Sentință finală pentru Ramona Lile în dosarul de plagiat. Înalta Curte a respins cererile actualului rector UAV. Plagiatul rămâne în picioare





Ramona Lile a plagiat. Decizia este definitivă și aparține Înaltei Curți de Justiție și Casație care a pus ieri senința finală pe un subiect întins deja pe trei ani.
Înregistrat la Înalta Curte în 3 mai 2023, dosarul cu numărul 815/59/2021, deschis pe 17 mai 2021, a fost unul de contencios administrativ şi fiscal, având ca obiect anularea actelor administrative care au decis că rectorul UAV în funcție, Ramona Lile a plagiat.
Ramona Lile este cea care a trimis dosarul la ultima instanţă făcând recurs la sentinţa anterioară dată de Curtea de Apel Timișoara, venită tot în defavoarea sa. În proces părţile au fost după cum urmează: rectorul UAV, Ramona Lile şi Universitatea Aurel Vlaicu de o parte, şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice Şi Inovării, ca pârâţi, de cealaltă parte.
Recursul a fost respins de ÎCJC, plagiatul a rămas
Pe 4 aprilie, ÎCJC a judecat dosarul plagiatului şi a decis să respingă recursul formulat de Ramona Lile ca fiind nefondat. Iată detaliile soluţiei de ieri a Înaltei Curți de Justiție și Casație, așa cum au fost ele urcate pe portalul instanței de judecată: „Respinge recursurile formulate de reclamanţii Lile Ramona şi Universitatea „Aurel Vlaicu” împotriva Încheierilor de şedinţă din 18 noiembrie 2021, 27 ianuarie 2022, 15 martie 2022, 17 noiembrie 2022 şi 13 decembrie 2022, precum şi împotriva Sentinţei civile nr.533 din 16 decembrie 2022 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunțată astăzi, 4 aprilie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
În acest dosar, nicio altă cale de atac nu îi mai e disponbililă actualului rector UAV.
A doua lovitură primită de Ramona Lile
Este cea de a doua lovitură primită de Ramona Lile în ultimele luni, actualul rector pierzând şi fotoliul pe care l-a ocupat ultimele trei mandate, după ce Ministerul Educaţiei a refuzat să valideze alegerile din decembrie 2023, unde aproape 90% dintre cei cu drept de vot din universitatea de stat din Arad o votaseră pe Ramona Lile pentru un nou mandat.
La reluarea alegerilor pentru fotoliul de rector, Ramona Lile nu s-a mai putut înscrie în competiție.
În 2021, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a constatat că Ramona Lile e „vinovată de săvârșirea plagiatului”, mai precis „plagiat masiv de blocuri de texte” în mai multe articole științifice pe care le semnase în calitate de coautor. Ramona Lile a atacat în instanţă această decizie. În decursul celor trei ani, Ramona Lile a pierdut mai întâi la Tribunal, mai apoi la Curtea de Apel Timişoara, iar acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ramona Lile rămâne rector al UAV până pe 24 aprilie 2024, moment de la care rectorul desemnat în urma alegerilor din această lună, Teodor Cilan, îi va lua locul, dacă numirea sa va fi validată de ministrul Educației, fapt care ar trebui să fie doar o formalitate, de această dată.
Reamintim cititorilor și faptul că Ramona Lile a contestat în instanță și a cerut amânarea/anularea ordinului prin care ministrul Educației, Ligia Deca, a refuzat confirmarea sa în funcția de rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad pentru al patrulea mandat (ordin semnat în 23 decembrie 2023, în care în articolul 1 se decide: „Nu se confirmă în funcția de rector al Universității Aurel Vlaicu din Arad doamna dr. Ramona Lile”).
Motivul din spatele ordinului era cât se poate de clar: decizia de plagiat dată de CNECSDTI din 28.01.2021 și a Ordinului de ministru nr. 3643/06.04.2021 dat de ministerul Educaţiei, prin care Ramona Lile avea interdicția pentru o perioadă de 5 ani „a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.
Lile a pierdut și acest proces.
Istoria celor trei mandate de rector
Ramona Lile este rector UAV din 2012. Fotoliul a fost ocupat după ce fostul rector Lizica Mihuț nu a mai putut candida pe funcție, din cauza Legii Educaţiei care, pe atunci, permitea doar trei mandate. Ramona Lile a reușit să rămână la conducerea UAV pentru trei mandate, chiar și după ce legea s-a schimbat din nou, dat fiind faptul că, în 2020, s-a numărat printre cei care au profitat de o portiță a Legii Educației: aceasta spunea că puteai să candidezi la un al treilea mandat dacă, pe parcursul mandatelor anterioare, au existat suspendări temporare (Lile, alături de alţi rectori, s-a suspendat din funcție folosind acest artificiu oferit de lege).
Tot o portiță i-a permis rectorului Ramona Lile să candideze și la un al patrulea mandat: noua lege a învățământului superior permite maximum două mandate de câte cinci ani, fără excepție, dar nu se uită la mandatele executate pe vechea lege, ca și cum acestea nu ar fi existat!
Decizia de plagiat dată de CNECSDTI și ordinul ministrului Educației, pe aceeași temă, cu care Ramona Lile a trăit sub o imensă presiune din 2021, s-au dovedit însă a fi verdicte prea greu de surmontat pentru rectorul în funcție al UAV.
Citește și:
Rector nou la UAV Arad. Teodor Cilan a câştigat alegerile de la universitatea de stat cu 119 voturi
Comentariile portalului
A! Mi-am adus aminte ce ma impresionat, că cea dă la întrare cu divaisul căreia i-m dat buletinul a știut de data asta sa citească corect numele străzii! Î (...)
Ce te-a impresionat LA alegeri🤔 Un catindat , alt catindat, scrisorile primite de la unii sau alții, discursul de învingător deși era învins etc Sau poate rezultatul, gen, (...)
Pe mine m-a impresionat mobilierul. Dacă mai vedeam un scaun cu etichetă, plângeam.