Sebastian Bulumac a câștigat prima etapă a alegerilor interne din PLUS, însă candidatura sa la Primăria Aradului nu e bătută în cuie

  de Andrei Fuliaș | 5 februarie 2020, 10:23 AM | Politikos | Topic special

  0

  Alte publicații locale au anunțat ieri faptul că Sebastian Bulumac a câștigat competiția internă a PLUS Arad pentru a fi desemnat candidatul partidului la Primăria Municipiului Arad. Parțial adevărat, parțial fals, dacă e să ne folosim de documente. Spunem asta fiindcă ne-am documentat intens înainte să scriem despre această candidatură.

  Da, Sebastian Bulumac a câștigat o primă fază a competiției interne a PLUS. De ce o primă fază(?), o să ne întrebați. Păi, fiindcă deocamdată Sebastian Bulumac a câștigat doar votul colegilor, însă această victorie contează doar într-o măsură de 60%. Restul de 40% din rezultatul final o va reprezenta evaluarea finală a candidaților, evaluare ce va fi făcută de o comisie internă și care va ține cont de mai multe criterii.

  Ponderea acestor criterii în evaluarea candidaților este următoarea:

  • Competența pentru exercitarea funcției cu privire la care este depusă candidatura – 25%
  • Probitatea profesională și etică – 20%
  • Viziunea și programul asumat cu privire la exercitarea funcției sau demnității cu privire la care este depusă candidatura – 15%
  • Atractivitatea electorală a candidatului – 15%
  • Activitatea candidatului în cadrul PLUS – 15%
  • Asigurarea reprezentării tinerilor – 4%
  • Asigurarea reprezentării ambelor genuri – 4%
  • Asigurarea reprezentării comunităților etnice – 2%

  Așadar, având în vedere rezultatele votului membrilor PLUS, care au decis ca Sebastian Bulumac să obțină 53% din voturi, Dorian Curcanu 30,77% din voturi, Ionel Rășinar 11,5% și Sebastian Pop 4,61%, putem spune că rezultatele finale pot lua o altă formă. Fie Sebastian Bulumac va avea un scor și mai bun, fie va avea unul mai slab, în acest caz existând șansa ca tânărul Dorian Curcanu să-l ajungă din urmă, fiind cam singurul dintre ceilalți trei candidați care mai are șanse să răstoarne situația.

  Totuși, indiferent cine va fi câștigătorul, că va fi Sebastian Bulumac sau Dorian Curcanu, decizia finală o va lua conducerea centrală a partidului. Astfel, ne aducem aminte de o vorbă veche:„Să nu zici hop, până nu sari pârleazul” – iar asta este valabil în cazul fiecăruia dintre candidați.

  Reamintim, cu riscul de a fi din nou terfeliți pe grupurile de WhatsApp ale celor din PLUS Arad, ca și atunci când am scris că Alianța 2020 USR-PLUS Arad este la răscruce de drumuri. Unele dintre acestea duc direct în centrul unor furtuni!, că Sebastian Bulumac a primit un aviz negativ din partea Consiliului de Coordonare Regional cu privire la oportunitatea politică a candidatului. Totuși, nu putem să nu ne întrebăm, dacă Bulumac este considerat un candidat inoportun și ar urma să fie invalidat, de ce a mai fost lăsat să candideze intern și de ce au mai fost lăsate lucrurile să decurgă în sensul în care au decurs? Sau poate că, în final, conducerea PLUS va considera că, dincolo de avizul negativ emis pe numele lui Sebastian Bulumac, evident, datorită susținerii PSD de care a avut parte în 2016, este cel mai bun candidat al lor.

  Toate aceste lucruri se vor întâmpla în perioada următoare, probabil într-un ritm alert, cei din PLUS având mult de recuperat pentru a-și ajunge colegii de la USR. Urmând ulterior să se decidă care dintre candidații celor două partide este cel mai bun. Însă, așa cum am explicat și cu altă ocazie, este puțin probabil ca USR să renunțe la Sergiu Vlad, având în vedere că au împânzit orașul cu „fața” candidatului lor.

  Care sunt rezultatele pentru Consiliul Local și Consiliul Județean

  Odată cu votul pentru desemnarea candidaților pentru postul de primar al Aradului, cei din PLUS și-au dat votul și pentru desemnarea candidațiilor la Consiliul Local Municipal Arad, respectiv la Consiliul Județean Arad.

  Astfel, pentru CLM, ordinea celor aleși este:

  În ceea ce privește Consiliul Județean Arad, ordinea celor aleși de membrii PLUS Arad este:

  Evident, la rândul lor, candidații pentru cele două consilii vor fi evaluați la rândul lor de o comisie și ulterior vor fi aprobați sau nu de către conducerea centrală a partidului.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.