duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Stagiu de practică în Granada pentru elevii Liceului Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad

  de Special Arad | 15 martie 2023, 5:43 PM | Educaţie

  0

  Comunicat. În perioada 13 februarie-3 martie 2023, un grup de 23 elevi din clasele a X-a A și a X-a B, respectiv perioada 13-24 februarie 2023 pentru un grup de 8 elevi din clasa a X-a C, de la Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad au participat la un stagiu de practică în Granada – Spania.

  Acest stagiu de practică a fost organizat în cadrul proiectului Erasmus+ Acțiunea Cheie 1 – Formare profesională VET 2022-1-RO01KA121-VET-000056186, proiect derulat în cadrul Acreditării Erasmus+ deținută de Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad.

  Cei 23 elevi urmează cursurile liceale în cadrul specializărilor: tehnician în achiziţii şi contractări, coafor stilist. Cei 8 elevi urmează cursurile școlii profesionale în cadrul specializării frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist.

  Pe parcursul celor două, respectiv trei săptămâni petrecute în Granada, elevii au efectuat şase ore de practică, în zilele lucrătoare ale săptămânii, la agenţi economici, respectiv la o şcoală privată de coafură sub îndrumarea tutorilor desemnaţi.

  Astfel ei au fost pregătiţi pentru: integrarea la locul de muncă, lucrul în echipă, tranziţia de la şcoală la muncă, comunicarea eficientă, utilizarea mijloacelor şi instrumentelor digitale, satisfacerea cerinţelor clienţilor şi dezvoltarea personală, în scopul obţinerii performanţei.

  În funcţie de specializare, elevii au dobândit competenţe şi abilităţi despre: diagnosticarea și determinarea tipului de păr, alegerea instrumentelor și echipamentelor necesare pentru uscarea părului, etica profesională, comunicarea eficientă, procedeele specifice contabilităţii, preţurile mărfurilor, etichetarea şi ambalarea ecologică, tranziţia de la şcoală la viaţa activă, cultura calităţii, utilizarea limbajului de specialitate şi asumarea rolurilor în echipă, cerinţele locului de muncă, crearea unei coafuri simple bazate pe împletituri cu diferite volume, realizarea de sarcini de lucru corect şi cu încadrare în timp, antreprenoriat, autoevaluare, adaptarea la schimbare şi controlul calităţii.

  Pentru dezvoltarea competenţelor de comunicare într-o limbă străină, elevii au beneficiat de un minicurs de limba spaniolă – în prima săptămână a stagiului de practică. La finalul primei săptămâni, respectiv primelor două săptămâni de practică, elevii au susţinut o evaluare intermediară, iar evaluarea finală a avut loc în ultima zi de mobilitate.

  Validarea stagiului s-a făcut prin Certificate de participare şi documente de mobilitate Europass. De organizarea mobilităţii s-a ocupat M.E.P. Europrojects Granada, organizaţie reprezentată de Mari Carmen Espartero – director şi Jesus Delgado – director.

  Elevii au fost însoţiţi de prof. Cosmin Julan, prof. ing. Doina Brișan, prof. Marcela Cherecheș şi prof. Camelia Pîslaru. Activităţile din cadrul proiectului au fost monitorizate de prof. ing. Anca Lupei – coordonator proiect Erasmus+ Acțiunea Cheie 1 – Formare profesională VET 2022-1-RO01KA121-VET-000056186 şi director adjunct al Liceului Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad.

  În weekenduri am putut descoperi Andaluzia, cea mai exotică şi senzuală regiune a Spaniei. Andaluzia înseamnă îmbinare de culturi, soare, poftă de viaţă, flamenco, istorie, tradiţii, palate maure cu fântâni şi grădini interioare, corida şi tapas. Au fost vizitate următoarele oraşe: Sevilia, Malaga, Salobrena şi Ronda, dar şi obiective turistice din Granada precum Parcul de Ştiinţe, BioDomo, Catedrala, Mirador de San Nicolas şi Palatul Alhambra.

  Considerăm că stagiile de practică în alte ţări îmbunătăţesc cultura generală şi cea de specialitate, procesul de tranziţie de la educaţie şi formare către piaţa muncii, consolidând în acelaşi timp cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale VET.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.