vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Soluția e ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă”

    de Adriana Barbu | 6 iunie 2023, 11:26 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    7

    Arădeanul Daniel Funeriu, fost ministru al educației, crede că soluția la greva profesorilor este o ieșire masivă în stradă a părinţilor, dar nu împotriva cadrelor didactice, ci a guvernanţilor. În cea mai recentă postare a sa de pe facebook, Daniel Funeriu punctează: „Am tot așteptat ca un om deștept să vină cu o soluție la situația produsă de greva profesorilor. Pentru că nimeni nu e capabil să o ofere, o fac eu: soluția, azi, este ca de mâine părinții să iasă masiv în stradă, cel puțin în București, Timișoara, Cluj, Iași, Craiova, Brașov. Masiv, adică cel puțin 20-30.000, până la satisfacerea a două revendicări:
    a) creșteri salariale majore pentru profesori: ar asigura profesori mai buni pe termen lung și ar reda demnitate profesorilor, dovedind că nu sunt singuri și, mai ales, că oamenii sunt de acord ca guvernul să aloce (guvernul alocă, nu dă!) banii lor preponderent către educație;
    b) toate materiile predate în gimnaziu să fie evaluate pentru intrarea la liceu: astfel s-ar asigura că copiii lor învață mai bine și mai mult pentru că, altminteri, știm bine că o materie neevaluată e o materie neînvățată”.

    Pierderi salariale importante pe perioada grevei

    Fostul ministru al educaţiei, cel care a introdus camerele video la examenul de bacalaureat, explică în aceeaşi psotare şi „motivele pentru care spun că asta e soluția:
    1) ar permite profesorilor să intre la clasă, pentru că ar preda ștafeta protestelor părinților. Asta ar rezolva problema pierderii salariale pe perioada grevei: profesorii greviști au pierdut deja între 1.000 și 2.000 de lei și continuă să piardă pe perioada de grevă. Pur și simplu financiar nu le convine să facă grevă. Paradoxal, guvernul câștigă financiar cu atât mai mult cu cât greva se lungește.
    2) Intrarea profesorilor la clasă, odată ce locul lor în stradă e luat de părinți, ar rezolva problemele legate de încheierea mediilor, examene etc.
    3) Părinții ar reda demnitate profesorilor și ar pune o presiune mult mai mare pe politic decât o fac sindicatele. Vă garantez că după 3 zile de proteste cu 20.000 de oameni în stradă (oricum e vreme faină) guvernul s-ar preda instantaneu”.

    Elevii suferă din cauza lui Iohannis

    Dar Daniel Funeriu nu se opreşte aici, ci mai spune: „Politicul ticălos, începând cu Iohannis și terminând cu ultimul militant PNL sau PSD, profită de lipsa de logică a maselor și, cu ajutorul oficinelor de presă plătite gras cu bani de la buget, induc în societate ideea că profesorii sunt împotriva elevilor și că din cauza profesorilor elevii suferă. Să fie clar pentru toți: elevii suferă nu din cauza profesorilor, ci din cauza lui Iohannis și a guvernelor sale, începând cu guvernul Ponta și terminând cu guvernul Ciucă. Ieșirea în stradă a părinților ar demonstra că oamenii nu sunt proști și că înțeleg că responsabilitatea nu e în cancelarii, ci la Palatul Cotroceni și la complicele său, aflat la Palatul Victoria. Să vă mai fie clar un lucru: atât timp cât părinții nu ies masiv și îndelung în stradă, pentru a arăta că oamenilor le pasă de educație, o să vă luptați cu morile de vânt pe facebook. De 10 ani tot spun asta… Poate, poate, acum se și întâmplă…”

    USR, pe niciunde

    Ca de final, arădeanul face referire şi la USR şi absenţa principalului partid de opoziţie de la această dezbatere de importantă naţională: „PS: nu pot să nu remarc că USR, ca partid care se vrea principal partid de opoziție, nu se vede în această chestiune arzătoare. E destul de simplu de găsit o linie politică inteligentă, nici populistă și nici conțopistă.”

    În ultimele două săptămâni, zeci de oameni de cultură, ziariști, lideri ai societății civile au ieșit cu declarații publice de susținere a grevei profesorilor, încercând să contrabalanseze un curent generat pe reţelele sociale şi la televiziuni, curent care îi punea la zid pe profesori, acuzându-i că nu ştiu să predea, că sunt nepregătiţi, că muncesc mult prea puţin, că sabotează viitorul elevilor şi că nu au dreptul să ceară salarii mai mari.

    Citește și:

    Greva din școli continuă, deși câțiva profesori se întorc la catedră

    Visul unei veri de grevă

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Asta s-a tampit de tot. O sa plecam de la serviciu in fara plata. Noua, la privat, daca nu ne convine salariul ne trimite sa ne cautam de lucru (indiferent de studiile avute). Totusi bugetul (din care se iau salariile la bugetari) se construieste din ce se produce (in privat si la putinele firme/regii de stat care nu au pierderi)

      +5 voturi
      +1
      -1
    2. Nu v-ați lăsat dragi părinții, destul batjocuriți de ifosele profesorilor? Aș vrea să văd un premiant fără meditații sugerate de profesorii de la clasă! Aș vrea ca părinților să nu le mai fie teamă de a-și trimite copiii la școală că n-au avut banii de fondul clasei!
      Când acestă breaslă își va respecta munca și o va face cu dăruire, să fie plătiți regește, dar atâta timp cât nu sunt capabili să impună respect, să demisioneze! Rușîne,,profesoraș ” rușîne!!!

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.