miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Situația testelor Covid-19 din școlile arădene. Ce spune IȘJ despre stocul existent și cel necesar

  de Raluca Medeleanu | 10 decembrie 2021, 11:53 AM | Educaţie | Recomandările editorilor

  0

  Testele de salivă pentru determinarea prezenței unei infectări cu coronavirus în rândul elevilor se distribuie „cu țârâita”, iar Ministerul Educației a adus încă de miercuri la cunoștință, într-o adresă trimisă Departamentului pentru Situații de Urgență, că stocul existent s-a epuizat, motivul având la bază nerespectarea termenilor contractuali de către unii furnizori. Cu toate acestea, ne-a fost adusă la cunoștință o situație oarecum contradictorie ce se petrece pe raza județului Arad: deși unele școli au stocuri de teste Covid-19, acestea au primit ieri o adresă de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) prin care li se solicita să nu le folosească până în momentul în care toate școlile vor fi reaprovizionate.

  adresa isj catre scoli
  (mesajul trimis de IȘJ școlilor)

  Pe acest considerent, am contactat Inspectoratul Școlar Județean Arad pentru a afla care este argumentul care stă la baza acestei decizii și pentru a afla câte teste există la ora actuală în școlile arădene. Reprezentanții instituției nu au oferit explicații cu privire la înștiințarea de ieri, însă ne-au comunicat că în decursul zilei de astăzi se trimit testele care există pe stoc către unitățile școlare din municipiul Arad și ne-au oferit o privire de ansamblu asupra stocului existent și cel necesar.

  „Testele pe care le avem pe stoc vor fi distribuite azi elevilor. Testele non-invazive din salivă se aplică elevilor și personalului care lucrează și care dorește să se testeze. La nivelul județului Arad avem un număr de 61019 preșcolari/elevi și 5931 cadre didactice și nedidactice. Am primit, până la această dată, 158000 de teste ambalate în cutii a câte 25 de seturi de componente de teste. Necesarul pentru două săptămâni de testare ( preșcolari/ elevi și personal ) este de 267.800 teste, 133.900 teste pe săptămână. Asta în condițiile în care se testează toți preșcolarii/elevii și tot personalul. Având în vedere că există un fenomen de refuz în ceea ce privește testarea, care frunctuează de la o săptămână la alta, de la o zi la alta și pentru că testele nu sunt ambalate individual, ceea ce face ca distribuirea lor să poată fi făcută doar într-un număr multiplu de 25, este aproape imposibil de a stabili cu exactitate dacă în fiecare școală vom putea acoperi testarea de săptămâna viitoare, în ambele zile destinate acestui proces ( luni/joi )”, ne-au comunicat repezentanții IȘJ Arad.

   

   

  Citește și: Testele de salivă s-au epuizat deja. Unii furnizori nu au respectat contractele – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.