Update Se anunță mii de concedieri la Leoni. Producătorul german, care are fabrică și la Arad, se pregătește să-și vândă afacerile și vine cu precizări oficiale

  de Special Arad | 31 July 2019, 9:26 AM | Business

  2

  Producătorul german Leoni, care are trei fabrici în România, comform jurnaliștilor de la Forbes, a început să se întâlnească cu potențiali cumpărători ai diviziei sale  de fire și cabluri (WCS).

  Listarea diviziei a fost deocamdată suspendată din cauza condițiilor de pe piață, potrivit Forbes.ro, care citează Reuters. Leoni are în România 11.700 de angajaţi şi trei fabrici, în Arad, Bistriţa şi Piteşti. Compania va trebui să refinanțeze datorii de circa 200 milioane de euro scadente anul viitor.
  Este neclar daca decizia de concediere vizează și fabrica de la Arad, sau dacă se referă la alte puncte de lucru. În acest sens, Special Arad a încercat să ia legătura cu reprezentanții locali ai companiei, însă nimeni nu a răspuns la telefon. Pentru a afla mai multe, am trimis în acest sens un mail la persoana responsabilă de mass media și vom reveni cu amănunte îndată ce le vom primi.
  Potrivit Forbes, Leoni a anunţat luna trecută că explorează toate opţiunile pentru a-şi asigura viitoarea finanţare, după ce a raportat pierderi nete de 132 de milioane de euro în primul trimestru din 2019.
  Producătorul german de cabluri auto Leoni a abandonat în martie ţinta de profit pe 2019, anunţată în februarie, şi a informat că va face concedieri şi posibil va vinde active.
  „Evoluţiile de la sfârşitul anului fiscal 2018 şi în special cele din primele două luni din acest an ne-au făcut să înţelegem că trebuie să acţionăm mai rapid şi mai decisiv pentru a readuce Leoni în grafic”, a afirmat Aldo Kamper, care este din septembrie director general.

  UPDATE

  Special Arad a solicitat reprezentanților Leoni anumite precizări referitoare la informațiile apărute în presă cu privire la situatia fabricii Leoni de la Arad.

  În continuare, vă prezentăm răspunsul reprezentanților Leoni:

  „Intr-adevar, am vazut pe flux amploarea pe care a luat-o stirea initiata de Reuters legata de zvonurile de vanzare a diviziei Wire & Cable Solutions (WCS – Divizia de Fire si Cabluri). Asa cum spuneam, acestea sunt doar zvonuri din piata pe care nu le comentam.

  Pentru a intelege cat mai bine situatia, o sa va fac un scurt rezumat cronologic al celor mai recente stiri legate de Grupul Leoni la nivel global, cu efectele pe care aceste masuri le-am putea avea pentru Romania.

  In data de 17 martie, Grupul Leoni a comunicat o parte din masurile ce vor fi implementate ca parte a programului VALUE 21 care vizeaza imbunatatirea performantei tuturor diviziilor companiei. Acest program se axeaza pe doua directii principale: imbunatatirea profitabilitatii si a cash-flow-ului, si alinierea companiei la oportunitatile de dezvoltare din pietele pe care actioneaza. Sunt vizate ariile de business cu cel mai mare potential de dezvoltare. Acesta este un program strategic ce urmeaza sa fie implementat pe parcursul urmatorilor 3 ani si ale carui efecte vor fi vizibile incepand cu anul 2022.

  Asa cum s-a comunicat in luna martie, una dintre masurile care urmeaza sa fie implementate si care vizeaza personalul LEONI la nivel global este legata de reducerea cu 2000 a numarului de angajati indirecti (white collars/ persoanele care presteaza o munca de birou). 500 dintre acestia vor fi din tarile in care costurile salariale sunt mai ridicate. Reducerea numarului total al angajatilor Leoni va fi un proces lung care estimam ca va dura cateva luni. Primele tari vizate sunt cele cu costuri salariale ridicate. De aceea, nu putem spune cu exactitate la acest moment in ce fel aceste masuri vor afecta fabricile din Romania.

  Mentionez ca, in acest moment, grupul LEONI are peste 90.000 de angajati in 31 de tari.

  In data de 10 iulie, Leoni AG a anunt intentia de a lista sau vinde (partial sau in totalitate) divizia de fire si cabluri (WCS – Wire & Cable Solutions). Aceasta decizie a fost luata in contextul implementarii acesluiasi program VALUE 21

  In paralel cu programul care vizeaza performanta, se lucreaza intens si la partea de strategie. Ca parte a acestui proces, echipa de management a analizat atent structura actuala a Grupului Leoni, strategia de business a fiecarei divizii, precum si varianta optima de proprietate a fiecarei divizii. S-au putut observa sinergii limitate intre cele doua divizii si, in consecinta, Leoni a decis sa separe cele doua divizii pentru ca acestea sa fie independente din punct de vedere operational, astfel incat sa-si poata atinge potentialul maximum si sa poata profita de oportunitatile din pietele lor distincte. Posibilitatea separarii diviziei WSC este o conscinta a programul de strategie. Pana se va lua o decizie concreta, vom continua sa implementam programul VALUE 21 asa cum a fost planificat.

  Dupa cum probabil stiti, in Romania Leoni are 3 fabrici de productie ce apartin diviziei de Sisteme de Cablare (WSD – Wiring Systems Division). Planul Grupului Leoni este de a se concentra pe imbunatatirea operationala a diviziei WSD si de a o mentine pe pozitia de lider pe piata globala a producatorilor de cablaje. Asadar, vanzarea sau listarea diviziei WCS nu va afecta negativ fabricile Leoni din Arad, Bistrita sau Pitesti. Insa vom continua sa implementam masurile de imbunatatire a performatei ca parte a programului VALUE 21.

  Ramona RAICU

  Communication Manager Europe

  LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL
  HR SSC Europe”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.