joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Stație de biogaz și biomasă, la Seleuș: „O să reușesc să rezolv problemele comunității. Locuitorii vor putea să își încălzească locuințele și solariile”

    de Andreea Daniela B. | 21 iulie 2021, 1:37 PM | Administraţie | Topic special

    0

    Aradul este lăudat din multe părți că se dezvoltă, însă mulți uită să menționeze că dezvoltarea are loc de cele mai multe ori în apropierea municipiului, în orașele și comunele care își doresc cu adevărat să aducă o schimbare vieții locuitorilor. De această dată ne referim la Seleuș, o comună din Arad care la ultimul recensământ avea puțin peste 3.000 de locuitori, dar care, cu ajutorul primarului Cristian Branc, reușește să facă mai multe ca marile orașe. Concret, Primăria Seleuș a câștigat un proiect depus prin POIM și care are în prim plan un „sistem integrat de furnizare a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz la nivel de localitate în comuna Seleuş, judeţul Arad”.

    Proiectul va rezolva problemele comunității

    Este vorba despre un proiect complex, o stație de biogaz și biomasă. Stația de biogaz va folosi pentru resturi vegetale, siloz și biodegradabile și astfel o să reușesc să rezolv una dintre problemele comunității. Stația de biogaz va produce curent în valoare de aproximativ două milioane de euro pe an și va genera și apă caldă pe care vreau să o distribui locuitorilor. Ei vor putea să își încălzească locuințele, dar și solariile. Desigur, serviciile vor avea un preț, însă vorbim despre o sumă modică, atât cât să poată fi întreținută mentenanța instalațiilor”.

    Estimările arată o scădere reală a facturilor

    „După estimări, încălzirea unei case de dimensiuni normale din Seleuș va costa undeva la 1.500-2.000 lei pe sezon, fiind mult mai ieftin pentru locuitorii care au la ora actuală încălzire pe lemne. Construcția va începe într-un viitor apropiat, însă înainte sunt câțiva pași importanți de făcut. Prima dată se semnează contractul de finanțare, acest lucru fiind posibil până la sfârșitul anului curent, apoi urmează procedura de licitație și va fi un proiect de lungă durată pentru că nu sunt multe firme în Europa care să poată să producă echipamentele necesare, cele de bază, căci restul construcțiilor le poate face oricine care știe să construiască silozurile și betoanele”. 

    Desigur, după cum spunea chiar primarul Branc, vorbim despre un proiect de durată, un proiect important și care are nevoie de toată atenția specialiștilor pentru a putea fi dus la bun sfârșit. Cu toate că sunt doi ani în care se va putea implementa proiectul, până în 2022-2023, acest lucru nu înseamnă că rezultatele nu merită așteptarea.

    Conform declarației primarului Cristian Branc, proiectul va avea valoarea de 8 milioane de euro și amplasamentul va fi la un kilometru și jumătate depărtare de comună, pe direcția Seleuș-Șicula.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.