joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Șofer inculpat pentru uciderea unui pieton, achitat de judecători. Cum au motivat sentința

  de - | 15 octombrie 2022, 3:35 PM | Naţional

  0

  Un șofer trimis în judecată pentru ucidere din culpă după ce a accidentat mortal un pieton, care circula printr-un loc interzis pietonilor, a fost declarat nevinovat. Judecătorul a dispus achitarea, chiar dacă expertiza a stabilit că șoferul conducea cu o viteză de 14 km/h peste limita legală.

  Judecătoria Botoșani a pronunțat o primă sentință într-un dosar de ucidere din culpă în care a fost trimis în judecată un șofer acuzat că, în data de 17 ianuarie 2019, aflându-se la volanul unei autoutilitare, pe DE85, pe raza localității Hudum, a surprins și accidentat mortal un pieton care circula neregulamentar pe partea carosabilă a drumului.

  La proces, șoferul s-a apărat spunând că „l-a observat tardiv” pe pietonul care mergea pe șosea, deși pe marginea drumului era și trotuar.

  Rezultatul expertizei

  În dosarul de ucidere din culpă în care a fost trimis în judecată șoferul a fost realizată și o expertiză din care a reieșit că în momentul impactului, șoferul conducea cu 64 km/h, pe un tronson de drum pe care viteza maximă permisă era de 50 km/h.

  Expertiza a mai stabilit că șoferul „putea evita lovirea victimei dacă s-ar fi deplasat cu o viteză de cel mult 22-26 km/h”.

  „Întrucât condițiile de drum impuneau adaptarea vitezei la spațiul de vizibilitate, opinăm că numitul …… avea obligația de a rula cu o viteză mai redusă decât valoarea maxim legal impusă de 50 km/h, anume circa 22 – 26 km/h”, se arată în expertiză.

  În raportul experților s-a mai arătat că pietonul „putea preveni accidentarea sa, dacă s-ar fi deplasat respectând normele legale specifice pietonilor, în speță dacă s-ar fi deplasat pe trotuarul pietonal existent, comportamentul său fiind de natură a afecta fluența și siguranța circulației rutiere și putându-se datora afecțiunilor medicale psihice de care suferea”.

  Motivele achitării

  Chiar dacă la momentul producerii accidentului, șoferul avea o viteză mai mare decât viteza maximă legală permisă, iar unor șoferi aflați în astfel de situații li s-a reținut ca vinovăție, Judecătoria Botoșani l-a declarat nevinovat pe șoferul care a accidentat mortal pietonul de pe DE85.

  „În condiţiile în care victima a apărut intempestiv pe banda de rulare a autoutilitarei conduse de inculpat, pe timp de noapte, rezultă cu evidenţă că aceasta, şi nu inculpatul, a creat stare de pericol care a condus la producerea accidentului”, se arată în sentința Judecătoriei Botoșani.

  Judecătorul a mai arătat că „orice conducător auto ce se deplasa pe același traseu, chiar cu viteza regulamentară, ar fi fost în imposibilitatea de a evita impactul”.

  „Întrucât inculpatul ar fi trebuit să circule cu o viteză de maximum 22 km/h pentru a evita impactul cu victima, instanța apreciază ca fiind excesivă tragerea acestuia la răspundere penală. Este adevărat că atenția și concentrarea conducătorilor auto trebuie să fie sporite în contextul accidentelor de circulație soldate cu victime, dar aceasta nu înseamnă scăparea pietonilor din sfera atenției și concentrării necesare. Vinovăția inculpatului ar fi putut fi reținută numai în cazul în care a încălcat o regulă privind circulația pe drumurile publice și dacă între această încălcare și moartea victimei se stabilește existența raportului de cauzalitate, condiţie neîndeplinită în cauză”, se mai arată în sentința Judecătoriei Botoșani, care nu este definitivă.

  Judecătorul a subliniat că „reducerea vitezei (în contextul în care viteza de 64 de km/h a fost stabilită cu aproximație) este irelevantă sub aspectul vinovăției pentru infracțiunea de ucidere din culpă”.

  „Inculpatul putea și trebuia să prevadă intrarea pe carosabil a unei persoane, având în vedere configurația zonei, chiar dacă exista și un trotuar pietonal. Însă nu putea să prevadă ca acesta nu se va asigura că pătrunderea pe carosabil este posibilă fără a se produce un accident. Victima a adoptat în mod evident o atitudine imprudentă, nu și-a luat nicio măsură de siguranță pentru a putea fi observată în trafic și a apărut intempestiv pe banda de rulare a inculpatului”, a mai punctat Judecătoria Botoșani.

  sursa: adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.