În afara consultațiilor la medicul de familie și la specialistul din ambulatoriu, cardul de sănătate redevine obligatoriu
Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie, cu excepţia consultaţiilor la medicul de familie şi la specialistul din ambulatoriu, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pentru serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatoriul clinic de specialitate, cardul de sănătate va fi necesar abia din 30 septembrie 2020.
În schimb, toate celelalte servicii medicale, serviciile de îngrijiri la domiciliu, medicamentele şi materialele sanitare, precum şi dispozitivele medicale se acordă şi se validează doar în baza cardului de sănătate începând de luna viitoare.
Potrivit unui comunicat al CNAS, de la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente.
„Reintroducem validarea serviciilor medicale cu cardul naţional de sănătate pentru că este necesar să avem o evidenţă mai clară a serviciilor acordate, astfel încât să putem gestiona cât mai eficient fondurile din sistemul de sănătate. De asemenea, pentru că s-a dovedit că serviciile medicale la distanţă au avut un rol important în limitarea răspândirii infectărilor cu COVID-19 şi că acest tip de servicii a fost apreciat atât de medici, cât şi de pacienţi, căutăm soluţii pentru a introduce cu caracter permanent consultaţiile la distanţă în sistemul de sănătate, mai ales pentru pacienţii cu boli cronice stabilizate”, a spus Adela Cojan, preşedintele CNAS, potrivit comunicatului.
Până la 30 septembrie, consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped, pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii pe oră.
Consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere, mai arată CNAS.
În urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie sau medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.
Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile.
Pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare; mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguraţilor.
Mai multe detalii pe digi24
Comentariile portalului
E clar, dacă vine cu "chestii" populiste înseamnă că nu vine cu nici un proiect nou, se vor întoarce toată camarila la ciolan acele "calități" cu care rezonează Este (...)
Dacă spicul lui dân film nu începe cu 'No, așe, nu-i limba ,,dacă" orijinală!🤪
Sa fim seriosi... Sunt copii fidele ale originalelor. O comoara nepretuita a poporului chinez, teracota fiind nu o poti plimba in lume ca pe un tablou!