joi, 28 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Special Arad a trimis o notificare către AFC UTA Arad: „Vă solicităm să reveniți neîntârziat asupra deciziei și anulând-o să ne admiteți cererea de acreditare”

  de Special Arad | 24 iulie 2023, 2:53 PM | Recomandările editorilor | Sport

  2

  Redacția ziarului online Special Arad a notificat clubul UTA în speța neacordării acreditării la meciurile de pe teren propriu ale echipei arădene în sezonul 2023-2024 jurnalistului Lucian Dănilă. Astfel, trăind într-o țară democratică (așa ne place să credem), am decis să urmăm pașii legali în acest demers.

  Reamintim că în această cauză se mai află și alți trei jurnaliști locali, Giuliano Junc și Andrei Fuliaș, ambii de la Arad Obiectiv, sau a lui Lucian Valeriu de la Critic Arad.

  Notificarea a fost redactată împreună cu avocatul care de 9 ani reprezintă redacția Special Arad, Bogdan Ionescu.

  Bogdan Ionescu s-a impus în scurt timp de la primirea în profesie ca unul dintre cei mai valoroși practicieni și teoreticieni din rândul avocaților Baroului Arad. Cu o experiență acumulată în peste o mie de litigii, avocatul Bogdan Ionescu este în măsură a acorda justițiabilului o asistență juridică de cea mai înaltă ținută.

  Experiența concretă în calitate de avocat pledant se împletește cu o temeinică bază teoretică, avocatul Bogdan Ionescu fiind autorul a zeci de studii juridice, apreciate de referință și publicate în paginile celor mai prestigioase reviste de specialitate din țară.

  De asemenea, avocatul Bogdan Ionescu este autorul a cinci lucrări inedite pe piața de carte juridică, respectiv ”NESTEMATE DE JURISPRUDENȚĂ”, ”EXERCITAREA AUTORITĂȚII PĂRINTEȘTI DUPĂ DIVORȚ”, „ACŢIUNEA PAULIANĂ”, „DREPTUL LA PROPRIA IMAGINE. O PERSPECTIVĂ PRACTICĂ” și ”MĂRTURISIREA ȘI INTEROGATORIUL ÎN PROCESUL CIVIL”

  Pentru pasiunea și dedicația sa față de minunată artă a scrierii juridice, cea mai importantă Editură de carte juridică, ”UNIVERSUL JURIDIC”, i-a acordat avocatului Bogdan Ionescu imensa onoare și responsabilitate de a iniția și coordona ”COLECȚIA NOUL COD CIVIL”. Dar puteți citi mai multe detalii cu click pe avocat-ionescubogdan.ro.

  Mai jos vă prezentăm notificarea trimisă prin email către clubul AFC UTA Arad:

  Către,
  AFC UTA ARAD
  (via E-mail)

  Conducerea ziarului online „SPECIAL ARAD” și foto-jurnalistul sportiv LUCIAN REMUS DĂNILĂ (membru al redacției noastre), reprezentați aici prin av. Bogdan Ionescu, justificat cu împuternicire avocațială, formulăm și susținem prezenta:

  NOTIFICARE

  prin intermediul căreia vă învederăm și solicităm următoarele, vizavi de refuzul acreditării de presă (pentru sezonul 2023/2024) a domnului LUCIAN REMUS DĂNILĂ.

  [1] Respectând toate cerințele din comunicatul dvs. emis la data de 18 iulie 20231, privitor la acreditarea de presă pentru sesonul 2023/2024, subsemnatul LUCIAN REMUS DĂNILĂ v-am trimis o cerere de acreditare aferentă.

  [2] În ciuda acestei evidențe, la data de 20 iulie 2023, ne-ați comunicat prin e-mail următoarele (cităm): „Bună ziua, Cererea dumneavoastră nu a putut fi soluționată favorabil. Cu stima, AFC UTA Arad.”

  [3] Dat fiind că mesajul transmis este o simplă concluzie, căreia îi lipsește orice motivare, detaliere, explicitare și justificare, ați lăsat astfel destinatarul (și pe orice alt cititor) doar a specula vizavi de refuzul acreditării.

  [4] Că această manieră de a proceda este ab initio nelegală sub aspect formal, încălcând într-o primă fază cel puțin art. 31 din Constituția României. Într-adevăr, dreptul oricărei persoane de a fi informată corect și complet (a fortiori de motivele unui refuz, care-i aduce atingere drepturilor și libertăților sale fundamentale) are la rându-i valențe constituționale.

  [5] De asemenea, remarcăm că față de alte instituții, dvs. nu aveți un veritabil regulament privind acreditarea jurnaliștilor, regulament care să prevadă într-o manieră clară, accesibilă și previzibilă inclusiv procedurile de refuz ale acordării acreditării sau de retragere a acreditării unui jurnalist.

  [6] Pe aceste coordonate, devin incidente aici (fie și mutatis mutandis) dispozițiile art. 18 din Legea nr. 544/2001, care rețin următoarele:
  (1)  Autoritățile publice au obligația să acorde fără discriminare acreditare ziariștilor și reprezentanților mijloacelor de informare în masa.
  (2) Acreditarea se acordă la cerere, în termen de doua zile de la înregistrarea acesteia.
  (3) Autoritățile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfășurarea normala a activității autorității publice și care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condițiile și în limitele legii.
  (4) Refuzul acordării acreditării și retragerea acreditării unui ziarist se comunică în scris și nu afectează dreptul organismului de presă de a obține acreditarea pentru un alt ziarist.

  [7] Echipa/clubul de fotbal UTA Arad este a Aradului și a arădenilor. Percepțiile și interesele personale ale unor indivizi efemeri nu vor putea schimba niciodată aceasta. De aceea, tot ceea ce implică echipa/clubul de fotbal UTA Arad (ca organizare, conducere și activitate) țin de interesul public, de binele comun, de colectivitate. Astfel, a refuza acreditarea foto-jurnalistului sportiv LUCIAN REMUS DĂNILĂ (dar și a altora, cazul concret al domnilor Giuliano Junc, Andrei Fuliaș și Lucian Valeriu) pe motivul (real) că sunt incomozi (adică intransigenți) și au avut uneori o voce și un penel critic la adresa anumitor indivizi/persoane fizice din conducerea echipei/clubului, reprezintă cel puțin:
  • o conduită profund discriminatorie;
  • conduită profund vindicativă, contrară celor mai elementare standarde de bună-credință (iar orice persoană fizică sau persoană juridică trebuie să își exercite drepturile și să își execute obligațiile civile cu bună-credință, în acord cu ordinea publică și bunele moravuri);
  • o conduită care încalcă și dreptul la muncă, via refuzului acreditării jurnalistului angajat la un organism de presă ;
  • o conduită care încalcă libertatea de exprimare;
  • o conduită care încalcă libertatea presei;
  • o conduită care încalcă dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes general/public.

  [8] În lumina tuturor celor de mai sus, vă solicităm să reveniți neîntârziat asupra deciziei dvs. și anulând-o să ne admiteți (apoi) cererea de acreditare (pentru sezonul 2023/2024) a domnului foto-jurnalist sportiv LUCIAN REMUS DĂNILĂ.

  [9] Sunteți de drept în întârziere cel puțin în temeiul art. 1523 alin. (2) lit. e) NCC, iar in extremis prezenta notificare reprezintă și punere în întârziere în baza art. 1522 NCC.

  Conducerea „SPECIAL ARAD” &
  LUCIAN REMUS DĂNILĂ
  prin av. Bogdan Ionescu

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.