marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Special Arad față cu Justiția (I). Două procese importante câștigate de redacția noastră. Vezi pentru ce ne dau în judecată „marii jigniți” ai urbei! (ATAȘAT – DOCUMENTE)

  de Alin Olteanu | 14 decembrie 2015, 7:07 AM | Administraţie

  2

  Să faci presă de investigații și să-ți propui să n-ai procese e ca și cum ai intra într-un ring de box fără să iei, la rându-ți, pumni – adică ceva între utopie și speranță lașă. Chiar susținut metafizic de toate Bibliile, cu Constituția în stânga și cu Declarația Universală a Drepturilor Omului în dreapta oricărui dubiu juridic, chiar aprobat de o „mare masă de oameni” cum se zicea pe vremea taților noștri sau apreciat de „un număr mare de vizitatori online” cum se zice acum, în pofida, parcă, a atâtor drepturi (și încurajări) legislative de a te exprima liber – mai ales dacă pentru exact asta ești pe lumea asta, calificat, plătit, apreciat atâta cât ești și cum ești -, ai parte de procese în instanță.
  Toți sunt justițiabili – deci „acționabili în judecată” -, dar unii sunt mai justițiabili decât alții. În speță, noi. Am înțeles asta „încă din primele zile” de când ne-am apucat. Nu ne temem de confruntarea în cadrul unui proces civil sau penal (de ce s-ar teme de judecător un om care nu a făcut nimic rău? – ba dimpotrivă!) și trăim ok cu ideea.
  Nu ca să ne lamentăm am propus acest subiect lecturii, ci ca să o spunem și pe asta – o raritate în domeniul „spuselor despre presă”… să remarcăm.
  Iar când ni se dă câștig de cauză de către magistrați care nu doar că sunt calificați să aprecieze dreptatea, ci DOAR EI sunt calificați să stabilească de partea cui e dreptatea, ni se pare firesc și aproape obligatoriu să ne lăudăm cu asta în fața cititorilor – pentru că de la ei primim informații, pentru dreptatea lor lucrăm, despre și pentru ei scriem și, nota bene, pentru cazurile lor suntem atrași în procese. Special Arad nu despre interesele personale ale redactorilor săi scrie – ci doar își exprimă, prin aceștia, opiniile cu privire la cum este condus acest județ, de către cine și de ce.

  Gheorghe Alda, directorul APIA Arad și Florian Torcoș, patronul Hotelului „Central” sunt cei împotriva cărora instanțele ne-au dat câștig de cauză

  Litigiul juridic cu directorul APIA, Gheorghe Alda, „ni se trage” de la ACEST ARTICOL, publicat în noiembrie, 2014 – iar vreme de un an de zile, speța a fost pe rolul Judecătoriei și a Tribunalului Arad. Parcurgându-și etapele procesuale în cadrul unui drum nu lipsit de sinuozități juridice (neprezentări, autorecuzări de judecători, o pronunțare defavorabilă – asta ca să ignorăm „presiunile din culise”). Nu mai puțin de 60.000 de lei a cerut domnul Alda de la noi, cu titlu de „daune morale suferite” ca urmare a apariției respectivelor dezvăluiri. În atașamente, puteți citi integral Decizia Civilă nr. 1201, rezultat al Ședinței publice din 27 octombrie, 2015, pronunțată în complet de doi judecători în Dosarul nr. 19751/55/2014. Soluția este definitivă.
  Conflictul – tot civil, dar cu multe ramificații penale – cu acționarul majoritar al SC CENTRAL SA, Florian Torcoș s-a declanșat ca urmare a ACESTEI SERII DE TREI ARTICOLE   pornite de la reclamațiile disperate (și totalmente justificate de situație – o reiterăm!) ale fostei contabile ale Hotelului Central, numita Marincei Lenuța, care, nici mai mult, nici mai puțin, a fost „țepuită”, ca-n cele mai josnice teorii și practici interlope, de suma de 27.000 de euro, de fostul său director care, ulterior, a și dat-o afară înscenându-i un audit din care să reiasă că… ea a fost cea care a delapidat societatea! Pentru că am scris despre (…), Florian Torcoș ne-a cerut și nouă… tot 27.000 de euro! Dosarul 10588/55/2015 cuprinde între filele sale atât apărarea noastră cât și argumentele „părții vătămate”, iar faptul că am câștigat procesul se datorează, credem noi, unui strălucit interogatoriu elaborat prin avocatul ales de noi să ne reprezinte în fața instanțelor de judecată – o confruntare față-în-față ca un examen, la care reclamantul a căzut… fără drept de apel. Și acest interogatoriu îl puteți citi în atașamentele articolului – iar celor interesați de  amănunte le putem pune la dispoziție întregul dosar.

  Am ales să-l angajăm (în sensul „să-l angajăm într-o prietenie bazată pe aprecierea aceluiași sistem de valori”:) ca apărător în a ne reprezenta interesele juridice în fața instanțelor pe avocatul Bogdan Ionescu – și ne felicităm singuri pentru această idee… mai ales pentru că (ușor de profețit date fiind circumstanțele demersurilor pe care le-am descris în introducere) activitatea noastră în ceea ce privește presa de investigație și opinie e cu „va urma”.
  Mai ținem să menționăm neapărat că, pe parcursul derulării litigiilor respective, am înțeles să nu tulburăm activitatea completelor de judecată prin supra-exploatarea subiectului, neprocedând la continuări ale investigațiilor până la pronunțarea soluțiilor.

  Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.