Spectacol de teatru în regia arădeanului Tapasztó Ernő, în premieră în capitala Moldovei
Regizorul arădean Tapasztó Ernő, directorul Aradi Kamaraszínház, va avea astăzi (7 decembrie, ora 18:30), în premieră, un spectacol de teatru pe scena Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău, capitala Republicii Moldova. „Te rog să nu mă muști” este o adaptare după piesa scriitorului maghiar Molnár Ferenc, „Játék a kastélyban” (în traducere: Joc în castel).
„Directorul teatrului a dorit să nu se joace cu acest titlu, fiindcă e o piesă absolut necunoscută (n. red. – în Moldova). Nici de Molnár Ferenc nu prea se știe. Este o adaptare modificată, jocul nu e la castel, e teatru în teatru, deci jocul se petrece într-un teatru”, a declarat pentru Special Arad Tapasztó Ernő. „Începutul e ca un teatru clasic și după aceea începe nebunia. Sunt vreo 40-50 de minute din spectacolul de o oră și 40 de minute în care e tot: e teatru clasic, e underground, e absurd, e Beckett, e Commedia dell’arte… deci facem toate genurile de teatru în 50 de minute”.
Regizorul arădean și actorii moldoveni au început să lucreze la punerea în scenă a piesei din luna septembrie a acestui an. Adaptarea poartă semnătura lui Marian Stan, Tapasztó Ernő, dar și a actorilor. „Actorii au dat foarte mult din ei. De exemplu, versurile au fost scrise de o actriță, pentru că am băgat și operetă în spectacol. Deci e o nebunie totală”.
Fotografii de la repetiții. Sursa: Satiricus Ion Luca Caragiale / Facebook
Deocamdată nu se știe când și dacă spectacolul va fi jucat și la Arad. „Se poate, de exemplu, la Festivalul de Teatru Clasic, dacă se dorește. La Festivalul Underground nu prea se poate, că acolo nu cred că se va juca la teatrul mare și spectacolul ăsta are nevoie de teatru mare, nu prea se poate juca într-un mediu neconvențional”, ne-a spus Tapasztó Ernő.
Spectacolul se va juca în limba română, respectiv moldovenească.
Distribuția spectacolului este alcătuită din Alexandru Crîlov, Viorel Cornescu, Daniel Ciobanu, Natalia Lupacescu, Roman Malai, Pavel Lupăcescu și Vitalie Lașcu, actori ai Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”.
Iată sinopsisul spectacolului:
Turai și Gál, doi dramaturgi de succes, merg într-un castel cu tânărul și talentatul compozitor, Adam, cu dorința de a-i face o surpriză logodnicei sale, Ana. Surpriza însă va fi a lor: sunt martori la o întâlnire între Almády, un actor charmeur și Ana, actriță tânără, care se termină cu o scenă compromițătoare între cei doi.
Piesa lui Ferenc Molnár este o comedie elegantă, unii susținând că e piesa cea mai ingenioasă inventată vreodată, dialogurile sale strălucite şi rolurile briliante oferă o distracție excepțională spectatorilor.
Transformarea minciunii în adevăr: acesta este forța profesioniștilor. Situația comică de bază a acestui gen teatral este neînțelegerea. Autorul pornește de la un adevăr pe care îl transformă genial în divergență și o totală neînțelegere. Astfel, finalul fericit este obținut prin adevărul minciunilor.
Comentariile portalului
Nu toti profesorii fac meditatii, asa ca lasa generalizarile, dar majoritatea frizeriile se fac a uita de bonul fiscal
"Trăim un moment trist și mincinos al existenței noastre, ca nație. " Total adevărat. De asta a scăzut nivelul încrederii în jurnaliști și presă, de (...)
Sunt extrem de multumit de serviciile E.ON Energie Romania! In luna noiembrie, am aflat despre numerele TelVerde si am decis sa le folosesc pentru a transmite indexul de consum. (...)