Scutirile la plată pentru dezvoltatorii celor două viitoare parcuri industriale, CTPark Beta și VGP Park, reprezintă un mesaj al Aradului către alți dezvoltatori – asta susține primarul Bibarț

  de Raluca Medeleanu | 3 November 2021, 11:44 AM | Administraţie

  0

  Două proiecte de hotărâre introduse pe ordinea de zi a ședinței de luni, 1 noiembrie, au pornit discuții între reprezentanții Primăriei și unii dintre cosnilierii locali. Este vorba de două acorduri de principiu pentru acordarea unor avantaje la două viitoare parcuri industriale, unul, CTPark Beta – pe Calea Aurel Vlaicu (în zona fostului „Armonia”), respectiv celălalt, VGP Park – la ieșire din Arad, spre Timișoara.

  Dezvoltatorii au solicitat Primăriei obținerea unor facilități, în baza legii nr.186/2013 actualizată, care le oferă dreptul de a fi scutiți de plata anumitor taxe și impozite. Aflăm din legea menționată că scutirea de la taxele percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, respectiv scutirea plății impozitului pe teren și clădire sunt acordate automat prin lege, scutiriile de la plata oricăror taxe datorate bugetului local pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii se aplică numai cu acordul autorităţii publice locale, astfel fiind nevoie de votul consilierilor locali.

  Consilierii locali au votat acordurile de principiu pentru cele două viitoare parcuri industriale, cu exepția consilierilor de la USR PLUS, care s-au abținut de la vot, fiind nemulțumiți de oferirea acestor scutiri unor firme, fiind de părere că este o discriminare față de restul firmelor care funcționează în zonele industriale din Arad. Primarul le-a explicat însă că documentele supuse la vot sunt practic un mesaj pe care municipiul îl transmite dezvoltatorilor din alte zone că sunt bineveniți să investească în municipiu, o încurajare prin care aceștia pot înțelege că Aradul e „business friendly”.

  Considerente financiare

  În ambele cazuri, în proiectele de hotărâre se oferă detalii cu privire la beneficiile acordării acestor facilități dezvoltatorilor. Aflăm din studiile de fezabilitate (pentru ambele firme realizate de acceași firmă de arhitectură arădeană, deja celebră, Pro Arhitectura, deținută de soții Falcă) că Primăria Arad își „va scoate banii” ulterior, prin cota defalcată din impozitul pe venit ce revine municipiului Arad din salariile angajaților (câteva sute de angajați, în ambele cazuri), respectiv din impozitul pe clădiri și teren, datorat ulterior perioadei pentru care se acordă măsurile de sprijin. În cazul CTPArk, cota defalcată din impozitul pe venit ce revine municipiului Arad ar fi de aproximativ 600.000 lei/an, sumă calculată având în vedere salariul minim pe economie sau de 1.000.000 lei/an, iar la VGP de aproximativ 700.000 lei/an, sumă calculată având în vedere salariul minim pe economie sau de 1.200.000 lei/an.

  Date despre cele două viitoare parcuri industriale:

  CTPark Beta

  ctpark beta
  ctpark beta plan

  Potrivit studiului de fezabilitate, suprafața de teren pe care se dorește realizarea parcului industrial este de 195.102 mp, teren situat în zona de impozitare A, respectiv în Arad, Calea Aurel Vlaicu nr.279/1. În cadrul parcului industrial, se dorește crearea unei zone cu funcțiune principală logistică-industrie nepoluantă-mică producție, depozitare și servicii. Investiția directă preconizată a fi realizată este de aproximativ 60 milioane euro.

  Construcțiile noi care se doresc realizate de către investitor constau în 4 hale, cu o valoare estimată de 48.347.400 euro, valoare fără TVA .Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 24 luni, din care proiectare 4 luni și execuție 20 luni.

  În faza de exploatare, perspectiva de creare de locuri de muncă indică un număr de aproximativ 700 viitori angajați.

  VGP Park

  vgpvgp plan

  Potrivit studiului de fezabilitate, suprafața de teren pe care se dorește realizarea parcului industrial este de 389.992 mp, teren situat în Arad, Str. DN 69, km 46+200, dr. FN. În cadrul parcului industrial, se dorește crearea unei zone cu funcțiune principală logistică și servicii de mică producție. Valoarea totală a obiectivului de investiții este de aproximativ 140 milioane euro. Construcțiile noi care se doresc realizate de către investitor constau într-un ansamblu de clădiri cu destinație specifică industriei nepoluante, depozitare și pentru servicii, cu o valoare estimată de 90.725.000 euro, valoare fără TVA. Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 24 luni, din care proiectare 4 luni și execuție 20 luni.

  În faza de exploatare, perspectiva de creare de locuri de muncă indică un număr de aproximativ 800 viitori angajați.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.