joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Tot mai aproape de începerea lucrărilor. Aproape orice bolnav se va putea trata la viitorul spital din Pecica

    de Andreea Daniela B. | 16 august 2022, 6:02 PM | Pecica | Recomandările editorilor | Sănătate

    1

    (foto: Sediul social Amadeus Clinics / Cristian Vălan)

    Sistemul sanitar din România lasă de multe ori de dorit. Oamenii se plâng de spitalele supraaglomerate, care nu se ridică la standardele normale, dar și de personalul care în unele cazuri te poate lăsa cu un gust amar. În Arad avem câteva spitale puse la dispoziția celor din județ, însă acest lucru nu înseamnă că problemele s-au rezolvat și că ne descurcăm cu ce avem. În ciuda faptului că municipiul are mai multe clinici și spitale, un medic arădean a decis să facă un pas în față, să riște tot și să deschidă un spital și la Pecica.

    Totul a plecat de la o ambiție care a prins viață înainte de izbucnirea pandemiei, atunci când medicul Cristian Vălan a vrut să își deschidă un cabinet privat în Arad, însă planurile i-au fost date peste cap în momentul în care toți am fost siliți să ne închidem în case. Doi ani mai târziu, după multe ore de gândire și după mai multe planuri și calcule făcute, dr. Cristian Vălan a decis că este momentul să treacă la lucruri mai mari și mai serioase și, dacă tot nu a reușit să își deschidă un cabinet, el are de gând acum să înceapă construcția unui spital.

    Terenul l-a găsit cu greu pentru că prețurile din oraș erau extrem de ridicate, însă după multe luni de căutare a reușit să găsească locul aproape perfect, care îi oferă spațiu suficient pentru toate planurile pe care le are și două intrări conform cerințelor ISU. Mai mult, el își dorește ca viitorul spital să reușească să „supraviețuiască” din resurse proprii, atât în ceea ce privește apa, cât și energia, astfel că se va axa foarte mult pe variantele eco-friendly.

    Spitalul va avea 100 de paturi și vor putea fi tratate o varietate mare de afecțiuni medicale

    Am gândit un proiect. Inițial era vorba despre o clinică, însă ne-am dat seama că vorbim și despre oameni care au probleme cu inima sau diabet, în timp ce alții își doresc și chirurgie. Astfel, am extins proiectul în funcție de cerințele societății. Am ajuns, momentan, la o societate cu 100 de paturi, 15 pentru internare de zi și o zi, 30 pentru internare continuă și medicină internă, 30 internare continuă paliativă și 15 pentru internare continuă kinetoterapie și recuperare. Vom avea o bază de recuperare cu piscină, restaurant, cantină, spălătorie. Unitatea se proiectează în așa fel încât să se întrețină singură cu bază de apă, se va întreține și energetic singură și promite să producă 250 Kw/oră”, ne povestește dr. Vălan.

    Accesibil pentru toată lumea

    Am pus cele 15 paturi de internare de zi și o zi tocmai pentru ca pacientul să aibă această variantă de a plăti prin Casa de Asigurări mai mult. Unitatea nu se proiectează ca să lucreze fără Casa de Asigurări. La cum am gândit-o noi, 70% dintre patologii vor putea fi acoperite de Casă, important este ca persoana care are nevoie de tratament să fie angajată sau să aibă cuponul de pensii”.

    Variante și pentru cei care nu sunt asigurați

    Intenționăm să înființăm și o fundație. Aceasta va acoperi costurile medicamentelor celor care chiar nu au niciun venit. Te doare sufletul să vină omul la poartă și să nu îl ajuți. Fundația va aduna bani de la sponsori. Promitem să adunăm bani de la mediul de afaceri. Noi facem contracte pe consumabile medicale și aparatură medicală, iar aceste firme vor sponsoriza de asemenea fundația. Avem de gând să ținem anual zilele sănătății, două sau trei zile în care oricine dorește și are nevoie va putea să vină la spital pentru consult, totul va fi gratuit și nu vor avea nevoie de bilet de trimitere sau alte acte”, a mai spus dr. Vălan.

    O unitate sanitară digitalizată

    Atunci când ajungem în fața medicului trebuie să îi spunem ce pastile luăm și istoricul nostru medical. Problema este că nu mulți știu să explice exact ce probleme au și ce tratament iau. Chiar de aceea, medicul Vălan vrea ca viitorul spital să aibă la bază digitalizarea. Fiecare pacient va avea un cod unic de autentificare în baza de date a spitalului și cu ajutorul acestuia fișele sale medicale și de tratament se vor găsi la distanță de doar câteva click-uri. De asemenea, pacientul internat va primi o brățară care va avea un cod de culoare prin care cei care îi vor servi mâncarea vor ști exact ce fel de alimente are voie fiecare să mănânce.

    Proiectul spitalului

    Spitalul va avea parcare, căi de acces pentru ambulanțe și centru comercial. În momentul de față toți pașii merg în paralele, plecând de la cerințele ISU, aparatura care va urma să fie instalată în spital și până la viitoarele asistente medicale.

    Spitalul este proiectat pluripavilionar. Este o construcție modernă, pe structură metalică, care să fie prietenoasă cu mediul, va avea autonomie energetică și termică. Primul pavilion din zona parcărilor va fi complexul comercial unde vom avea farmacia, urmând parcarea și intrarea în incinta spitalului. Primul pavilion din spital înseamnă toate specializările, inclusiv medicina muncii. Al doilea este internare de zi sau o zi cu săli de proceduri. Urmează 30 de paturi de internare continuă pentru medicină internă, apoi alte 30 de paturi de paleație. Tot acolo vrem să punem și cele 15 paturi de recuperare medicală, însă asta va depinde de ISU și DSP.

    Spuneam că vom avea și un bazin de recuperare. Oricine trece, de exemplu, printr-un AVC, va avea nevoie de acest gen de recuperare. La noi, bazinul va avea două roluri. Unul este pentru pacienți și al doilea este rol de bazin în caz de incendiu de unde se vor alimenta pompierii. De asemenea, va exista și un compartiment în fiecare pavilion pentru cazurile infecțioase, dar și paturi VIP care, contracost, vor permite pacienților să stea singuri în cameră, nu cu alte trei persoane. Desigur, toate acestea nu puteau fi făcute fără sprijinul Primăriei Pecica și al Consiliului Județean Arad”.

    Finalizarea lucrărilor

    Conform spuselor doctorului Vălan, construcția spitalului va începe în 2023. Pentru moment, mai sunt câteva acte de rezolvat, mai exact PUZ-ul, urmând ca termenul de execuție să fie de aproximativ un an de zile de la momentul în care fondurile de la Uniune vor ajunge în conturi. În plus, pentru ca dosarele să fie complete, pe hârtie e nevoie de personal încă dinainte de începerea lucrărilor. Astfel, cei interesați de posturile de jurist, bucătar, ajutor de bucătar sau brancardier sunt rugați să ia legătura cu dr. Cristian Vălan pentru un pre-interviu, la numărul de telefon 0770479084.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.