luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Știri SUA: Români, în pelerinaj la mormântul lui Ceaușescu – „Comunismul era un rău necesar”

  de Raluca Medeleanu | 26 decembrie 2014, 1:54 PM | Naţional

  0

  Site-ul de știri Yahoo News (varianta din Statele Unite), a postat ieri un articol intitulat „Români, la mormântul lui Ceaușescu – 25 de ani după moartea sa” prin care anunță că românii nostalgici după era comunistă s-au adunat la mormântul fostului dictator Nicolae Ceaușescu și al soției sale, care au fost executați în ziua de Crăciun, cu 25 de ani în urmă.

  „Unii români au transformat pelerinajul la cimitirul Ghencea într-o tradiție anuală, anul acesta adunându-se la mormânt aproximativ 15 oameni”, relatează site-ul american, continuând:

  „Ultima perioadă a dictaturii lui Ceaușescu a fost caracteriză atât prin lipsa de mâncare și electricitate, cât și prin lipsa de libertate elementară. Dar puținii români care s-au prezentat la mormânt și-au exprimat nostalgia pentru o eră în care exista mai multă siguranță.

  Caltea Oprea, un inginer pensionat, a aprins două lumânări și a spus că fularul său tricotat din lână roșie este un simbol al comunismului.

  «După ce a căzut comunismul, am fost conduși de hoți și bandiți» a declarat el pentru The Associated Press. «Ceaușescu nu era perfect, dar comunismul era un rău necesar; toți aveam un loc de muncă și o casă».

  La începutul acestei săptămâni, președintele României, Klaus Iohannis, a deshis o investigație în legătură cu uciderea a peste 1100 oameni în timpul căderii regimului lui Ceaușescu. Aceștia au fost împușcați, înjunghiați sau călcați de vehiculele militare.

  România a implementat reforme democratice și economice de atunci, dar nu a realizat nicio adevărată investigație legată de împușcarea oamenilor nearmați, deoarece după 1989 foștii comuniști au ajuns din nou la putere. 

  «Faptul că există astăzi în libertate oameni care au sânge pe mâini și care au comis crime în perioada comunismului și în timpul Revoluției arată că noi, ca societate, suntem incapabili să… pedepsim vinovații» , a declarat Iohannis după ce a intrat în funcție ,săptămâna aceasta.”

  Articolul original pe news.yahoo.com

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.