marþi, 14 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Afacerea „Ștrandul Neptun” (II): eficiență pe minus. Venituri de doar 2,2 milioane de lei în sezonul estival 2024!

    de Adriana Barbu | 19 noiembrie 2024, 9:48 AM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

    17

    Câţi bani face cea mai importantă bază de agrement din Arad, Ştrandul Neptun, în sezonul estival, singura perioadă în care Zona bazinelor e deschisă publicului larg? Câţi bani s-au adunat din vânzarea de bilete şi abonamente în cele cinci luni când Ştrandul cu Zona bazinelor poate fi folosit pentru scopul pentru care a fost creat?

    Nu mulți. Mult mai puțini decât fac toți vecinii noștri, fie că ne uităm spre Oradea, Timişoara, fie spre Gyula sau Szeged, deși despre Ștrandul Neptun se spune mereu că e cea mai mare bază de agrement din Europa situată în vecinătatea unui râu.

    Absența investițiilor serioase, problemele de gestionare a vechilor investiții, ineficienţa, lipsa de viziune și indiferența au făcut ca Ștrandul Neptun să aducă în buzunarul Recons, firma CLM şi Primăriei Arad care administrează această bază, doar bani mărunți.

    strand intrare

    (Intrarea în incinta Ştrandului Nepun, Zona bazinelor)

    Venituri în sezonul 2024 la Ştrandul Neptun, mai mici decât cele din 2023, 2022…

    Potrivit datelor primite de la Recons, în urma solicitării noastre, veniturile Ştrandului Neptun în perioada estivală, mai-septembrie 2024, s-au ridicat la puțin peste două milioane de lei. Două milioane de lei pentru un an care cu siguranţă va fi declarat cel mai cald din istorie, un an în care arădenii au făcut cu greu față caniculei, iar salvarea pe timp de vară a venit de la ştranduri, cursuri de apă, bălţi.

    La 30.09.2024, Recons calculase, potrivit cifrelor care ne-au fost furnizate, venituri de 2.255.404 lei în sezonul estival 2024. Mai puţin decât în ultimii cinci ani, dacă din acest calcul scoatem anul 2020, când pandemia a ţinut mai mult închise decât deschise bazele de agrement.

    În 2023, veniturile fuseseră de 2.504.027 lei, mai puțin decât reușise să realizeze Reconsul cu un an înainte, în 2022. Potrivit datelor primite de aici, în sezonul 2022, veniturile de la Ștrandul Neptun erau de 2.972.826 lei.

    Reamintim cititorilor că, în anul 2023, tarifele la Ştrandul Neptun se majoraseră şi cu 60%.

    Veniturile din anul 2024 sunt chiar mai mici decât cele raportate în anul 2021, ba chiar mai mici decât cele din 2019! În 2021, sezonul estival venise cu venituri de 2.348.320 lei, iar în 2019 de 2.322.685 de lei.

    Anul 2020, cel în care pandemia a dictat regulile lumii, veniturile Ştrandului Neptun, ţinut mai mult închis decât deschis, au fost calculate la 1.862.919 lei, adică cu doar 400.000 de lei mai puţin decât cele raportate în 2024!

    strad alei goale

    (Imagine din vara lui 2024, din incinta ştrandului, nu cu mult diferită de cea de acum 20 de ani)

    11 milioane de lei – venituri la ştrandul din Arad vs. 140 de milioane de lei – la cel din Oradea

    Dacă cifrele acestea nu vă spun nimic, pentru că luate de unele singure nu indică nici potenţialul ștrandului și nici nu demască modul în care a fost administrată baza de agrement, atunci vă vom prezenta alte câteva cifre menite să facă puţină lumină.

    În cei şapte ani de când funcţionează Aquaparkul Nymphaea, deţinut de Primăria Oradea, acesta, potrivit datelor primite de aici, a fost vizitat de aproximativ 2,1 milioane de persoane şi a înregistrat venituri de aproximativ 140 milioane de lei (28 milioane euro).

    Ştrandul Nymphaea din Oradea şi-a permis să-şi calculeze şi profitul. În cei şapte ani de funcţionare profitul raportat a fost de de 47,2 milioane lei (9,5 milioane euro).

    Aquaparkul Nymphaea a ajuns în prezent la 70 de angajaţi. Ștrandul Neptun, unul dintre simbolurile Aradului, înființat în anii ’60 și devenit principalul punct de atracție pentru vestul țării și nu numai în anii ’90, are, potrivit datelor furnizate de Recons, 17 angajați acum, iar de profit nu vorbește nimeni.

    În absența profitului societății Recons, atragerea de fonduri europene disponibile pentru modernizarea Ștrandului Neptun sunt imposibile, așa că nici de investiții aici nu vorbește nimeni.

    strand Nymphaea

    (Unul dintre toboganele din incinta Aquaparkului Nymphaea, Oradea)

    Investiţii într-un nou bazin şi un hotel la Oradea vs. curăţat mucegaiuri din cabine şi toalete la Arad

    În timp din zona administrației publice arădene e mereu tăcere când vine vorba de modernizarea ștrandului, de banii încasaţi și realizările locale de aici, dinspre administrația orădeană curg datele despre cifrele succesului și viitoarele investiții.

    Cu proiecte deja realizate pe fonduri europene pentru aquaparkul de aici, Administraţia Domeniului Public Oradea spune că are în curs de implementare două proiecte noi, menite să atragă şi mai mulţi clienţi la Nymphaea – un bazin de înot şi un hotel. Pentru bazinul de înot ( în lungime de 20 de metri, lăţimea de 10 metri și adâncime de 1,6 metri) a fost finalizat studiul de fezabilitate, valoarea investiției fiind estimată la aproximativ 900.000 euro, fără TVA, iar pentru hotel, spune Primăria Oradea, societatea se află în prezent în curs de obţinere a avizelor.

    Singurele date pe care le avem despre ce se întâmplă la capitolul investiții/modernizări/înrețineri la Ștrandul Neptun le găsim în rapoartele de activitate ale Recons. Iar acestea vorbesc de materiale necesare pentru reparații cabine, de schimbarea iluminatului la toaletele interioare, de curățat de mucegai și zugrăvit 30 de cabine, de curățat de mucegai și zugrăvit toate cele 16 toalete de la cabine corp A și B, de schimbat 25 de butuci la ușile de la cabine, de comandat bannere diverse pentru schimbat cele existente şi de contiunarea curățeniei pe ștrand (colectare gunoaie, curățire spatii verzi de frunzele uscate, tuns iarba).

    Descrierile de mai sus sunt cele făcute publice în primăvara lui 2024 pe pagina Primăriei Oradea, respectiv în actele trimise către CLM Arad de către Recons.

    Cu ce ne mândrim când vine vorba de ștranduri

    Aquaparkul Nymphaea a fost construit într-un an şi jumătate pe locul fostului ştrand municipal, în urma unei investiții de 88,3 milioane lei (aproape 22 milioane de euro), bani proveniţi din fonduri europene şi de la bugetul local al municipiului Oradea, complexul Nymphaea întinzându-se pe o suprafaţă de 6,8 ha.

    Ștandul Neptun, care acoperă o suprafață de 20 de hectare, a fost construit în anii ’60 și de atunci nu a beneficiat de niciun proiect european dedicat modernizării lui. Undeva prin 2015 şi în anii ce au urmat zona bazinelor a fost împrejmuită și au avut loc investiții în modernizarea bazinelor. Au fost cumpărate și tobogane.

    Unele dintre toboganele de aici au funcționat și în acest an fără autorizație, apa din bazinele cu apă termală a lipsit săptămâni întregi, ștrandul nu și-a deschis porțile așa cum era tradițional aici la 1 Mai, iar acțiunile care au vizat ștrandul au vorbit doar de igienizare.

    Planurile legate de transformarea unei zone, cea din spatele bazinelor de înot, într-un spațiu care ar putea fi folosit și pe timp de iarnă au rămas doar la capitolul declarații. Forajele pentru apă termală așijderea.

    În plus, puține evenimente au fost gândite aici pentru sezonul estival. Nici măcar un singur eveniment pentru extra-sezon.

    Curățenia în incinta zonei bazinelor, cea împrejmuită, zona taxabilă, e realizată de o firmă cu un sigur angajat (despre aceste detalii puteți citi AICI). Câteva baruri se chinuiesc să trăiască aici în cinci luni cât pentru un an.

    Strandul Neptun bazine 1

    (Imagine cu Ştrandul Neptun, Zona bazinelor, septembrie 2024)

    Realitate vs. descrieri din pix la Oradea vs. Arad

    În descrierea Ștrandului Neptun de pe pagina Recons (ștrandul nu are o pagină a sa), situaţia stă (din pix) altfel. Iat-o:

    „Ştrandul Neptun „este situat în spaţiul încadrat de bucla Mureşului, pe o suprafaţă de peste 20 de hectare de verdeaţă. Este al doilea ştrand ca mărime din Europa situat lângă o apă curgătoare. Lucrările de construcţie au fost demarate la sfârşitul anilor ’60.

    Aleile sunt pavate, spaţiul verde cu peste 65 de specii de arbori este întreţinut, există un complex de agrement cu cinci bazine (8.700 mp din care unul de înot, unul pentru adulţi şi trei pentru copii cu apă termală) şi tobogan acvatic, si un alt complex cu 3 bazine din care 2 pentru copii si unul pentru înot, locuri pentru joacă, 331 de căsuţe de agrement.

    În incinta ştrandului funcţionează peste 40 baruri, terase, berării, restaurante, discoteca, pizza, teren de fotbal, tobogane, jocuri etc. Există două solare pentru nudişti, două terenuri de tenis cu zgură, două terenuri de volei, teren pentru minifotbal cu instalaţie nocturnă, şi 438 de cabine închiriabile pentru sezon.

    Parcarea are 200 de locuri. Noaptea, ştrandul devine punct de atracţie prin nenumăratele restaurante, baruri, cluburi, terase. Aici au loc în timpul verii diferite festivaluri şi concerte în aer liber. Parcă ar fi o staţiune!

    Prin toate acestea, ştrandul a devenit unul dintre cele mai spectaculoase locuri de agrement din Europa”.

    Potrivit datelor oferite pe pagina Aquaparkului, la Oradea, vizitatorii au la dispoziţie „şase bazine, şase tipuri de saună, un bazin cu apă rece şi zona de relaxare și se pot relaxa la baia turcească, unde au la dispoziţie cinci bazine cu temperaturi de la 28 la 40 de grade, o cabină cu aburi şi o zonă de relaxare. În exterior sunt cinci bazine, cea mai mare atracţie a aquapark-ului fiind cele şase tobogane exterioare”.

    „Accesul în aquapark din Oradea este limitat la 2.400 de vizitatori pe timpul verii şi 1.000 de vizitatori în sezonul rece”. Anul trecut, „Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de aproape 350.000 de persoane, cu 2% mai mult față de anul 2022”.
    Realitatea pare a fi chiar asta.

    strand intrare 2

    (Poartă de intrare în incinta Ştrandului Neptun, Zona bazinelor)

    Biletele de intrare în cele două baze de agrement sau când banii fac bani

    Oferta de la Aquaparkul din Oradea vine, ce-i drept, cu preţuri pe măsură, dar faptul nu pare să-i alunge pe vizitatori. Ci chiar să atragă tot mai mulți.

    Un bilet de intrare pe toată ziua aici costă 90 de lei, în timp ce un bilet de intrare la Ştrandul Neptun costă 30 de lei. La Oradea însă poţi alege intervale orare de intrare, dacă decizi să nu stai chiar toată ziua la baie, caz în care biletele sunt mai ieftine: 55 de lei de la ora 17.00 la ora 22.00 şi 45 de lei pe trei ore.

    Dacă un bilet la preț redus pentru elevi, studenţi (până în 25 ani) şi pensionari costă, la Ştrandul Neptun, 15 lei/zi, la Oradea biletele reduse pentru elevii între 14 şi 18 ani şi pensionari costă 75 lei/zi, 50 de lei pentru intervalul 17.00- 22.00 şi 40 de lei pentru trei ore. Un bilet pentru copiii de la 3 la 14 ani costă, tot la Oradea, 50 de lei pe zi, (35 de lei după ora 17.00 şi 25 de lei pentru trei ore), în timp ce copiii până la 3 ani pot intra gratuit.

    Dacă la Ștrandul din Arad ai posibilitatea de a achiziționa bilete de familie: 2 adulți și 1 copil – 65 lei zi, 2 adulți și 2 copii – 68 lei/zi, 2 adulți și 3 copii -75 lei/zi și abonamente pe întreg sezonul (800 de lei pe tot sezonul), sau cele lunare, săptămânale ori la preț redus, la Oradea găseşti mai degrabă tarife pentru zona spa, pentru baie turcească, pentru închiriere prosop, pentru masaj, pentru zona wellness şi multe alte tarife.

    strand baia turceasca

    (Baia turcească din incinta Aquaparkului Nymphaea)

    Despre cealaltă zona a ștrandului, zona și mai întunecată, unde domnesc căsuțele, veniturile de aici și cine (mai) are grijă de imensa suprafață de verde, într-un alt material.

    Citeşte şi:

    Tariful de intrare la Ștrandul Neptun, la mijlocul clasamentului pe țară. În care oraș este cel mai ieftin

    Intrare liberă, dar încă liniște la Ștrandul Neptun. Bazinele așteaptă „temperaturile mai ridicate”

    Afacerea „Ștrandul Neptun”: contractele, banii, angajații și gunoiul ascuns în spatele actelor și a vegetației sălbatice

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Vazand involutia strandului in ultimii 15 ani, cea mai plauzibila ipoteza pe
      care o putem formula este ca se doreste distrugerea deliberata a acestuia.
      Sa ne amintim ca au fost necesari 3 ani pentru instalarea unui amarat de tobogan
      la bazinul mare, desi bibi promitea „live” ca il va arunca in bazin pe antreprenor daca
      „investitia” nu va fi finalizata intr-un an!. Ehh bine, destoinicul antreprenor n-a primit nici un bobarnac
      iar aradenii au avut de asteptat 3 ani pe banii lor pentru un lucru banal prin alte parti.
      Salonta, Beiusul, Valea lui Mihai si comune din Satu Mare pot construi Aquapark-uri, dar Aradul nu poate!
      Chipurile nu sunt bani! Pai nu stim sa scriem proiecte europene? Mai nou si la silvicultura exista module
      optionale in care se studiaza scrierea de proiecte. (ipoteza) Da` da` nu pica` cascavalu` unde trebe! ?!
      Pai asta e? Sau….daca nu e presa atenta ar trebui sa ajunga strandul chilipir la prieteni?.
      Nu mai duceti pe nimeni cu presul: aceeasi punga de apa termala care e sub toate localitatile din jurul Aradului;
      Oradea, Felix, Salonta, Ungaria, Timisoara, Deva este si sub Arad. Dar se vrea oare revitalizarea strandului?
      Pe langa o investitie care s-ar rambursa sigur in putini

      +14 voturi
      +1
      -1
    2. Asta e problema gravă a multor arădeni: să ți se arate an de an negru pe alb, de către cei de la Special, că Aradul are o conducere incompetentă, care trage municipiul în jos, iar arădenii să voteze tot aceleași personaje la conducere.

      Spunea cineva mult mai deștept decât majoritatea populației că „e o dovadă de nebunie să faci același lucru în mod repetat și să aștepți rezultate diferite”.

      +17 voturi
      +1
      -1
    3. Ma bucur foarte mult sa vad ca problema strandului e investigata. As dori totusi sa fac o corectare la text petnru ca urmatorul pasaj ignora momentul de la care a plecat toata degradarea strandului:

      „Ștandul Neptun, care acoperă o suprafață de 20 de hectare, a fost construit în anii ’60 și de atunci nu a beneficiat de niciun proiect european dedicat modernizării lui. Undeva prin 2015 şi în anii ce au urmat zona bazinelor a fost împrejmuită și au avut loc investiții în modernizarea bazinelor. Au fost cumpărate și tobogane.”

      Nu mai imi aduc aminte cu exactitate daca a fost sau nu proiect european, dar in 2007/2008 a fost complet reconfigurata zona bazinelor si atunci a fost montat si gardul care sa desparta zona de restaurante/baruri/cuburi fata de zona de bazine. Dupa ce au fost terminate „modernizarile” a fost schimbat si planul de tarife si a fost re-introdusa obligativitatea de a cumpara bilet de intrare si seara in cazul in care voiai sa mergi doar la zona de restaurante/baruri/cluburi. That was the beginning of the end. O comparatie care merita facuta ar fi intre incasarile (in euro, ajustate la inflatie) din ultimii ani de dinainte de marea modernizare si ultimii 5 ani.

      +13 voturi
      +1
      -1
    4. @PCR de Jackson
      Sunt perfect de acord.
      Ștrandul s-a transformat după montarea gardurilor și după tarifarea intrării după ora 20,00.
      Tot în acea perioadă s-au desființat trambulinele și s-a modificat bazinul mare astfel încât vestita mâță de la pod să nu mai fie posibilă.
      Dintr-un ștrand accesibil tuturor s-a transformat într-un experiment dement de împărțit oamenii pe categorii și de zgândărit categoriile între ele. A fost politica patentată de PD și de Băsescu conform adagiului ”dezbină și condu”.
      Dintr-un ștrand mare și foarte divers, în care fiecare găsea ceva de făcut s-a transformat într-o adunare de babe bisericoase. Zic de babe bisericoase fiindcă bazinele au fost redimensionate să nu se înece cei care nu știu să înoate li care nici nu pot citi că este apa adâncă. Astăzi nu mai ai voie să sari fiindcă stropești pe ceilalți din apă. Sună a demență retrogradă și a provocare la ură de o manieră bolnavă rău.
      Tarifele s-au scumpit așa că ștrandul altădată accesibil tuturor a devenit o facilitate pentru unii mai cu moț. Odată cu creșterea tarifelor a scăzut numărul de vizitatori.
      Investițiile, la fel ca în tot orașul, s-au adreat exclusiv copiilor mici. Tinerii au rămas doar cu terasele, unde să șadă și bage alcool. Dacă înainte ștrandul era pentru tineri, el a devenit un ștrand pentru bețivi. Dacă era pentru cei care vor mișcare în aer liber, el a devenit o mârțoagă pentru sportivii de halbere. Astfel facilitățile sportive au fost desființate pe rând.
      Solariile au fost desființate, probabil pentru salvarea moralității fanatice a unor secte fioroase.
      A urmat o serie de deschideri de discoteci. trebuiau interzise. Au produs atâta zgomot încât le-a ridicat o minge la fileu, frustraților de peste Mureș, care s-au văzut utili și idioți, și au reclamat zgomotul. Soluția a fost desființarea ștrandului, nu a discotecilor.
      O grămadă de cocalari și-au tras căsuțe și au făcut viața celrlalți o mizerie.
      Parcările! În demența lor pedelistă. au făcut parcări pe ștrand. N-au înțeles săracii că ștrandul e pentru petrecerea timpului liber și nu loc de promenadă cu șmecherii de tablă, tot pentru cocalari.
      Cam asta este povestea ștrandului ajuns pe mâna unor indivizi fără cultura Aradului, a unor străini de ideea de bun-simț, care au identificat în libertate o amenințare și care, cu un prost gust abisal, și-au impus propriile lor referințe subculturale.
      Cred că ștrandul ar avea o șansă …. dar nu cu politrucii de la RECONS SA, care n-au nici dorințe, nici cultura, nici decența și nici inteligența necesară administrării a ceva atât de frumos și complex.
      Păcat că n-avem primar care să ne reprezinte și păcat că n-avem lideri care să se lupte cu prosteala asta de prost gust.

      +23 voturi
      +1
      -1
    5. Ștrandul nu este, cumva, administrat de același RECONS SA plin de căpușe de partid care iau 95% din toate veniturile generate de parcările cu plată?
      Care este părerea noilor consilieri? Ăăăăăă, nici una, că-s ocupați să negocieze privilegii în schimbul susținerii viceprimarilor Cheșa și Lazăr, sau a altora ….
      Poate așa află pitpalacul votant că este și ….. și neplătit ca fetele mai ghinioniste (nu este motiv de cenzură, n-am păcătuit prin utilizarea unor termeni care să frustreze sansibilitățile celor care nu simt nici o frustrare în bătaia de joc a exersată de administrația locală).

      +12 voturi
      +1
      -1
    6. Specialarad mai că nu vă desenează că actualii politruci înfipți în jugulara administrației locale sunt o catastrofă pe orice respiră sau produc fotosinteză.
      Mă minunez de optuzitatea partidlor din opoziție. Cum nu au reușit să facă la locale referire la mizeriile astea? Cum au reușit să rateze atâtea mingi ridicate la fileu? Poate sunt mai modest dotați intelctual? Poate au interese dubioase? Poate că persoanjele sunt penibile și mă gândesc la mirificii Wiener și Anghel care au trecut peste votul membrilor USR din Arad și contrar statutului, și-au aranjat lor loc pe liste la parlamentare?
      Cine este deșteptul care spune că trebuie să mergi la vot? Ce să votezi?
      N-ai ce vota. Doar gâgă de 2 bani! Individuți mărunți dar plini de ambiții.
      N-ai de ce să votezi aberațiile pneliste sau pesediste, asta-i clar! Dar nici să votezi ipocriții care cică se luptă cu actualela majoritate pesedisto-penelistă, nu-i o soluție. Nici AUR nu-i o soluție. Nu, ei îl au pe Aslău care are proces cu PMA pentru despăgubiri de câteva miliaone de euro, pe povestea cu ștrandul! Nu i-am auzit zicând nimic. Nimic.
      Ce mizerie de sistem este ăsta de nu mai poți nici să-ți anulezi votul, fiindcă și din asta va câștiga o trupă de nemernici?
      Democrația era altceva!

      +8 voturi
      +1
      -1
    7. Bună, ștrandul este profitabil, nu are cum să nu fie , poate dacă se va plăti și cu cardul nu mai poți dubla biletele , chiar și cu serie, este foarte ușor, de ce nu se poate plăti cu cardul ? Aberant….sau avantajos pentru „unii”….ok. este bucătăria interna a primariei ….jurnalistul care a scris acest „pamflet ” , să îmi scrie personal dacă dorește , și etalam mai multe informații pertinente ! Sunt din Timișoara și vin des la Arad la strand, noi nu avem asa ceva , vă apreciez ca aveți, noi nu suntem în stare ! Și dacă se face ceva , se face de mântuială, nici nu ținem cont de experienta vecinilor noștri maghiari….
      Prefer sa plătesc unde sunt respectat și mă simt bine primit….Ungaria….Tot respectul față de vecini…..

      0 voturi
      +1
      -1
    8. Pentru redacție! Dacă și cenzurați….este clar…acum am văzut ca sunteti din Coreea de Nord, este greu sa fi jurnalist și să te împaci și cu puterea….voi decideți….Ștrandul Neptun, trebuie susținut și modernizat, altfel nu mai aveți multe în Arad…..cu respect!

      --3 voturi
      +1
      -1
    9. Bazinele au fost distruse, nu modernizate!
      Mai este bazinul mare cu acei parapeti înalți de pe care se sărea? Mai este plaja de pe malul Mureșului ? Nu! Au umplut-o idioții cu bolovani!
      Despre biletul care are preț de Monaco, ce să mai…
      Ciroza galbenă aka pnl, sunt mai distrugătoare ca un roi de lăcuste!

      +6 voturi
      +1
      -1
    10. Se poate plati cu cardul,însă vara asta de 3 ori am văzut cu ochii mei cum casiera incasa cu cardul și nouă,care am platit cash,ne a dat bonul de la casă al celor dinaintea noastră ce au plătit cu cardul și lor le a dat bonul de la POS….Adevărul e că încasările se duc in buzunarele angajaților și în șpăgi politice ….

      +2 voturi
      +1
      -1
    11. „Administrarea Ștrandului Neptun de către Recons cu acordul administrației locale Arad” este ca o nuvelă distopică.
      O satiră contemporană (re)scrisă de George Orwell – „Ferma animalelor municipale” modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii.
      Animalismul este o oglindire prin alegorie a grupărilor pentru ciugulit.

      „Scopul unei glume nu este de a degrada ființa umană, ci de a ne reaminti că ea este deja degradată”. – George Orwell

      La ferma animalelor municipale nu există opoziție! A fost premiată opoziția la Expo Arad cu „excelența tăcerii”

      Distribuția distropiei:
      motanul din rasă Sfinx: bo-bot-ox cu doctorat din șobolanologie, „analiza de la fin la naș a marelui șobolan Petrov”
      mâța fară pui: pis-pis-tra
      hibridul Catâr-chelner: cio-cionca
      porcușorul de guineea: va-varga
      filosoful-Teckel(șoricar): fi-fifor
      bufnița-covidolog: Wi-winier
      bibiloi: Bi-biforest
      doctor-doctor bulldog Francez: an-ando de șu-șuhaida
      hiena dungată: bîl-bîlcea

      +3 voturi
      +1
      -1
    12. Am vrut să nu mai comentez… Nici nu prea mai are rost : când românul și, mai ales arădeanul, nu vrea să vadă ceva EVIDENT și pt un orb, și nu vrea să înteleagă ceva atât de SIMPLU DE ÎNȚELES și pt un copil de grădiniță, nu prea mai merită să-mi răcesc gura de pomană !
      .
      Totuși, doresc doar SĂ REAMINTESC un „dèja-vu”: istoria CET-ului mare (fost) pe lignit, actualmente RETEHNOLOGIZAT PE BANII ARĂDENILOR (!!!), „donat” unor șmecheri din energie !
      Avea toate șansele să devină o poveste de succes:
      – era relativ nou;
      – era în cogenerare;
      – era retehnologizat și convertit pe gaz , la momentul când în țară DOAR SE VISA la CET- uri complet pe gaz și în cogenerare;
      – era ÎN AFARA ORAȘULUI și poziționat după „roza vânturilor”, ca fumul și poluarea să nu vină spre oraș;
      – era destul de aproape de zona industrială (și avea deja rețeaua termică veche care putea fi reabilitată) , care putea absorbi mult din aburul industrial rezidual, în procesul de cogenerare;
      – avea 2 cazane mari și unul mic;
      – etc.
      .
      Dar L-AU FALIMENTAT și, acum vor să resusciteze, „o mumie putrezită” (CET-ul pe hidrocarburi) cu alți bani sifonați, iar, apoi, în cca 10 ani să-l închidă (din lipsa Autorizației de Mediu, fiind în „buricul târgului”) și să devenim clienții șmecherilor din energie, via CET-ul mare.
      .
      Acest „dèja vu” are mari șanse să se întâmple și cu Ștrandul Mare: să ajungă (prin tot felul de „inginerii financiare” – vedeți CET lignit și terenul de la Polivalentă pe care se vor construi „Gemenii”) pe mâna altor șmecheri (denumiți pompos „investitori”), iar arădenii vor rămâne „să retehnologizeze” bătrânul Ștrand Bidi.
      Acolo se vor putea trata de reumatism și vor putea merge în fostul Galleria- Mall, ca să-și facă piața (am înteles că se convertește într-o mare „piață acoperită”).
      Cam acesta, presupun, că va fi și viitorul Ștrandului arădean, cu actuala gașcă politică.
      .
      Enjoy… !

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.