pentru împlinirea unei dorințe mai vechi a arădenilor care frecventează Ștrandul Neptun”, a notat viceprimarul Lazăr Faur.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Greierele lui Pinocchio

   Acum, nu vrem noi sa fim rai, dar pare tot mai evident ca exista o ”fractura” mare pe la partidul asta! Unii cu ”avioane”, altii mai cu picioarele pe pamant. Anul 2024 se anunta tot mai interesant inca de pe acum! 😉

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. Doar in Arad investitiile si afacerile pot fi pe minus :)), cam atata poate administratia locala. In absolut toate orasele si judetele din jur se investeste masiv in obiective locale (turistice), zone pietonale, centre spa etc etc pentru a atrage turisti si bani, in arad nu, nu avem nevoie de chetuieli. Extraordinar de tragi-comic, voi ati votat asa ceva, asta primiti.

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. Daca Sergiu Bilcea merge la PNL si spune ca se dau bani de la Primarie, el nefiind angajat la Primaria Arad, este doar o MINCIUNĂ spusa in Arad. Dar daca Lazar Faur spune asta din sediul PNL, vorbind despre o actiune facută pe bani publici de instituția la care el lucrează se numește ABUZ ÎN SERVICIU, pentru că aduce foloase materiale și de altă natură pentrru el și pentru alte persoane, căutând să își facă propagandă lui și partidului pe banii publici de la Primăria Arad. În plus, nu îl întreaba nimeni de ce este la partid în timpul serviciului? Dar ce căuta la conferința PNL directorul Gospodăriri Comunale, în timpul serviciului? Nu verifică nimeni condica pe care o semnează la Gospodărirea Comunală? El fiind salariat la o firma de stat, ce caută să își facă propagandă la partid, vorbind de activitatea unei firme a primăriei? Nu este tot ABUZ ÎN SERVICIU?

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.