miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Smetana, Grieg și Haydn în programul Filarmonicii la concertul simfonic din 14 iunie

    de Special Arad | 13 iunie 2018, 1:04 PM | Cultură

    0

    Protagoniștii concertului din 14. Iunie 2018, sunt dirijorul Dorin Frandeș (muzician cu o activitate de peste trei decenii pe scena Filarmonicii arădene) și tânărul pianist Cadmiel Boțac (unul din cei mai brilianți muzicieni ai generației sale). Va fi o întâlnire a două generații, în care impetuozitatea tinereții solistului va fi atent îndrumată de bagheta experimentată, cu o aluză de factură clasică, a dirijorului.

    Repertoriul propus este unul atractiv, prima parte a serii fiind dedicată Romantismului (Bedrich Smetana, Edward Grieg), iar cea a doua parte Clasicismului vienez reprezentat de Jeseph Haydn.

    Bedrich Smetana, Poemul Simfonic Vltava

    Lucrarea, de un romantism slav impetuos, „picteaza” tabloul curgerii, de la izvoare la vărsare, a fluviului național al Boemiei, fiind cel mai celebru opus al Școlii naționale cehe din secolul XIX.

    Edward Grieg, Concertul pentru pian în la minor

    Este una dintre cele mai îndrăgite pagini din literatura pianistică, fiind lucrarea simbol a Școlii naționale norvegiene reprezentată de Edward Grieg. Este de menționat faptul că cea mai valoroasă interpretare de până acum a acestui Concert o datorăm unui pianist român, celebrul Dinu Lipatti, prieten apropiat al lui George Enescu.

    Joseph Haydn, Simfonia nr. 94 „Surpriza”

    Aproape toate Simfoniile lui Haydn au un subtitlu, dar în cazul opusului cu nr. 94 acesta pare cel mai potrivit. Un acord într-un forte brusc, întărit prin lovitura timpanului, pare să vrea a trezi din amorțeală publicul care ascultă o melodie liniștită, în piano. Efectul stârnește, de obicei, zâmbete și ne face să ne gândim cu reverență și simpatie la marele maestru al unei muzici senine și echilibrate care, parcă, ne salută săgalnic peste secole, „papa” Haydn.

    Portret Cadmiel Boţac

    Născut în 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal – Sighetu Marmaţiei – la  vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul I la Concursul “Dinu Lipatti” – Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în clasa căruia se află și în prezent. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Viena, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin și Boris Berman.

    Un eveniment important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul “Milano Piano Talents” și Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa.

    Pianistul acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul “Mozart” din Cluj-Napoca, atât la secțiunea pian solo cât și la cea de duo pian-vioară. A fost bursier în cadrul Festivalului Internațional SoNoRo, unde a studiat muzică de cameră și a concertat alături de artişti consacraţi, precum Diana Ketler, Răzvan Popovici, Maximilian Hornung şi David Cohen. Un loc aparte în activitatea sa concertistică îl ocupă recitalurile susținute alături de cunoscutul tenor Marius-Vlad Budoiu.

    Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului “Stars on Baikal”, iar în țară cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia și laAteneul Român.

    Bilete

    Preț bilet întreg: 20 Lei
    Redus: 5 Lei pentru elevi
    Redus: 10 Lei pentru studenți și pensionari

    Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

    ORAR CASA DE BILETE

    Casierie – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”; Telefon: 0730 643 695

    • Luni, Marți 09:00 – 13:00
    • Miercuri 13:00 – 16:00
    • Joi 10:00 – 12:00
    • Joi, Cercul Militar (B-dul Decebal nr. 19) 17:00 – 19:00

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.