luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sentință finală pentru Ramona Lile în dosarul de plagiat. Înalta Curte a respins cererile actualului rector UAV. Plagiatul rămâne în picioare

    de Adriana Barbu | 5 aprilie 2024, 2:31 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

    12

    Ramona Lile a plagiat. Decizia este definitivă și aparține Înaltei Curți de Justiție și Casație care a pus ieri senința finală pe un subiect întins deja pe trei ani.

    Înregistrat la Înalta Curte în 3 mai 2023, dosarul cu numărul 815/59/2021, deschis pe 17 mai 2021, a fost unul de contencios administrativ şi fiscal, având ca obiect anularea actelor administrative care au decis că rectorul UAV în funcție, Ramona Lile a plagiat.

    Ramona Lile este cea care a trimis dosarul la ultima instanţă făcând recurs la sentinţa anterioară dată de Curtea de Apel Timișoara, venită tot în defavoarea sa. În proces părţile au fost după cum urmează: rectorul UAV, Ramona Lile şi Universitatea Aurel Vlaicu de o parte, şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice Şi Inovării, ca pârâţi, de cealaltă parte.

    Recursul a fost respins de ÎCJC, plagiatul a rămas

    Pe 4 aprilie, ÎCJC a judecat dosarul plagiatului şi a decis să respingă recursul formulat de Ramona Lile ca fiind nefondat. Iată detaliile soluţiei de ieri a Înaltei Curți de Justiție și Casație, așa cum au fost ele urcate pe portalul instanței de judecată: „Respinge recursurile formulate de reclamanţii Lile Ramona şi Universitatea „Aurel Vlaicu” împotriva Încheierilor de şedinţă din 18 noiembrie 2021, 27 ianuarie 2022, 15 martie 2022, 17 noiembrie 2022 şi 13 decembrie 2022, precum şi împotriva Sentinţei civile nr.533 din 16 decembrie 2022 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunțată astăzi, 4 aprilie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

    În acest dosar, nicio altă cale de atac nu îi mai e disponbililă actualului rector UAV.

    A doua lovitură primită de Ramona Lile

    Este cea de a doua lovitură primită de Ramona Lile în ultimele luni, actualul rector pierzând şi fotoliul pe care l-a ocupat ultimele trei mandate, după ce Ministerul Educaţiei a refuzat să valideze alegerile din decembrie 2023, unde aproape 90% dintre cei cu drept de vot din universitatea de stat din Arad o votaseră pe Ramona Lile pentru un nou mandat.

    La reluarea alegerilor pentru fotoliul de rector, Ramona Lile nu s-a mai putut înscrie în competiție.

    rector

    În 2021, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a constatat că Ramona Lile e „vinovată de săvârșirea plagiatului”, mai precis „plagiat masiv de blocuri de texte” în mai multe articole științifice pe care le semnase în calitate de coautor. Ramona Lile a atacat în instanţă această decizie. În decursul celor trei ani, Ramona Lile a pierdut mai întâi la Tribunal, mai apoi la Curtea de Apel Timişoara, iar acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

    Ramona Lile rămâne rector al UAV până pe 24 aprilie 2024, moment de la care rectorul desemnat în urma alegerilor din această lună, Teodor Cilan, îi va lua locul, dacă numirea sa va fi validată de ministrul Educației, fapt care ar trebui să fie doar o formalitate, de această dată.

    Reamintim cititorilor și faptul că Ramona Lile a contestat în instanță și a cerut amânarea/anularea ordinului prin care ministrul Educației, Ligia Deca, a refuzat confirmarea sa în funcția de rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad pentru al patrulea mandat (ordin semnat în 23 decembrie 2023, în care în articolul 1 se decide: „Nu se confirmă în funcția de rector al Universității Aurel Vlaicu din Arad doamna dr. Ramona Lile”).

    Motivul din spatele ordinului era cât se poate de clar: decizia de plagiat dată de CNECSDTI din 28.01.2021 și a Ordinului de ministru nr. 3643/06.04.2021 dat de ministerul Educaţiei, prin care Ramona Lile avea interdicția pentru o perioadă de 5 ani „a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

    Lile a pierdut și acest proces.

    rector UAV

     

    Istoria celor trei mandate de rector

    Ramona Lile este rector UAV din 2012. Fotoliul a fost ocupat după ce fostul rector Lizica Mihuț nu a mai putut candida pe funcție, din cauza Legii Educaţiei care, pe atunci, permitea doar trei mandate. Ramona Lile a reușit să rămână la conducerea UAV pentru trei mandate, chiar și după ce legea s-a schimbat din nou, dat fiind faptul că, în 2020, s-a numărat printre cei care au profitat de o portiță a Legii Educației: aceasta spunea că puteai să candidezi la un al treilea mandat dacă, pe parcursul mandatelor anterioare, au existat suspendări temporare (Lile, alături de alţi rectori, s-a suspendat din funcție folosind acest artificiu oferit de lege).

    Tot o portiță i-a permis rectorului Ramona Lile să candideze și la un al patrulea mandat: noua lege a învățământului superior permite maximum două mandate de câte cinci ani, fără excepție, dar nu se uită la mandatele executate pe vechea lege, ca și cum acestea nu ar fi existat!

    Decizia de plagiat dată de CNECSDTI și ordinul ministrului Educației, pe aceeași temă, cu care Ramona Lile a trăit sub o imensă presiune din 2021, s-au dovedit însă a fi verdicte prea greu de surmontat pentru rectorul în funcție al UAV.

    Citește și: 

    Ministrul Educației a refuzat oficial confirmarea Ramonei Lile pentru un nou mandat de rector al Universității Aurel Vlaicu 

    Rector nou la UAV Arad. Teodor Cilan a câştigat alegerile de la universitatea de stat cu 119 voturi

    Turul 2 pentru stabilirea noului rector al UAV. Doi candidați au primit același număr de voturi în primul tur

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Poți să mergi consilierea lui Falcă pe probleme de educație că mult l ai ajutat dand diplome la analfabeți acum o să ți întindă și el o mână sau să te ducă cumva la Bruxelles un fel de secretară sau spălătoreasă Dar lasă învățământul superior arădean că l ai făcut de toată mizeria

      +21 voturi
      +1
      -1
    2. Să mori tu, auzi, dar dvs ce facultate ați făcut ?
      Eu unul zic că UAV-ul e o facultate de top, scârbă!
      Față da alte facultăți care îți trebuie numai „pile și relații”, la UAV e ce trebuie! Nu băgați facultatea în aceeași oală cu conducerea, căci per ansamblu e ce trebuie! Ciudoșiilor

      --23 voturi
      +1
      -1
    3. Un proverb – “Când te culci pe podea, n-ai cum să cazi din pat!
      O să înființeze Confederația Națională a Nonconformiștilor Plagiatori (CNNP)

      Ne revoltă falșii polițiști sau falșii prieteni, și câte și mai câți. Nu, însă, și falșii profesori – profesorii plagiatori Cu ăștia suntem îngăduitori.
      „Pute, dar e călduț!”
      Or pentru asta, ca Români, s-ar cuveni să ne fie, foarte, foarte rușine!
      Cum se face de toată lumea din România folosește aceleași scuze?
      un profesor plagiator nu este profesor, după cum un șarlatan care pretinde că e medic deși n-are diplomă, nu e medic.
      E greu să înțelegi ca atâția oameni “importanți” te pot minți în față, cu atâta tupeu…,

      +11 voturi
      +1
      -1
    4. Dar e colega doamnei Sinaci, toți având titlul de doctor… în ceva, ca mulți mulți alții, pe bandă rulantă. General vorbind, oamenii care își dau importanță nu sunt neapărat importanți în realitate, decât până în momentul în care îi demască cineva sau se dau de gol siguri. Prefăcătoria se vede la un moment dat, pentru cine are ochi și vrea să vadă realitatea. Un pic de rușine ar însemna să aibă conștiință, nu?

      +6 voturi
      +1
      -1
    5. Am ajuns la trista concluzie că titlul de doctor și rolul de profesor nu înseamnă același lucru pentru toți, din păcate. Sunt profesori și profesori, doctori și doctori iar nulitățile au ambițiile cele mai mari, fără merit, discreditând tot sistemul. Îi interesează cum să pară valoroși, dar când te uiți ce aduc nou sau ce lasă în urmă, e tot zero, față de înaintașii sau colegii lor cu realizări pe bune! Cine să facă diferența?

      +5 voturi
      +1
      -1
    6. E un mare semn de întrebare cu această decizie deoarece a mai existat în universitate un caz asemănător, cel al decanului Liviu Vasile Andrei de la Facultatea de Educaţie fizică şi sport a UAV Arad şi chiar dacă s-a dovedit plagiatul nu s-a luat nici o măsură totul se desfăşoară ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic ! Deci, în urma plagiatului dovedit, Consiliul Naţional de Etică a şi dat sancţiuni, atât lui Liviu Vasile Andrei cât şi fostului Rector Mihuţ Lizica. Decanul a fost sancţionat cu retragerea titlului de profesor universitar, desfacerea contractului de muncă încheiat cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, suspendarea pe o perioadă de 3 ani a dreptului de a concura pentru o funcţie de conducere, îndrumare şi control. Se pare că „statul de drept” în cazul acestei instituţii cam lasă de dorit iar plecarea lui Lile Ramona e o incertitudine aşa şi cum decanul e bine merci în funcţie. Oare ce mai poţi să crezi ? în mod normal ar trebui pentru greşeli identice şi sancţiuni identice !

      +2 voturi
      +1
      -1
    7. Bun, s-a clarificat ca o plagiat. Si prejudiciul creat nu se recupereaza? O facut praf toata imaginea UAV si o luat bani cu geamada ani de zile pe postul respectiv. Plus ca o luat sansa altcuiva,ocupand post nemeritat. ASTA NU CONTEAZA??

      Ca eu angajat la privat, platesc daunele comise daca le fac. Aici dc nu se aplica si discriminam mediul privat de cel public..

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.