sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Se caută adresa de mail a lui Molière! Noul consultant artistic al Teatrului German din Timișoara dorește să rezolve problema drepturilor de autor

  de - | 29 octombrie 2019, 10:01 AM | Regional

  0

  (foto: pressalert)

  O recentă postare a lui Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat la ministerul Culturii şi fost consilier municipal, a făcut furori pe Facebook. Ieremia îi atrage atenţia primarului Robu că din cauza lipsei unui management profesionist la teatrul german „ne facem de mirul lumii” şi dă un exemplu edificator, cel al unei „distinse” persoane, Elisa Covaci, nou consultant artistic al teatrului, care dorea, cu puţin timp în urmă, să afle adresa de mail a lui „Molier” pentru o corespondenţă pe tema dreptului de  autor. Postarea a stârnit ilaritate în rândul oamenilor de teatru şi nu numai, deşi mulţi au comentat că nu pot crede aşa ceva, au râs până n-au mai putut şi au venit cu fel de fel de sugestii pentru consultantul artistic: cineva s-a oferit să-i dea adresa lui Shakespeare – strada Cratiţei pe dreapta –  cu teama că numele acestuia o va pune în mare dificultate pe noua angajată, i s-a sugerat să-i dea un autograf lui „Molier”, a fost consolată cu diferite exemple care demonstrează că nu e singura incompetentă care şi-a găsit un rost în mediul cultural, ba chiar Nicolae Robu a fost rugat să-i dea noii angajate a teatrului adresa lui „Molier”, dacă o are cumva.

  Contactată de redactorul Pressalert.ro, Elisa Covaci n-a negat dialogul pe care l-a purtat pentru a da de Molière, dar a ţinut să precizeze: „Informaţia e puţin greşită, nu mă ocupam eu de drepturile de autor, dar ne interesează adresa. Dumneavoastră ne puteţi ajuta? Nu pot să vă dau detalii, colega care a lucrat înaintea mea a făcut adrese, dar nu ştiu cui. Putem să discutăm mai mult despre Molière, dar m-aţi luat pe nepregătite”. Întrebată dacă ştie când a trăit Molière, consultantul artistic al teatrului german a răspuns, sigură pe ea, după mai multe ezitări şi eschive, timp în care, probabil, s-a documentat pe internet: „Între ʹ45 şi ʹ73. Pardon, între ʹ22 şi ʹ73”, fără să mai ţină seama că celebrul dramaturg a trăit în secolul al XVII-lea, între 1622 şi 1673. Contactarea lui Molière, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura universală, ar fi necesară pentru folosirea unui fragment dintr-o piesă a acestuia la teatrul german.

  Mai multe detalii pe pressalert

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.