sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Sute de focuri aprinse în Ținutul Secuiesc pentru susținerea autonomiei

  de - | 30 octombrie 2023, 1:58 PM | Naţional

  0

  În peste 100 de așezări din Ținutul Secuiesc au fost aprinse focuri de tabără, duminică seară, pentru a fi marcată susținerea autonomiei teritoriale, a declarat Zoltán Gazda, președintele Consiliului Secuiesc regional, principalul organizator al demonstrației, potrivit Hirado.hu.

  Cu ocazia focurilor de tabără aprinse după lăsarea întunericului, în locurile cele mai înalte din localități, organizatorii locali au citit manifestul evenimentului, semnat de Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (SZNT), cel care a inițiat și organizat focurile de tabără.

  „Confirmăm că angajamentul nostru față de autonomie nu s-a schimbat. Reiterăm faptul că autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc este o garanție a păcii, securității și prosperității, un cadru legal care garantează egalitatea deplină și efectivă a cetățenilor Ținutului Secuiesc”, se arată în document.

  De asemenea, organizatorii și-au arătat susținerea și față de o Ungarie suverană, nu doar pentru un Ținut Secuiesc autonom. Întrebat de agenția maghiară de presă MTI de ce SZNT a considerat necesar să se pronunțe pentru suveranitatea Ungariei, Zoltán Gazda a declarat că poporul secuiesc are nevoie de sprijinul Ungariei în lupta sa pentru autonomie și este foarte important ca Ungaria să își poată păstra libertatea, în timp ce ei văd că Uniunea Europeană vrea să îi limiteze marja de manevră.

  Reînființat în urmă cu 20 de ani – și fondat în urmă cu mai bine de un secol – Consiliului Național Secuiesc a declarat ultima duminică din octombrie 2016 drept ziua autonomiei Ținutului Secuiesc, când bisericile se roagă împreună pentru autonomia Ținutului Secuiesc, iar seara vor să facă vizibilă cererea de autodeterminare a regiunii prin aprinderea unor focuri de tabără.

  sursa: Adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.