sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  „Stop joc” pentru actorii orădeni, pe scena teatrului arădean

  de Tomck@t | 21 mai 2021, 7:43 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  „Stop! Stop, stop un moment… mersi! Facem o scurtă pauză din repetiția noastră ca să fim alături de cei de la Oradea!”, a spus regizorul Ștefan Iordănescu, urcându-se pe scenă în timpul repetiției spectacolului „O scrisoare pierdută” (care va avea premiera pe 30 mai). „Prin oprirea repetiției de azi, ne exprimăm solidaritatea față de colegii noștri din Oradea, care sunt într-un moment în care, probabil, niciun actor nu-și dorește să ajungă. Suntem alături de voi!”, a completat actorul Ștefan-Gheorghe Dogaru. Dar ce se întâmplă la Oradea?

  La Oradea se întâmplă… ceea ce la Arad s-a întâmplat deja demult, cel puțin cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Teatrul de Marionete și Aradi Kamaraszinhaz (unificate într-o singură instituție deja de zece ani), doar că acum este vorba de o măsură și mai drastică. Problema din Oradea are o strânsă legătură și cu scandalul în plină derulare în ceea ce privește majoritatea Filarmonicilor din țară, inclusiv cea arădeană: acele vehiculate restructurări, contopiri instituționale și chiar posibile concedieri în viitorul apropiat.

  Mai exact, la Oradea, Consiliul Județean Bihor condus de Ilie Bolojan (instituțiile culturale din județul vecin aparțin de CJ, nu de Consiliul Local Municipal, ca la Arad) intenționează să pună sub aceeaşi umbrelă administrativă Teatrul „Regina Maria”, Teatrul „Szigligeti” şi inclusiv Filarmonica de Stat Oradea, unificându-le într-o singură entitate juridică. Ba mai mult, se intenționează trecerea artiştilor orădeni pe contracte de angajare pe perioadă determinată.

  Citește și: Enola Day – Kulturkampf în lume și la țară. Forța exemplului local…

  Artiștii din Oradea organizează astăzi, 21 mai, un protest public în Piața Unirii, de la ora 20:30, un manifest artistic intitulat „Susţin artiştii orădeni”, în care sunt invitați toți orădenii (și nu numai) să ia atitudine împotriva măsurilor anunţate de Consiliul Judeţean Bihor.

  „Într-o lume în continuă alunecare, cultura nu trebuie șubrezită! Dacă doriți să ne susțineți, vă aşteptăm vineri, de la ora 20:30, în Piața Unirii”, anunță artiștii orădeni.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.