Afacerea „Ștrandul Neptun” (II): eficiență pe minus. Venituri de doar 2,2 milioane de lei în sezonul estival 2024!
Câţi bani face cea mai importantă bază de agrement din Arad, Ştrandul Neptun, în sezonul estival, singura perioadă în care Zona bazinelor e deschisă publicului larg? Câţi bani s-au adunat din vânzarea de bilete şi abonamente în cele cinci luni când Ştrandul cu Zona bazinelor poate fi folosit pentru scopul pentru care a fost creat?
Nu mulți. Mult mai puțini decât fac toți vecinii noștri, fie că ne uităm spre Oradea, Timişoara, fie spre Gyula sau Szeged, deși despre Ștrandul Neptun se spune mereu că e cea mai mare bază de agrement din Europa situată în vecinătatea unui râu.
Absența investițiilor serioase, problemele de gestionare a vechilor investiții, ineficienţa, lipsa de viziune și indiferența au făcut ca Ștrandul Neptun să aducă în buzunarul Recons, firma CLM şi Primăriei Arad care administrează această bază, doar bani mărunți.
(Intrarea în incinta Ştrandului Nepun, Zona bazinelor)
Venituri în sezonul 2024 la Ştrandul Neptun, mai mici decât cele din 2023, 2022…
Potrivit datelor primite de la Recons, în urma solicitării noastre, veniturile Ştrandului Neptun în perioada estivală, mai-septembrie 2024, s-au ridicat la puțin peste două milioane de lei. Două milioane de lei pentru un an care cu siguranţă va fi declarat cel mai cald din istorie, un an în care arădenii au făcut cu greu față caniculei, iar salvarea pe timp de vară a venit de la ştranduri, cursuri de apă, bălţi.
La 30.09.2024, Recons calculase, potrivit cifrelor care ne-au fost furnizate, venituri de 2.255.404 lei în sezonul estival 2024. Mai puţin decât în ultimii cinci ani, dacă din acest calcul scoatem anul 2020, când pandemia a ţinut mai mult închise decât deschise bazele de agrement.
În 2023, veniturile fuseseră de 2.504.027 lei, mai puțin decât reușise să realizeze Reconsul cu un an înainte, în 2022. Potrivit datelor primite de aici, în sezonul 2022, veniturile de la Ștrandul Neptun erau de 2.972.826 lei.
Reamintim cititorilor că, în anul 2023, tarifele la Ştrandul Neptun se majoraseră şi cu 60%.
Veniturile din anul 2024 sunt chiar mai mici decât cele raportate în anul 2021, ba chiar mai mici decât cele din 2019! În 2021, sezonul estival venise cu venituri de 2.348.320 lei, iar în 2019 de 2.322.685 de lei.
Anul 2020, cel în care pandemia a dictat regulile lumii, veniturile Ştrandului Neptun, ţinut mai mult închis decât deschis, au fost calculate la 1.862.919 lei, adică cu doar 400.000 de lei mai puţin decât cele raportate în 2024!
(Imagine din vara lui 2024, din incinta ştrandului, nu cu mult diferită de cea de acum 20 de ani)
11 milioane de lei – venituri la ştrandul din Arad vs. 140 de milioane de lei – la cel din Oradea
Dacă cifrele acestea nu vă spun nimic, pentru că luate de unele singure nu indică nici potenţialul ștrandului și nici nu demască modul în care a fost administrată baza de agrement, atunci vă vom prezenta alte câteva cifre menite să facă puţină lumină.
În cei şapte ani de când funcţionează Aquaparkul Nymphaea, deţinut de Primăria Oradea, acesta, potrivit datelor primite de aici, a fost vizitat de aproximativ 2,1 milioane de persoane şi a înregistrat venituri de aproximativ 140 milioane de lei (28 milioane euro).
Ştrandul Nymphaea din Oradea şi-a permis să-şi calculeze şi profitul. În cei şapte ani de funcţionare profitul raportat a fost de de 47,2 milioane lei (9,5 milioane euro).
Aquaparkul Nymphaea a ajuns în prezent la 70 de angajaţi. Ștrandul Neptun, unul dintre simbolurile Aradului, înființat în anii ’60 și devenit principalul punct de atracție pentru vestul țării și nu numai în anii ’90, are, potrivit datelor furnizate de Recons, 17 angajați acum, iar de profit nu vorbește nimeni.
În absența profitului societății Recons, atragerea de fonduri europene disponibile pentru modernizarea Ștrandului Neptun sunt imposibile, așa că nici de investiții aici nu vorbește nimeni.
(Unul dintre toboganele din incinta Aquaparkului Nymphaea, Oradea)
Investiţii într-un nou bazin şi un hotel la Oradea vs. curăţat mucegaiuri din cabine şi toalete la Arad
În timp din zona administrației publice arădene e mereu tăcere când vine vorba de modernizarea ștrandului, de banii încasaţi și realizările locale de aici, dinspre administrația orădeană curg datele despre cifrele succesului și viitoarele investiții.
Cu proiecte deja realizate pe fonduri europene pentru aquaparkul de aici, Administraţia Domeniului Public Oradea spune că are în curs de implementare două proiecte noi, menite să atragă şi mai mulţi clienţi la Nymphaea – un bazin de înot şi un hotel. Pentru bazinul de înot ( în lungime de 20 de metri, lăţimea de 10 metri și adâncime de 1,6 metri) a fost finalizat studiul de fezabilitate, valoarea investiției fiind estimată la aproximativ 900.000 euro, fără TVA, iar pentru hotel, spune Primăria Oradea, societatea se află în prezent în curs de obţinere a avizelor.
Singurele date pe care le avem despre ce se întâmplă la capitolul investiții/modernizări/înrețineri la Ștrandul Neptun le găsim în rapoartele de activitate ale Recons. Iar acestea vorbesc de materiale necesare pentru reparații cabine, de schimbarea iluminatului la toaletele interioare, de curățat de mucegai și zugrăvit 30 de cabine, de curățat de mucegai și zugrăvit toate cele 16 toalete de la cabine corp A și B, de schimbat 25 de butuci la ușile de la cabine, de comandat bannere diverse pentru schimbat cele existente şi de contiunarea curățeniei pe ștrand (colectare gunoaie, curățire spatii verzi de frunzele uscate, tuns iarba).
Descrierile de mai sus sunt cele făcute publice în primăvara lui 2024 pe pagina Primăriei Oradea, respectiv în actele trimise către CLM Arad de către Recons.
Cu ce ne mândrim când vine vorba de ștranduri
Aquaparkul Nymphaea a fost construit într-un an şi jumătate pe locul fostului ştrand municipal, în urma unei investiții de 88,3 milioane lei (aproape 22 milioane de euro), bani proveniţi din fonduri europene şi de la bugetul local al municipiului Oradea, complexul Nymphaea întinzându-se pe o suprafaţă de 6,8 ha.
Ștandul Neptun, care acoperă o suprafață de 20 de hectare, a fost construit în anii ’60 și de atunci nu a beneficiat de niciun proiect european dedicat modernizării lui. Undeva prin 2015 şi în anii ce au urmat zona bazinelor a fost împrejmuită și au avut loc investiții în modernizarea bazinelor. Au fost cumpărate și tobogane.
Unele dintre toboganele de aici au funcționat și în acest an fără autorizație, apa din bazinele cu apă termală a lipsit săptămâni întregi, ștrandul nu și-a deschis porțile așa cum era tradițional aici la 1 Mai, iar acțiunile care au vizat ștrandul au vorbit doar de igienizare.
Planurile legate de transformarea unei zone, cea din spatele bazinelor de înot, într-un spațiu care ar putea fi folosit și pe timp de iarnă au rămas doar la capitolul declarații. Forajele pentru apă termală așijderea.
În plus, puține evenimente au fost gândite aici pentru sezonul estival. Nici măcar un singur eveniment pentru extra-sezon.
Curățenia în incinta zonei bazinelor, cea împrejmuită, zona taxabilă, e realizată de o firmă cu un sigur angajat (despre aceste detalii puteți citi AICI). Câteva baruri se chinuiesc să trăiască aici în cinci luni cât pentru un an.
(Imagine cu Ştrandul Neptun, Zona bazinelor, septembrie 2024)
Realitate vs. descrieri din pix la Oradea vs. Arad
În descrierea Ștrandului Neptun de pe pagina Recons (ștrandul nu are o pagină a sa), situaţia stă (din pix) altfel. Iat-o:
„Ştrandul Neptun „este situat în spaţiul încadrat de bucla Mureşului, pe o suprafaţă de peste 20 de hectare de verdeaţă. Este al doilea ştrand ca mărime din Europa situat lângă o apă curgătoare. Lucrările de construcţie au fost demarate la sfârşitul anilor ’60.
Aleile sunt pavate, spaţiul verde cu peste 65 de specii de arbori este întreţinut, există un complex de agrement cu cinci bazine (8.700 mp din care unul de înot, unul pentru adulţi şi trei pentru copii cu apă termală) şi tobogan acvatic, si un alt complex cu 3 bazine din care 2 pentru copii si unul pentru înot, locuri pentru joacă, 331 de căsuţe de agrement.
În incinta ştrandului funcţionează peste 40 baruri, terase, berării, restaurante, discoteca, pizza, teren de fotbal, tobogane, jocuri etc. Există două solare pentru nudişti, două terenuri de tenis cu zgură, două terenuri de volei, teren pentru minifotbal cu instalaţie nocturnă, şi 438 de cabine închiriabile pentru sezon.
Parcarea are 200 de locuri. Noaptea, ştrandul devine punct de atracţie prin nenumăratele restaurante, baruri, cluburi, terase. Aici au loc în timpul verii diferite festivaluri şi concerte în aer liber. Parcă ar fi o staţiune!
Prin toate acestea, ştrandul a devenit unul dintre cele mai spectaculoase locuri de agrement din Europa”.
Potrivit datelor oferite pe pagina Aquaparkului, la Oradea, vizitatorii au la dispoziţie „şase bazine, şase tipuri de saună, un bazin cu apă rece şi zona de relaxare și se pot relaxa la baia turcească, unde au la dispoziţie cinci bazine cu temperaturi de la 28 la 40 de grade, o cabină cu aburi şi o zonă de relaxare. În exterior sunt cinci bazine, cea mai mare atracţie a aquapark-ului fiind cele şase tobogane exterioare”.
„Accesul în aquapark din Oradea este limitat la 2.400 de vizitatori pe timpul verii şi 1.000 de vizitatori în sezonul rece”. Anul trecut, „Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de aproape 350.000 de persoane, cu 2% mai mult față de anul 2022”.
Realitatea pare a fi chiar asta.
(Poartă de intrare în incinta Ştrandului Neptun, Zona bazinelor)
Biletele de intrare în cele două baze de agrement sau când banii fac bani
Oferta de la Aquaparkul din Oradea vine, ce-i drept, cu preţuri pe măsură, dar faptul nu pare să-i alunge pe vizitatori. Ci chiar să atragă tot mai mulți.
Un bilet de intrare pe toată ziua aici costă 90 de lei, în timp ce un bilet de intrare la Ştrandul Neptun costă 30 de lei. La Oradea însă poţi alege intervale orare de intrare, dacă decizi să nu stai chiar toată ziua la baie, caz în care biletele sunt mai ieftine: 55 de lei de la ora 17.00 la ora 22.00 şi 45 de lei pe trei ore.
Dacă un bilet la preț redus pentru elevi, studenţi (până în 25 ani) şi pensionari costă, la Ştrandul Neptun, 15 lei/zi, la Oradea biletele reduse pentru elevii între 14 şi 18 ani şi pensionari costă 75 lei/zi, 50 de lei pentru intervalul 17.00- 22.00 şi 40 de lei pentru trei ore. Un bilet pentru copiii de la 3 la 14 ani costă, tot la Oradea, 50 de lei pe zi, (35 de lei după ora 17.00 şi 25 de lei pentru trei ore), în timp ce copiii până la 3 ani pot intra gratuit.
Dacă la Ștrandul din Arad ai posibilitatea de a achiziționa bilete de familie: 2 adulți și 1 copil – 65 lei zi, 2 adulți și 2 copii – 68 lei/zi, 2 adulți și 3 copii -75 lei/zi și abonamente pe întreg sezonul (800 de lei pe tot sezonul), sau cele lunare, săptămânale ori la preț redus, la Oradea găseşti mai degrabă tarife pentru zona spa, pentru baie turcească, pentru închiriere prosop, pentru masaj, pentru zona wellness şi multe alte tarife.
(Baia turcească din incinta Aquaparkului Nymphaea)
Despre cealaltă zona a ștrandului, zona și mai întunecată, unde domnesc căsuțele, veniturile de aici și cine (mai) are grijă de imensa suprafață de verde, într-un alt material.
Citeşte şi:
Intrare liberă, dar încă liniște la Ștrandul Neptun. Bazinele așteaptă „temperaturile mai ridicate”
Comentariile portalului
Nu toti profesorii fac meditatii, asa ca lasa generalizarile, dar majoritatea frizeriile se fac a uita de bonul fiscal
"Trăim un moment trist și mincinos al existenței noastre, ca nație. " Total adevărat. De asta a scăzut nivelul încrederii în jurnaliști și presă, de (...)
Sunt extrem de multumit de serviciile E.ON Energie Romania! In luna noiembrie, am aflat despre numerele TelVerde si am decis sa le folosesc pentru a transmite indexul de consum. (...)