vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Simulare: norul radioactiv ar ajunge inclusiv în județele Arad și Bihor în cazul unui incident la centrala nucleară Zaporojie

    de - | 20 august 2022, 3:25 PM | Naţional | Știri Arad

    0

    Norul cu material radioactiv ar putea ajunge inclusiv în judeţele Arad și Bihor, în cazul unui incident la centrala nucleară de la Zaporojie. Cel puţin astfel denotă o simulare făcută de Institutul Hidromoetrologic Ucrainean, care arată că Ucraina şi ţările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi aruncat în aer în urma unui incident.

    Potrivit HotNews.ro, care arată cum s-ar răspândi în Europa materialul radioactiv de la centrala Zaporojie dacă ar avea loc un incident, pornind de la informaţiile făcute publice de ucraineni, simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august. Aceasta arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat în urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie.

    „Concentraţiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei şi s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia şi Ţările Baltice. O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit şi ţara noastră, iniţial nordul ţării apoi nord-vestul şi sud-vestul ţării”, arată HotNews.ro.

    Ulterior, materialul radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia şi spre zona Mării Azov.

    VEZI SIMULAREA VIDEO CU CLICK AICI

    HotNews.ro mai aminteşte că centrala nucleară Zaporojie a fost cucerită de forţele ruseşti în luna martie. Fiind aproape de liniile de front, aceasta a fost bombardată în mod repetat în ultimele săptămâni. În tot acest timp, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru loviturile asupra centralei.

    Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la această centrală nucleară.

    Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

    Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au dus săptămâna trecută la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru inspectarea sitului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.