sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sistemul informatic al CNAS nu a funcționat aproape o lună. Ce spune directorul CJAS Arad, Gheorghe Domșa

    de Raluca Medeleanu | 24 iulie 2019, 1:03 PM | Administraţie | Sănătate

    0

    Din 24 iunie, sistemul informatic al CNAS a fost în blocaj în toate județele din țară, asta însemnând că nimeni nu a putut folosi sistemul, nici medicii, nici farmaciștii, iar oamenii s-au văzut nevoiți fie să cumpere medicamentele la prețul lor întreg, fie să aștepte până când problema s-a remediat, asta însemnând aproape o lună de zile. Am fost curioși să aflăm care a fost „atmosfera” în această perioadă la noi în oraș, astfel că am luat legătura cu Gheorghe Domșa, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Arad.

    Potrivit acestuia, sistemul pare că și-a revenit în această săptămână aproape complet, chiar dacă încă nu funcționează 100% în parametri normali. Cele mai afectate părți au fost medicii care nu au putut raporta îngrijirile medicale la domiciliu și farmaciștii care nu au putut elibera medicamente gratuite sau compensate. Cu toate acestea, directorul CJAS subliniază că sistemul nu a fost complet oprit, ci doar că a funcționat extrem de încet.

    „El funcționa, dar foarte încet. Un medic care dorea să raporteze, trebuia să stea foarte mult la calculator și asta sigur că este enervant pentru toată lumea! Asta s-a resimțit la fel și la noi (la CJAS, n.red.). Și noi trebuia să așteptăm foarte, foarte mult. Lucrurile se mișcau foarte greu, dar nu stăteau pe loc. La farmacii, de exemplu, nu puteau să lucreze pentru că venea pacientul și nu putea aștepta o oră, două, până reușeau farmaciștii. Raportările însă se puteau face, dar într-adevăr trebuiau să își găsească o fereastră de timp când marea majoritate a furnizorilor nu lucrau. Evident că nu era bine. Dar acum, am vorbit cu informaticianul și mi-a spus că lucrurile încep să se miște mai bine. Se lucrează, doctorii pot citi cardul, se poate raporta. Lucrurile încep să funcționeze din nou”, ne-a spus Gheorghe Domșa.

    Pentru a veni în sprijinul medicilor în lunga perioadă de blocaj, Ministerul Sănătății a dat o prevedere legală, sub formă de ordin, care spunea că pe perioada în care nu a funcționat sistemul, raportările se puteau face offline, adică fără card, astfel că medicii nu mai aveau obligativitatea să introducă datele în sistemul informatic.

    „Problema mai mare a fost mai ales pentru îngrijirile la domiciliu, unde nu puteau nicicum să raporteze serviciile făcute în luna iunie, astfel că s-a dat acest ordin, cu aplicabilitatea din 24 iunie, de când începuse această încetineală, prin care se acceptau raportările fără să fie citite serviciile cu cardul, pentru că, din păcate, platforma a tot dat rateuri”, ne-a spus Domșa, adăugând că au mai apărut încetineli sau blocaje ale sistemului informatic pe parcursul anilor, însă niciodată pe o perioadă atât de extinsă.

    „Au mai fost probleme pe o perioadă de câteva ore, până la maxim două, trei zile, dar niciodată nu a durat atât de mult! La ora actuală trag concluzia că se lucrează la sistemul informatic, pentru că se pare că încet, încet se remediază, dar cred că încă mai avem până la nivelul optim de funcționare. Paramentrii normali ar fi să se lucreze rezonabil de rapid, comod. Acum vorbim de minute, dar știți cum e, în sistemul medical și pacientul e nerăbdător, și medicul e nerăbdător, toată lumea e nerăbdătoare. Nimeni nu vine din plăcere la medic. Lucrurile ar trebui să meargă mai repede, dar cred că se rezolvă”, ne-a spus acesta.

    Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu a primit nicio plângere din partea medicilor arădeni în perioada blocajului sistemului informatic, motivul fiind, după cum opinează Gheorghe Domșa, înțelegerea acestora că nu e un lucru manifestat local, din vina Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ci o problemă la nivel național. Singurele îngrijorări pe care le-au avut medicii au avut de-a face cu teama ca nu cumva în perioada în care au operat offline să fi oferit servicii medicale și persoanelor care nu aveau asigurare de sănătate. Directorul CJAS Arad îi asigură însă că nu au de ce să-și facă probleme, întrucât aceste posibile erori, evident, nu au fost comise intenționat și vor fi remediate la regularizările trimestriale.

    Menționăm că Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat vina pe birocrația excesivă din Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că sistemul informatic al cardurilor de sănătate a fost lăsat fără mentenanță. Ministrul acuză fapte de natură penală și susține că raportul corpului de control va fi trimis procurorilor DNA.

    „CNAS nu e în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar pentru că Ministerul gestionează sistemul de sănătate publică, am considerat necesar de a face aceste verificări. Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile şi, din lecturarea prealabilă, pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, după întâlnirea pe care a avut-o luni cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cu cei ai Siveco, firma care a implementat sistemul informatic al cardurilor de sănătate, potrivit Radio Europa Liberă România.

    „Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală”, a mai spus Sorina Pintea.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.