luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Ședință CLM cu ceartă. Subiectul central: finanțarea unei investiții la CET Arad

  de Mihai Todoca | 12 mai 2016, 1:15 PM | Administraţie

  1

  Azi, în cadrul ședinței CLM, organizate în sala Ferdinand a Palatului Administrativ, pe ordinea de zi au fost supuse votului o serie de proiecte de hotărâre, dintre care amintim oferirea distincției de „cetățean de onoare” unor persoane care și-au desfășurat activitatea în cadrul instituțiilor publice ale Aradului. De asemenea, în cadrul aceleași ședințe a trecut de votul consilierilor municipali și proiectul de hotărâre ce prevede finanțarea investiției pentru centrala de cogenerare cu turbină pe gaz și recuperare de căldură, la CET Arad. 

  Proiectul de hotărâre nr.89/2016 privind modificarea și completarea Hotărârii nr.220/2006 a Consiliului Local Municipal Arad, se referea la regulamentul pentru conferirea titlului de „Cetățean de onoare” și a altor titluri și dinstincții personalităților cu merite deosebite, cu prilejul ediției de anul acesta a „Zilelor Admistrației”.

  Propunerile și nominalizările pentru acordarea acestor titluri au venit atât din partea instituțiilor publice cât și din partea anumitor persoane fizice, fiind un număr 450 de persoane propuse, listă care astăzi a fost aprobată de consilieri.

  În ceea ce privește votarea proiectului de hotărâre nr.140/2016 privind abrogarea Hotărârii nr.402/2015 privind aprobarea unor măsuri pentru finanțarea investiției „Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz și recuperare de căldură” la SC CET Arad SA,  acesta a trecut de votul consilierilor, însă nu înainte ca subiectul să lase prilej de ceartă.

  Consilierul Lupaș a ținut să intervină: „Înaintea votului aș dori niște lămuriri legate de acest proiect, deoarece din 50 de milioane de euro, din câte știu eu, s-au pierdut 12 milioane de euro datorită unor parteneriate care nu s-au mai realizat”.

  Dl. Neamțiu a luat cuvântul, explicând că acest proiect este o urmare a inițiativei Ministerului Economiei și se referă la finanțarea care s-a încercat să se obțină în decembrie.

  La finele ședinței, consilierii Vâlcea, Ciupe și Lupaș au avut un schimb de replici aprinse pe acest subiect, cei din urmă fiind nemulțumiți de explicațiile pe care le-au primit. Discuția a fost moderată și aplanată cu greu de consilierul Mariana Cizmașiu. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate.

  clm mai 2016 3 clm mai 2016 2

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Acești bani de investitie în CET-Arad sânt destinați unui proiect ce NU V-A REZOLVA PROBLEMA ALIMENTĂRII CU ENERGIE TERMICĂ A ORASULUI!!!! DECI ATENȚIE ARĂDENI!!!

   Dețin informații bazate pe documente extrem de edificatoare, care dovedesc spusele mele.

   1. O investiție la CET-Arad poate fi Sustenabilă doar dacă prețul energiei termice plătite de consumator scade la un nivel ce poate fi acceptat de bugetele individuale.
   2. Această aprobare cu majoritate de voturi a CLM-Arad, este o decizie ÎMPOTRIVA CETĂȚEANULUI PLĂTITOR DE IMPOZITE!
   3. Prețul GCal-oriei va creste de la nivelul actual deja ridicat, la undeva între 350-380 roni.
   4. Un asemenea preț al GCal nu motivează investiția, din simplul motiv că cetățeanul consumator de energie termică racordat la sistemul de termoficare nu-și permite să plătească 500-800 roni pe lună/rece doar pentru încălzire!
   5. În consecință și cei racordați în momentul de față se vor debranșa, trecând la soluții individualizate.

   Subvenționarea GCal-oriei obținută din combustibili fosili este ilegală, conform legislației ce este aliniată la politica energetică a UE. Singura energie eligibilă de a fi subvenționată este cea obținută din combustibili regenerabili. Ori fără a subvenționa o asemenea investiție costisitoare, prețul energiei termice va ajunge la nivelul indicat de mine la punctul 3.

   Tot pe documente pot dovedii că Primăria Aradului, a primit o ofertă de la o firmă extrem de serioasă, notată pe una din bursele din Europa, ce garanta prețul stabil pe 15 ani și la un nivel de 70-100 roni 1GCal. Pret de consumator și nu de producție. (Exclusiv TVA)

   De ce oferta nu a fost acceptată?
   Fiindcă investitorii nu au plătit șpagă la Primarul în funcție.

   Să îndatoreazi cetățenii Aradului cu încă 50 milioane Euro, și să-i învestești intr-un CET deja pe marginea prăpastiei, este CRIMINAL! Să continui cu încăpățânare să investești la CET-Arad bazandute pe Gaz metan, un combustibil fosil, în era Încălzirii Globale, încalcă ori ce principii logice, mai ales când există soluții pe combustibili regenerabili. Singur motiv plauzibil este ca furnizorii de gaz si utilaje, trag șpagă cui trebuie.

   În același timp Falcă înscrie orașul la concursul Capitală Europeană Verde!!!!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.